Fransa

Louvre Müzesi, Musée du Louvre (Paris)

Louvre, Büyük Louvre (Grand Louvre) veya Louvre Müzesi (Musée du Louvre) Fransa’nın ulusal bir müze ve sanat galerisi olup, Paris’te Seine Nehri’nin sağ kıyısında Philip Augustus tarafından 12. Yüzyılda kale olarak inşa ettirilen büyük sarayın içinde yer almaktadır. Günümüzde Louvre 72.735 metrekarelik bir alana yayılmış, Antik Çağ uygarlıklardan 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanan yaklaşık 38.000 objelik zengin bir koleksiyona sahip, dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesidir. 2017 yılında 8.1 milyon kişinin ziyaret ettiği Louvre Müzesi dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi unvanına sahip olmuştur.

Louvre Museum
Louvre Müzesi içinde tablolara hayranlıkla bakan bir sanatsever

Louvre Müzesi Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyanın en büyük müzesi

Louvre Müzesi’nde ziyaretçiler

Dünyanın en büyük müzesi olup, öyle ki 380.000 objenin her birine 30 saniye harcamanız şartıyla sergilenen tüm eserleri incelemek için 100 tam gün harcamanız gerekmektedir.  Müze % 70’i yabancı günde 15 bin misafiri ağırlamakta olup, sadece 2014 yılında, Louvre 9,3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Musée du Louvre: Kale, Saray, Müze Dönüşümü

Musée du Louvre aslında müze olarak planlanıp, inşa edilmemiştir. 1190 yılında inşa edilmiş bir kale yıkılarak önce saray inşa edilmiş, kraliyet ailesi Versailles Sarayı’na taşındıktan sonra 1793’te müze olarak halka açılmıştır.

Musée Napoleon

Napolyon bir zamanlar Louvre’ı Musée Napoleon olarak değiştirdi ve fetihlerinde elde ettiği sanat eserlerini de ekleyerek koleksiyonunu 5.000 parçaya genişletmişse de yenilgisinden sonra eserler sahiplerine geri iade edilmiştir. Napolyon Mona Lisa’yı özel yatak odasının duvarına asmıştır.

Mona Lisa’nın Kimliği

Louvre’de bulunan en ünlü sanat eseri Leonardo Da Vinci’nin ikonik ‘Mona Lisa’sı olup, dünya sanat camiasında bu ünlü resimdeki kadının kimliği tartışma konusu olmuştur. Bir iddiaya göre tanınmış bir İtalyan ipek tüccarının eşi olan Lisa Gherardini bi başkasına göreyse 1400’lü yıllarda ünlü bir İtalyan yöneticinin metresi olan Pacifica Brandano’dur. Daha sansasyonel bir iddia ise Leonardo da Vinci’nin eşcinsel

Milo Venüsü (Venus De Milo) Louvre Müzesi, Paris

olduğunu ve Mona Lisa’nın gerçek bir kadın olmayıp kendi kadın

otoportresi olduğu şeklindedir. Mona Lisa tablosu hakkında pek bilinmeyen bir gerçek ise sanıldığından küçük olmasıdır ki resmin boyutu aslında 53 x 77 cm yani A2 kağıt parçasından biraz daha büyüktür.

La Liberté guidant le peuple

Louvre’ın en ünlü resimlerinden biri, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Eugene Delacroix’in Halka Yol Gösteren Özgürlük (La Liberté guidant le peuple) adlı yağlı boya tablosudur ki 1830 Devrimi’ni kutlamak amacıyla yapılan sanat eseri aslında politik afiş olarak tasarlanmıştır. Delacroix’un kendisi de tabloda resmin sol tarafında bir şapka giymiş adam olarak boy göstermektedir.

Louvre’un galerileri

Louvre’ın galerileri yaklaşık 15 dönümlük bir alan kaplamakta olup, % 66’sı Fransız sanatçılara ait yaklaşık 7.500 resim içermektedir.

Galeriler ayrıca sekiz bölüme ayrılmıştır:
  • Yakın Doğu Antikaları
  • Mısır Antikaları
  • Yunan, Etrüsk ve Roma Antikları

    Özhan Öztürk. Eski Yunan Eserleri Koleksiyonu bölümünde Louvre Müzesi, 2013
  • İslam Sanatı
  • Heykeller
  • Dekoratif Sanatlar
  • Resimler
  • Baskılar ve Çizimler

Nazi Döneminde Louvre Müzesi

2. Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın Alman ordusu tarafından işgal edildiği dönemde Louvre müzesi, müze değil depo olarak kullanılmış Nazilerce çalınan sanat eserleri burada toplanmıştır.

Axe historique

Paris‘in merkezinde, Axe historique (Tarihi eksen) adıyla bilinen 5 km’lik mimari bir anıtlar hattı batıya doğru uzanmaktadır. Axe historique’in çekirdeğini Louvre Müzesi oluşturmakta olup, Arc de Triomphe, La Grande Arche de la Défense ile Place de la Concorde‘un dikilitaşının ortasında kalmaktadır.

Diğer Louvre Müzeleri

Kuzey Fransa’da, Paris’in yaklaşık 200 kilometre kuzeyindeki Lens kentinde bulunan Louvre-Lens Sanat Müzesi’nde Orta veya uzun vadede galeriye verilen Musée du Louvre koleksiyonlarından sanat eserleri sergilenmektedir. Japon mimarlar Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa tarafından tasarlanan, bölgenin ekonomisini canlandırmaya ve Paris’teki

2. Dünya Savaşı sırasında Paris’e giren Alman subayları Louvre’da

kalabalığı hafifletmek amacıyla 2012’de açılan bu müze Louvre ile yakın kurumsal bağlantılara sahip olsa da Nord-Pas-de-Calais bölgesi tarafından finanse edilmektedir.

Louvre Abu Dhabi, Fransız mimar Jean Nouvel tarafından Birleşik Arap Emirlikleri’nin planlı kültür merkezi olan Saadiyat Adasında tasarlanan bir binada Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetleri arasında Louvre’ın adını, koleksiyonunun parçalarını ve uzmanlarını 30 yıllık bir süre için kullanmayı öngören bir antlaşma sonucunda açılmıştır.

Cam Piramit

Louvre Müzesi’nin 21 m yüksekliğindeki ünlü cam piramiti 1989 yılında cam ve metal kullanılarak inşa edilmiştir. Piramitin mimarı I.M. Pei’nin Louvre Fransız asıllı olmaması da milliyetçi bir perspektifte tartışılmıştır. Büyük piramit dışında avluda Cour Napoleon bölümünde üç küçük piramit  daha bulunmaktadır.

Louvre Müze Paris
Geceleyin Louvre Müzesi bahçesinde Cam Piramit, Paris

Louvre Müzesi Tarihi

Pavillon De Marsan. Louvre, Paris

1515 ile 1547 yılları arasında hüküm süren ve büyük bir sanat koleksiyoncusu olarak tanınan Fransa Kralı I. Francis, 1546’da Seine Nehri kıyısındaki eski kaleyi yıktırarak kendinden sonraki Fransız hükümdarı tarafından da ikametgâh olarak kullanılan Louvre sarayının inşasına başlamıştır. I. Francis döneminde ve mimar Pierre Lescot’un gözetiminde ancak günümüzde Cour Carrée’nin güneybatı kısmını oluşturan bölüm tamamlanabilmiştir. XIII. Louis 81601-1643) ve XIV. Louis (1638-1715) dönemlerinde önemli eklemelerle saray genişletilirken XIII. Louis’nin başbakanı Kardinal de Richelieu saray için çok önemli sanat eserleri satın almıştır. XIV. Louis’nin bakanı Kardinal Mazarin’de benzer şekilde aralarında 1649’da idam edilen İngiltere kralı I. Charles’ın da bulunduğu çeşitli sanat koleksiyonlarını saraya kazandırmıştır. Claude Perrault (1613-1688) ve Louis Le Vau (1612-1470) gibi mimarlar ile XIV. Louis’nin saray ressamı Charles Le Brun’dan (1619-1690) oluşan bir komite Colonnade veya Perrault’un Colonnade’si olarak bilinen (3 Place du Louvre) yapıyı inşa etmiştir. Bununla birlikte XIV. Louis 1682’de sarayını Versailles’a taşıyınca Louvre Kraliyet ikametgâhı olmaktan çıkmıştır. 1692 yılında bina, Académie des Inscriptions et Belles Lettres ve 1699 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture tarafından işgal edilmiş, Académie  yaklaşık bir asır boyunca Louvre’de kalmıştır.

La Liberté guidant le peuple (260 cm x 325 cm). Eugène Delacroix, 1830

18. Yüzyılda Louvre’u bir kamu müzesi olarak kullanma düşüncesi ortaya atılmış, böylece XVI. Louis döneminin güzel sanatlar bakanı ve Bâtiments du Roi’nin direktörü Comte d’Angiviller (1730–1810), Grande Galerie’nin kurulmasını sağlamış, ayrıca koleksiyona yeni sanat eserleri eklenmesini sağlamıştır. 1789 Fransız Devrimi’nde 4 yıl sonra 1793’te devrimci hükümet 537 resim ile Grande Galerie’deki Sanat Merkezi Müzesi’ni (Musée Central des Arts) açmışsa da yapısal problemler nedeniyle müze 1796’da 1801’e kadar kapatılmıştır.

Napoleon döneminde Louvre Sarayı’nın ana avlularından Cour Carrée ve Paris’in en ünlü caddelerinden Rue de Rivoli kuzeye doğru büyütülürken müzenin adı Musée Napoléon olarak değiştirilmiştir. Louvre, 19. Yüzyılda iki ana dörtgen oluşturan ve iki büyük avluyu çevreleyen geniş bir bina kompleksi olarak tamamlanmışsa da 1980’ler ve 90’larda büyük bir tadilat daha geçirmiştir. Bu dönemde Cour Napoléon’un ana avlularının altında geniş bir ofis, mağaza, sergi alanı, depolama alanları, park alanları, bir oditoryum, bir turist otobüsü parkı ve bir kafeterya inşa edilmiştir. Yer altı kompleksi 1989’da, öncesinde Fransa’nın Maliye Bakanlığı tarafından kullanılan Richelieu kanadı ise müzenin 200. yıl dönümüne denk gelen 1993 yılında açılmıştır. Pei tarafından tasarlanan 230.000 metrekarelik bir sergi alanına sahip yeni kanat Avrupa resim, dekoratif sanatlar ve İslam sanatı koleksiyonlarını barındırmaktadır. Üç cam çatılı iç avluda ise Fransız heykel ve eski Asur sanat eserlerini sergilenmektedir. Müzenin genişleyen İslam sanatı koleksiyonu, İtalyan mimarlar Mario Bellini ve Rudy Ricciotti’nin cam ve çelikten yapılmış dalgalı altın renkli çatının altındaki 2012’de açılan bir iç avluya taşınmıştır.

Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosu (1503-19)

Louvre Müzesi Koleksiyonu

Louvre Koleksiyonu sekiz küratöryel bölümden oluşmaktadır: Mısır Eski Eserleri; Yakın Doğu Antikaları; Yunan, Etrüsk ve Roma Antikalaları; İslam

Paskalya Adası heykellerinden birisi. Louvre Müzesi Koleksiyonu, Paris

Sanatı; Heykel; Dekoratif Sanatlar; Tablolar; Baskılar ve Çizimler Louvre Müzesi’nin resim koleksiyonu. 1848’deki Devrimlere kadar Avrupa sanatının tüm dönemlerini temsil eden, dünyanın en zengin koleksiyonlarından birisidir ki bu dönemden sonrasına ait eserler 1986’da açılan Musée d’Orsay‘a aktarılmıştır. Louvre’un özellikle 15.-19. Yüzyıllar arası Fransız resimlerinden oluşan koleksiyonu eşsiz olup, ayrıca Barok döneminin Hollandalı ressamları ve Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı (1503-19) dâhil olmak üzere İtalyan Rönesans ressamlarının birçok başyapıtı barındırmaktadır. Antik Yunan, Etrüsk ve Roma dönemine ait mimari, heykel, mozaik, bronz eşya, takı ve çömlekler her biri kendi alanında dünyanın önemli koleksiyonları arasındadır. Müzenin Eski Mısır koleksiyonu bölümü, Napolyon’un Mısır kampanyası sırasında elde edilen eserleri sergilemek için 1826 yılında kurulmuştur. Yine Müzenin Yakın Doğu Eserleri Bölümü, Mezopotamya sanatının dünyadaki sayılı koleksiyonlarından birisini oluşturmaktadır.

Louvre Müzesi Mutlaka Görülmesi Gereken Eserler

  1. Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa” (1503-1506) tablosu. esrarengiz gülümsemesi ile Louvre ile eş anlamlı olan bu tablo her yıl milyonları kendine çekmektedir
  2. Venüs De Milo” (MÖ 130-100. Bu Afrodit varyasyonu Antik Yunan heykel sanatının en ikonik örneklerinden)
  3. Oturmuş Katip (MÖ 2600) zarif boyalı bu kireç taşı heykel, Louvre’ın Mısır koleksiyonunun göz bebeğidir
  4. Michelangelo’nun “Asi Köle” (1513) heykeli. Michelangelo’nun en büyük eserlerinden birisi olup, 2,15 m yüksekliğindedir.

Louvre Müzesi Gezisi Önemli Bilgiler

Louvre Piramidi üzerinden ana giriş her zaman en kalabalık olup, biletinizi alabileceğiniz ve güvenlik kontrollerini sorunsuz bir şekilde geçirebileceğiniz yer altı alışveriş merkezi Carrousel du Louvre‘de bulunan girişi kullanmanız daha akıllıca olacaktır. Müze çoğu gün 09:00 ile 18:00, çarşamba ve cuma günleri ise saat 21: 45’e kadar açık olup, kuyruk beklememek için çok erken gelmeniz ya da biletinizi internet üzerinden almanız faydalı olacaktır. Bilet satın aldığınız yerden ya da danışmadan ücretsiz haritalardan birini alıp, bu devasa müzeyi nasıl gezeceğinizi baştan planlamalısınız. Paris’te Louvre dahil pek çok müze Salı günleri kapalı olup, Paris gezinizde bir sürprizle karşılaşmamak için önceden bu durumu dikkate almalısınız. Louvre Müzesi giriş bilet fiyatları 12 € ‘dur. Ekim ayından Mart ayına kadar, her ayın ilk Pazar günü müzeye giriş ücretsizdir! Fransız resmi tatil günlerinde müze normal saatinden daha önce kapanabilir hatta tamamen kapalı olabilir.

Louvre Müzesi Nerede?