İspanya

Casa Mila (La Pedrera), Barselona

Casa Milà veya İspanyolca ‘taş ocağı’ anlamında La Pedrera alışılmamış görünümüyle kaba yontulmuş kaya görünümündeki bir binanın adı olup, Katalonya bölgesinde Barselona şehrinde ünlü Katalan mimar Antoni Gaudí tarafından tasarlanmış, 1906 ile 1912 yılları arasında inşa edilmiş son özel konuttur. Gaudi’nin sınırsız hayal gücünü ortaya çıkaradığı Casa Mila’dan sonra mimar kendini ünlü Sagrada Familia adlı kilisenin inşasına vakfetmiştir. Art nouveau tarzındaki bina Pere Milà ile eşi Roser Segimon tarafından yaptırılmış olup, dolayısıyla bu çiftin soyadına atfen Casa Mila (‘Mila Evi’) adını almıştır. Politikacı Pere Mila, şehrin ileri gelen zenginlerinden Josep Guardiola’nın eski eşi Roser Guardiola ile evlendikten sonra elde ettiği parayı ilginç yatırımlarda harcamıştır. Mila, Barcelona’nın ilk arabalarından birine sahip olmanın yanında, ilk park yerini de Casa Mila’da yaptırmıştır.

Casa Batllo Pedrera Casa Milà
Ön cephe

Casa Mila Mimari Özellikleri

Casa Milà, 1914

Passeig de Gràcia semtinin göbeğinde 30 metre yüksekliğinde ve 84 metre uzunluğundaki yapı o dönem için dalgalı taş cephesi, Josep Maria Jujol tarafından tasarlanan eğri büğrü ferforje balkonları, kendi kendini destekleyen taş cephesi gibi yapısal yenilikleri, yeraltı garajı ve çatı terasındaki figürler gibi zamanının çok ötesindeki tasarımı nedeniyle sanat dünyasında tartışma yaratırken, yıllarca eleştirmenlerin ve mimari otoritelerinin alay konusu olmuştur. Casa Mila çatı katı, Gaudi’nin mimarisinin en karakteristik alanı olup, bir balinanın iskeletini gösteren 270 adet kemer görülmelidir.

Passeig de Garcia bulvarında bulunan ve tamamen doğal taşlardan yapıldığı için diğer tüm binalardan kolayca ayrılan Casa Mila 100 metreden fazla alana yayılımış olup, geleneksel İtalyan evlerinde olduğu gibi iki adet avlu içermekte, böylece güneş ışığını cömertçe içeri almaktadır. Gaudi’nin Montserrat Dağı’ndan esinlenerek tasarladığı bina 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. 2013’ten bu yana, Casa Milà’daki sergi ve diğer kültürel aktiviteler Katalonya La Pedrara Vakfı (Fundació Catalunya La Pedrera) tarafından yönetmektedir.

Casa Mila (La Pedrara) iç avlu, Barcelona

Casa Mila, La Pedrara Gezi

La Pedrera yapıldığı dönemde, Katolik yanı ağır basan Gaudi’nin binaya bir Meryem Ana heykeli yerleştirmek isteyince Mila ile Gaudi anlaşmazlığa düşmüş, sonunda Mila ailesinin heykeli kesinlikle istememesi üzerine Gaudi kızarak projeden istifa etmiştir. Günümüzde Gaudi müzesi olarak ziyaretçileri ağırlayan bina, ilginç bacaları ve ilginç çatı tasarımı, doğal taşlarla döşenen duvarları ile oldukça dikkat çekicidir. La Pedrera içinde konser ve sergi alanlarının yanında 19. yüzyılın tipik dairelerini betimleyen geziye açık,  dönem mobilyaları ile dekore edilmiş örnek bir daire de (The Pedrera Apartment) bulunmaktadır. Bu daire ile Barselona’daki burjuva bir ailenin 20. yüzyılın 30 yıl veya sonrasındaki yaşantısında nasıl yaşadığını göstermektedir. La Pedrara hakkında anlatılan ilginç bir öyküde bir kiracının duvarları dalgalı olan odalara nasıl piyano yerleştireceği konusunda endişesini bildirince Gaudi’nin ona flüt almasını önerdiği anlatılmaktadır.

Casa Mila Milà Oda Barcelona
Örnek dairenin içi (The Pedrera Apartment)
Binanın çatısında Gaudi’nin hayal gücünün yansımaları

Casa Mila Ziyareti öncesi bilinmesi gerekenler 

Interior Casa Milà 1910
Casa Milà içinde bir daire, 1910

Binanın çatı katında gerçeküstü heykellerle dolu terastan Barselona’nın ve Gaudi’nin ünlü-henüz bitmemiş Sagrada Familia’nın muhteşem manzarasını seyredip, fotoğraflayabilirsiniz. Yaz aylarında burada açık hava barı, içecekler ve canlı müzik de bulunmaktadır. Gaudi, binanın sakinlerinin birbirlerini tanımasını istediğinden asansörler ikinci katlarda yer almakta böylece apartmanda yaşayanlar merdivenlerde inip çıkarken dostça karşılaşıp, selamlaşmaya teşvik etmektedir.

Casa Milà’nın açılış saatleri 1 Mart – 3 Kasım tarihleri arasında her gün saat 9:00 – 8:00, yılın geri kalanında ise 09:00 – 19 Ocak tarihleri arasında saat 09:00 – 18:30 arasındadır.

Casa Mila’ya giriş ücreti yetişkinler 22,00 €, çocuk (7-12 yaş) 11,00 €, 6 yaş altı ücretsizdir. Özellikle yoğun sezonda, kuyrukta beklememek için önceden bilet rezervasyonu yapmak akıllıca olacaktır.

Casa Milà’ya 7,16,17, 22, 24 ve V17 numaralı otobüsler veya 3 veya 5 numaralı metro hatlarına binerek Diagonal istasyonuna binerek ulaşabilirsiniz.

Casa Mila, La Pedrara Website: https://www.lapedrera.com/

Casa Mila, La Pedrara Nerede?