Ortadoğu

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa (Arapça: برج خليفة ‘Halife Kulesi’) veya Burj Dubai (2010 öncesinde), Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisi olan Dubai’de bulunan anten hariç 828,8 m yüksekliğinde bir gökdelenin adı olup, 2008’den beri dünyanın en uzun yapısı unvanını elinde tutmaktadır.

En Yüksek Binası. Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa Kulesi İnşaası

Ana yapısı betonarme olan Burj’un inşaatı 2004 yılında başlamışsa da dış cephesi ancak 2009’da tam beş yıl sonra tamamlanabilmiştir.

Burj ve çevresi yukarıdan görünüm, Dubai

Downtown Dubai olarak adlandırılan yeni bir gelişmenin bir parçası olarak açılan binanın inşa kararı hükümetin petrol temelli bir ekonomisini çeşitlendirme kararı almasından sonra uluslararası tanınırlık kazanması amacıyla verilmiştir. Gökdelen başlangıçta Burj Dubai olarak adlandırılmışsa da Abu Dabi hükümdarı ve Birleşik Arap Emirlikleri, Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ın onuruna Halife Kulesi anlamına gelen Burj Khalifa adı verilmiştir. Gökdelenin yüksek maliyeti sebebiyle Abu Dabi ve BAE hükümeti Dubai’ye borç vermiştir. Burj Khalifa, Willis Tower ve One World Trade Centre‘ı tasarlayan Skidmore, Owings & Merrill firmasından Adrian Smith tarafından tasarlanmıştır. Gökdelenin tasarımında bölgenin İslam mimarisinden ama özellikle Samarra Ulu Camii’den esinlenilmiştir. Burj’ın görünüşü için Amerika’nın güney eyaletleri, Güney Amerika ve Meksika’ya özgü bir bitki olan Örümcek Zambakı (Hymenocallis) denen bir çiçekten esinlendiği de iddia edilmektedir.

Burj Khalifa Mimarisi

Y şeklinde üç katlı kat geometrik yapısı konut ve otel alanını optimize etmek için tasarlanmıştır.  57 asansör ve 8 yürüyen merdiven bulunan yapının dış kaplaması çöl sıcağına dayanacak şekilde planlanmıştır. New York’un Empire State Binası’nın iki ve Paris’teki Eyfel Kulesi’nin ise üç katı kadar uzun olan Dubai’nin Burj Khalifa için 1,5 milyar $ para harcanmış ve yapımında 12 bin işçi çalışmıştır. Tayvan’ın Taipei 101 adlı gökdelenei 508 m yüksekliğiyle 2004-2008 arasında Burj Khalifa’den önce dünyanın en yüksek binası kabul

Gökdelen çöl sıcaklarına dayanacak dış kaplamaya sahiptir. 

edilmekteydi. Burj Khalifa sadece dünyanın en yüksek binası olmayıp aynı zamanda dünyanın en yüksek asansör servisi, dünyanın en yüksek yüzme havuzu, dünyanın en uzun seyahat mesafesine sahip asansör, dünyanın en yüksek açık gözlem terası, dünyadaki en fazla sayıda kata sahip bina rekorlarının da sahibidir. Bununla birlikte yine Adrian Smith tarafından tasarlanıp, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) tarafından inşaatı gerçekleştirilecek olan Suudi Arabistan’da ki Cidde Kulesi (Jeddah Tower) Skidmore, Owings & Merrill  2020’de bitirilince 1.000 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası olma rekorunu Burj Khalifa’nın elinden alacaktır.

Tom Cruise ‘Mission Impossible: Ghost Protocol’ adlı filmin çekimleri için 2010 Kasım’ın Dubai’ye gelip kuleye tırmanmıştır. Kulenin açılmasından sonra ABD’li şarkıcı Mariah Carey, süper model Gigi Hadid ve futbol yıldızı David Beckham’ın gibi dünyanın dört bir yanından ünlüler çeşitli vesilelerle Burj Khalifa gitmiştir. Burj’daki 160 oda ve süitten oluşan Armani Hotel Dubai özel mobilyaları iPad tarafından kontrol edilen son teknoloji ürünleri ile konuklarına ağırlamaktadır.

 

Burj’un merdivenleri, Dubai

Dubai Gezisi

Dubai’de Neler Yapılır?

 

Palmiye Adaları (Palm Islands)

Dubai sahillerindeki iki yapay ada olan Palmiye Adaları görmeye gidebilirsiniz, adalardan kentin manzarası hiç de fena değil.

Dubai Alışveriş Merkezi

Dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Alışveriş Merkezi’nin (Dubai Mall) alt kat seviyesindeki Şelale Girişi’nden girerken Burj Khalifa silüetini ve romantik Dubai Çeşmeleri su gösterisini fotoğraflamanız mümkün.

Jumeirah Plajı

Dubai’nin Beverly Hills’i olarak bilinen Jumeirah Plajı, Jumeirah Adası’nın kavşağından güney sahil boyunca uzanmaktadır.

The Address Downtown Dubai

Bu lüks otelin içindeki salonların çoğundan Burç Halife’nin muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Risala terasında 5 çayı ya da 63. katta Neos gökyüzü salonunda içki içebilirsiniz.

Safa Parkı

Burj Khalifa’ye 3 kilometre uzaklıkta bulunan bu yeşil alan şehir içinde sakin bir ortam sunmaktadır.

Dubai’ye Gitmek için en iyi zaman?

Yaz sezonu ucuz olmakla birlikte aynı zamanda inanılmaz derecede sıcak olduğundan Kasım-Nisan ayları arası gidilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca Ramazan aylarında gidilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Burj Khalifa o kadar uzun bir nadır ki yakından tümünü fotoğraflamak neredeyse mümkün değildir. Biraz uğraşıp kulenin fotoğrafını çektikten sonra,  12:00 – 21:30 saatleri arasında açık olan gökdelenin en üst gözlem terasına gidebilmek için bilet almanız gerekir ki Kapıda satın alınan biletler için ortalama bekleme süresi 1,5 saatten kaçınmak için öncesinde Skip-the-Line bileti almakta fayda var. Şehir silüetinin nefes kesen manzarasını 148, 124 ve 125. katlardan izleyebilirsiniz.

Burj Khalifa giriş ve bilet fiyatı

Burj Khalifa giriş ve bilet fiyatları, seççtiğiniz gözlem terasına, günün saatine, bilet süresine ve ek tur seçeneklerine göre değişmektedir. ‘The Top’ adı verilen zirvenin tadını çıkarmanız için 90 dakika yeterli olup, ücretsiz Wi-Fi erişimi bulunan, çocuk dostu ve tekerlekli sandalye erişimine uygun bir yerdir. Burj Khalifa’nın en üst terası The Top’a giriş ücreti yetişkin başına 35 USD, 4-11 yaş arası çocuklar için 25 USD’dir.

Dünyanın en yüksek gökdelen restoranı 122. kattaki At.Mosphere’de, mükemmel bir manzaraya sahip bir restoran haute cuisine mutfağıyla ünlüdür (At.mosphere Burj Khalifa; +971 4888 3828).

The Burj Club son teknoloji spor salonu, olimpik yüzme havuzu ve lüks bir spa barındrıamkata olup, Havuz erişimi olan yetişkin başına 80 USD ücrete tabidir (The Burj Club; +971 4 888 3900)

Burj Khalifa Nerede?