Avrupa Gezilecek Yerler Portekiz

Belem Kulesi, Torre de Belém (Lizbon)

Belem Kulesi (Torre de Belém) veya St Vincent Kulesi Lizbon’un 6 kilometre batısında Santa Maria de Belém semtinde bulunan müstahkem bir kule olup, 1514 ve 1520 yılları arasında Portekizli mimar ve heykeltıraş Francisco de Arruda tarafından Manuelino (Manueline) tarzında inşa edilmiştir. Belem kulesi, Keşifler Çağı’nda Portekizli denizcilerin keşiflerde oynadığı önemli rolün sembollerinden birisi olup, yakınlardaki Jerónimos Manastırı ile birlikte 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmiştir. Başlangıçta bir deniz feneri olarak tasarlanan kule, sonunda Kral Manuel’in emriyle savunma amaçlı bir kale olarak inşa edilmişse de günümüzde Lizbon’un en ikonik sembolüdür.

Belém Kulesi, Lizbon

Kral II. John tarafından 16. yüzyılın başlarında Tagus Nehri’nin kuzey kıyısında inşa edilen bu kule, savunma sisteminin parçası olarak şehri korumak hem de Lizbon’un tören kapısı olarak tasarlanmıştır. Lizbon kıyılarına yakın Tagus Nehri’nde küçük bir ada üzerine inşa edilen kule 1755 Lizbon depreminden sonra nehrin yönü değiştiği için yanlışlıkla nehrin ortasında inşa edildiğini düşünenler olmuştur. Arruda, kardeşi Diogo’yla birlikte yakındaki Jerónimos Manastırı (Mosteiro dos Jerónimos) üzerinde de çalışmış olup, Kuzey Afrika ve İtalyan mimari etkilerini Manueline sembolizmi ile birleştirmiştir.

Tagus Nehri üzerindeki Belem kulesinin giriş aktındaki toplardan birisi, Lizbon

Sırasıyla Vali Salonu, Krallar Salonu, Seyir Salonu, Şapel ve Çatı terası olarak adlandırılan katlar birbirine küçük ve dar bir sarmal merdivenle birbirine bağlanmakta olup, yazın turistlerin yoğun olduğu zamanlarda hem tırmanmak hem de önceden yukarı çıkanların aşağı inmesini beklemek bunaltıcı olabilmektedir. Belém Kulesi’nin batı cephesinde, gergedan şeklinde ilginç bir gargoyle bulacaksınız ki ilginç bir şekilde, Portekiz’e Hindistan’dan ilk gergedanın getirilme tarihi 1513’tür. Klostrofobikleri zorlayacak tırmanışın ardından Belém TKulesi’nin tepesindeki terasa çıkıldığında Tagus Nehri ve sahilin geniş açılı bir panoraması keyifle izlenebilir. Doğuda Keşifler Anıtı (Padrão dos Descobrimentos) ve 25 Nisan asma köprüsü (Ponte 25 de Abril), kuzeyde ise 1514 yılında Diogo de Boitaca tarafından inşa edilmiş, St. Jerónimos Manastırı görülmektedir.

Belem Kulesi Ziyaret Saatleri

Ekim – Nisan: 10:00 – 17:30.

Mayıs – Eylül: 10: 00-18: 00

Kapalı: Pazartesi günleri, 1 Ocak, Paskalya bayramına denk gelen Pazar, 1 Mayıs ve 25 Aralık.

Belem Kulesi Bilet Fiyatı

Yetişkinler: 6 € ( + Jerónimos Manastırı, 12 €; + Jerónimos Manastırı + Ajuda Sarayı: 16 €)

Çocuklar (12 yaşından küçük): ücretsiz giriş.

65 yaş üstü:% 50 indirim.

Lisboa Card sahipleri ücretsiz geçiş hakkına sahiptir

Belem Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Tren: Belem, Cascáis Hattı.

Tramvay: 15 numaralı hat.

Otobüs: 27, 28, 29, 43, 49, 51 ve 112 numaralı hatlar.

Adres

Avenida da Brasília, Belem, Lisbon, Portugal 1400-038

Belem Website: www.torrebelem.pt

Belem Kulesi’ne Yakın diğer Turistik Yerler

Belém (245 m)

Lizbon’da Keşifler Anıtı (919 m)

Arkeoloji Müzesi (1 km)

Jerónimos Manastırı (1,1 km)

Milli Ata Arabası Müzesi (1,6 km)

Lizbon Belem’de Yapmadan Dönmeyin!

Deniz ürünleri yemek

Lizbon’da tüm geleneksel restoranlarda deniz ürünleri servis edilmekle birlikte 25 Nisan Köprüsüne ya da Cristo Rei anıtına bakarken karides, yengeç, balık ya da istiridye atıştırmak keyifli olacaktır. Marina’nın yanında Deniz Birliği’nin bir üssü olup, restoranında yemek için kulübün üyesi olmanıza gerek yoktur.

Tagus Nehri turu

Lizbon’daki en romantik deneyimlerden biri yelkenli tekne ile Tagus Nehri boyunca yapacağınız yolculuk olacaktır ki sabah ve öğlen gezileri yetişkin başına 38 €  çocuk başına 19 € gün batımı gezileri ise yetişkin başına 45 € ve çocuk başına 22,50 € tutmaktadır.

Tropikal Botanik Bahçesi gezisi

Jeronimos Manastırı’nın ve Pasteis de Belém’in arkasında Jardim Botânico Tropical adıyla bilinen Belém’in Tropik Botanik Bahçesi bulunmakta olup, yaz aylarında sabah 10 ile akşam 8 arasında açık bahçenin giriş ücreti sadece 2 €’dur. 1912 yılında kurulan Jardim Botânico Tropical 600’den fazla çiçek türüyle Lizbon’un en büyük bahçelerinden birisi olup, Calheta Kontluğu Sarayı’nın mülkiyetinde yer almaktadır.

Belém Kültür Merkezi

Jeronimos Manastırı’nın hemen hemen yanında bulunan ve ülkenin en büyük kültürel yapısı olan Belém Kültür Merkezi’nde yapılacak en önemli şey, burada bulunan Modern ve Çağdaş Sanat Berardo Müzesi’ni ziyaret etmek olup giriş ücretsizdir.

MAAT Müzesi

2016 yılında açılan MAAT (Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi) öğle saatinde açılmakta saat 20.00’de kapanmakta olup, giriş ücreti 5 €’dur.

Belém Sarayı

1910 yılından bu yana Portekiz cumhurbaşkanlarının resmi ikametgahı olarak hizmet veren 16. yüzyıldan kalma Belém Sarayı’nın bazı kısımları müzeye dönüştürülmüş olup, Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 18:00 saatleri arasında 2,5 € ücret karşılığında ziyaret edilebilmektedir.

Belem Kulesi Nerede?

.