Amerika Birleşik Devletleri

Alcatraz Adası Cezaevi, San Francisco

Alcatraz Adası, California’da San Francisco Körfezi’nde kıyıdan 2.01 km açıkta bulunan 22 dönümlük küçük bir ada olup, deniz feneri, askeri istihkâm, askeri bir hapishane (1828) ve 1934’ten 1963’e kadar kullanılan ve Alcatraz Cezaevi olarak bilinen ünlü federal hapishaneyi barındırmaktadır.  Ada, 1969 yılının Kasım ayından itibaren Amerikan Yerlilerinin çıkarları için gösteriler yapan bir grup tarafından 19 aydan fazla bir süre işgal edilmiştir.

Alcatraz. San Francisco , California
San Francisco açıklarında Alcatraz adası, Kaliforniya

Alcatraz adası

Alcatraz adası’nın 1972’de ulusal dinlenme alanı, 1986’da Ulusal Tarihi Dönüm Noktası (National Historic Landmark) olmasına karar verilmiştir. Günümüzde adadaki

Alcatraz Island, 1895
Alcatraz Adası, 1895

tesisler olden Gate Ulusal Rekreasyon Alanı kapsamında Ulusal Park Servisi tarafından yönetilmektedir. Turlara açık olan adaya San Francisco Feribot Binası ve San Francisco Fisherman’s Wharf arasında yer alan Pier 33’ten feribotla 15 dakikadan kısa bir sürede adaya ulaşılmaktadır. Alcatraz Cruises adı altında faaliyet gösteren Hornblower Cruises and Events adaya ve adadan resmi feribot sağlayıcısıdır. Adadaki yerler arasında Ana Hücre (Main Cellhouse), Yemekhane (Dining Hall), Kütüphane (Library), Deniz Feneri (Lighthouse), Muhafız Evi ve Memur Kulübü’nün kalıntıları, Parade Grounds, Bina 64, Su Kulesi, Yeni Endüstriler Binası, Model Endüstrileri Binası ve Dinlenme Avlusu (Recreation Yard) bulunmaktadır.

Alcatraz Hapishanesi’nden kaçış

Al Capone, Mickey Cohen, James “Whitey” Bulger ve Alcatraz kuşçusu olarak tanınan Robert Franklin Stroud gibi Amerika tarihinin en ünlü suçlularını misafir eden ve günümüzde müze olarak hizmet veren ünlü Alcatraz Hapishanesi ilk olarak 1934 yılında açılmışsa da 3 kişinin kaçmasının ardından 1963’te kapatılmıştır. Alcatraz,

Alcatraz prison San Francisco California
Alcatraz Cezaevi, San Francisco

bir mahkûmun kaçamaması için sıkı önlemleri alınan bir hapishane olmasının yanı sıra kıyıdan 2.01 km açıkta bir ada üzerinde bulunması da kaçma planları yapanların işini zorlaştırmaktaydı. Buna rağmen hapishane kayıtlara göre 36 kişi bu hapishaneden kaçmaya çalışmış ancak yalnızca bu 3 isim başarılı olmuştur. 11 Haziran 1962’de John ve Clarence Anglin kardeşler ile Frank Morris, hücrelerinden kazdıkları deliklerle borulara ulaşmış, buradan cezaevinin çatısına çıkarak kaçmıştı. Açılan soruşturmanın sonucunda mahkûmların firar ettiği gece okyanus sularında boğularak öldüğü düşünülerek dosyaları kapatılmıştı. Bu kaçışın öyküsü Clint Eastwood, Jack Thibeau ve Fred Ward’ın başrollerini paylaştığı, Don Siegel’in yönettiği “Alcatraz’dan Firar” (Escape from Alcatraz) isimli 1979 yapımı filme konu olmuştur. Bununla beraber yıllar sonra 2013’te San Francisco Richmond Bölgesi Polis Merkezi, mahkûmlardan John Anglin’in imzasını taşıyan şöyle bir mektup almıştır: “Adım John Anglin. Haziran 1962’de kardeşim Clarence ve Frank Morris ile birlikte Alcatraz’dan kaçtım. 83 yaşındayım ve yaşıyorum. Kanser hastasıyım. Firar ettiğimiz gece ölmedik, hayatta kalmayı başardık”. FBI mektup üzerindeki parmak ve DNA izlerini incelemişse de bir sonuca ulaşamamış, mektubun gerçek mi yoksa şaka mı olduğu anlaşılamamıştır.

Alcatraz Adası hapishanesi modeline bakan turistler San Francisco körfezi
Mug shots of three prisoners that made a rare escape from Alcatraz Island. From left to right: Clarence Anglin, John William Anglin, and Frank Lee.
Alcatraz adasından kaçan mahkumlar: ohn ve Clarence Anglin kardeşler ve Frank Morris

Alcatraz’a Nasıl Gidilir?

Alcatraz’a sadece Embarcadero’daki 33 no’lu limandan sabah saat 9:00’dan itibaren kalkan feribotla ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları değişmekle birlikte yetişkinler için 30 $’dır. Ada, yaz aylarında oldukça sisli olduğundan ziyaret için yılın en iyi zamanı sonbaharın başlangıcıdır. Kuş gözlemi için gidecekseniz Mayıs ve Haziran ayları idealdir. Alcatraz’ı Golden Gate Köprüsü gibi diğer San Francisco mekânlarını içeren bir paket tur programı ile ziyaret ederseniz rehberlik hizmetleri açısından hesaplı olabilir. Adanın bazı bölümleri tepelik olduğundan yürüyüş ayakkabısı giymek ve kıyıya yakın yerler serin olabileceğinden ceket veya kazak bulundurmak akıllıca olacaktır.

Alcatraz Nerede?