Büyük Britanya ve İrlanda

Leeds Kalesi, Leeds Castle

Leeds Kalesi (Leeds Castle), İngiltere’nin Kent bölgesinde, Maidstone’un 8 km güneydoğusunda yer almakta olup, 1086’da inşa edilmiş, 13. yüzyılda Kral I. Henry tarafından ele geçirilmiştir. Kale, 16. yüzyılda, VIII. Henry’nin ilk karısı Catherine Aragon için konut olarak kullanmıştır. Ortaçağ’da başarılı bir pazar kasabası haline gelen yerleşim 1207’de kraliyetten şehir tüzüğünü kazanmıştır.

Leeds Kalesi

Günümüzde çoğu 19. yüzyıldan kalma kale Leeds köyünün doğusundaki Len Nehri’nin oluşturduğu bir gölün adalarında inşa edilmiş olup, 1976’dan beri halka

Leeds Kalesi (Leeds Castle) aslan kafası formunda kapı tokmağı, İngiltere

açıktır. Lord Conway tarafından dünyanın en güzel kalesi olarak tanımlanan Leeds Şatosu rengârenk taşları, mazgallı kuleleri, süs göleti ve hendekleriyle gerçekten de görenleri hayran bırakacak bir güzelliğe sahiptir. Leeds Kalesi doğa yürüyüşleri için mükemmel 500 dönümlük bahçe ve park alanlarının tam ortasında yer almaktadır. Kale içerisinde İngiltere’nin en iyi kuşhanelerinden ve 400 yıllık bir dönemi kapsayan koleksiyonu barındıran Köpek Tasması Müzesi (Dog Collar Museum) yer almaktadır. Kaleyi gezmek için en iyi zaman Nisan-Eylül ayları arasıdır.

Leeds Castle Tel 44 / 1622-765-400; www.leeds-castle.com

Leeds

Geçmişin büyük sanayi merkezlerinden Leeds, Batı Yorkshire eyaletinin en büyük şehri olup, Londra’nın dışındaki en büyük Birleşik Krallık finans merkezidir. Sanayi devrimi sırasında önemli bir yün ve tekstil üretim merkezi olan Leeds 19. yüzyılın ortalarında nüfusu 200.000’i aşan ülkenin ihracatının yarısından fazlasını karşılayan dev bir ticaret merkezine dönüşmüştür. 1880’lerde kurulan Leeds Üniversitesi bu sanayi kentine entelektüel bir boyut kazandırmıştır. Leeds alışveriş, gece hayatı, üniversiteleri ve spor tesisleri ile ünlü bir kent olup, birçok müze, restorana ve tiyatroya ev sahipliği yapmakta, Viktorya dönemi ve modern dönem mimarisini birlikte barındırmaktadır.  Leeds kentinin adı Kelt bölgesi Leodis’ten gelmektedir. Leeds, 2003 yılında Condé Nast dergisi okurları gezgin ödülünü (Traveler Awards) almıştır.

Tourist information centre: Leeds ve Sanat Galerisi Mağazası’nda: The Headrow, Leeds, LS1 3AA

Leeds, İngiltere

Leeds’e Nasıl Gidilir?

Leeds-Bradford Uluslararası Havaalanı (Leeds-Bradford International Airport, LBA IATA) şehir merkezinin 16 km kuzey-batısında yer almakta olup, Batı Avrupa’dan, örneğin Paris,

Leeds Castle Library room
Leeds Kalesi Kütüphane Odası

Brüksel, Amsterdam, Düsseldorf ve Dublin’den ve İngiltere’nin Southampton, Exeter, Belfast ve Glasgow şehirlerinden buraya uçmak mümkündür. Londra Heathrow’dan British Airways ile düzenli uçuşlar vardır, ancak Londra’dan uçakla gitmektense Leeds’e trenle gitmek daha mantıklıdır.

Leeds Tren İstasyonu (Leeds City Station) şehir meydanının tam merkezinde yer alıp, İngiltere’nin dört bir yanındaki çok sayıda destinasyondan düzenli tren seferleri ile ülkenin dört bir yanına bağlanmaktadır. LNER (https://www.lner.co.uk/) ile Londra’dan 2,5 saatte, First TransPennine Express (http://www.tpexpress.co.uk/) ile Huddersfield (30 dk.), Stalybridge, Manchester (1 saat), Hull, Manchester Havaalanı, Liverpool, York (20-30 dk), Scarborough (90 dk) ve Newcastle (90 dk) ve Northern Rail (http://www.northernrail.co.uk/) ile Bradford (20 dk), Skipton (40 dk), Ilkley (35 dk), Harrogate (35 dk), Sheffield (1 saat) trenle ulaşmak mümkündür.

Leeds Görülecek Yerler

Millennium Meydanı (Millennium Square). Muhteşem mimari, konserler, sergiler, buz pistleri hiç boş kalmayan kent meydanı.

Leeds Castle bedroom
Leeds Kalesi yatak odası

Aziz Anne Katedrali (Saint Anne’s Cathedral, Cathedral Church of St Anne) Cookridge Sokağında bulunan İngiltere içinde benzersiz 19. yüzyıl Katolik katedralidir.

St John Kilisesi (St John’s Church) New Briggate semtinde İngiliz İç Savaşı’nın hemen öncesinde inşa edilmiş 17. yüzyıldan kalma çift nefli tasarıma sahip güzel bir kilisedir.

Victoria Quarter Vivienne Westwood, Hugo Boss, Luis Vuitton ve Harvey Nichols gibi)Avrupa’nın en iyi ve en şık alışveriş mekanlarından bazılarını içeren tarihi AVM.

Mısır Borsası (Corn Exchange) Büyük bir cam kubbe çatısı ile taçlandırılmış büyük eliptik bir binadadır.

Kirkgate Market Geleneksel İngiliz pazarı, Avrupa’nın en büyüğüdür. Marks ve Spencer markası ilk kurulduğunda burada ‘Marks Penny Bazaar’ olarak  faaliyet göstermiştir.

Leeds Nerede?