Büyük Britanya ve İrlanda

Canterbury Katedrali, Canterbury Cathedral

Canterbury, İngiltere’nin güneydoğusundaki Kent’te bir üniversite şehri olup, İngiltere’deki en eski ve en ünlü Hıristiyan yapılardan birisi kabul edilip, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Canterbury Katedrali’ne (Canterbury Cathedral) ev sahipliği yapmaktadır. Canterbury Başpiskoposluk Kilisesi olan katedralde şu anda İngiliz Kilisesi’nin lideri ve dünya çapındaki Anglikan Topluluğu’nun sembolik lideri başpiskopos Justin Welby görev yapmaktadır. Canterbury Katedrali’nin resmi tam adı Canterbury Katedrali ve Mesih’in Metropolitik Kilisesi’dir (Cathedral and Metropolitical Church of Christ at Canterbury).

Canterbury Katedrali Tarihçe

Canterbury Cathedral sunak

Papa Gregory tarafından Anglo-Saksonları Hıristiyanlığa dönüştürmek için İngiltere’ye gönderilen Aziz Augustine tarafından 597 yılında kurulan katedral, 1070 ve 1077 yılları arasında yeniden inşa edilmiş, doğu ucu 12. Yüzyıl başlarında genişletilmişse de 1174 yangını sonrasında bu sefer Gotik formda baştan aşağı yeniden yapılmıştır. 1170 yılında Kral II. Henry ‘den emir aldıkları iddia edilen dört şövalye tarafından katedralde acımasızca öldürülen başpiskopos Thomas Becket‘in türbesi de katedralde bulunmakta olup, ülkenin dört bir yanından gelen hacılarca ziyaret edilmektedir. Bu olaydan sonra tövbe eden kralın bu yapıyı İngiliz Hristiyanlığı’nın merkezi olarak yeniden inşa ettirmiştir. İngiliz Reformundan (English Reformation) önce katedral, Canterbury Mesih Kilisesi (Christ Church, Canterbury) olarak bilinmekte olup, Benedictine manastır topluluğunun bir parçası ve başpiskoposluk makamıydı. Katedral 12-13. Yüzyıla tarihlenen vitray pencereleri ile ünlü olup bunların en önemlileri Büyük Batı Penceresi (Great West Window), İncil Pencereleri (Bible Windows) ve Mucize Pencereleridir (Miracle Windows). Günümüzde Thomas Becket’in’in öldüğü yer bir mumla

Anglikan kilise örneklerinden Canterbury Katedrali vitrayları. Ingiltere

işaretlenmiş olup, her gün Londra’dan günübirlik gezi için trenle Canterbury’ye gelen modern hacılarca ziyaret edilmektedir. Günübirlik gelmeyip konaklamak isteyenlere 16. Yüzyıldan kalma bir binada bulunan Abode Canterbury adlı butik otelde geçirebilir, ünlü şef Michael Caines’in gözetimindeki otel restoranında yemek yenilebilir. Abode Canterbury:Tel 44  1227-766-266. www.abodehotels.co.uk/

Canterbury

Durovernum Cantiacorum adıyla Roma-Kelh yerleşimi olarak kurulmuş, Orta Çağ’ın başlarında Anglo-Saxonca Cantwarebyrig (Kentli adamların kalesi) adıyla anılmış, zamanla Canterbury’e dönüşmüştür. Londra’dan Dover Boğazı’na giden ana rotada yer alan Canterbury şehri Roma döneminden bu yana önemini korumuştur. Canterbury, Kent ilinde önemli bir turizm merkezi olup, İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942 yılıdna Alman bombardıman uçakları tarafından bombalanmasına rağmen, hala birçok eski yapıyı barındırmaya devam etmektedir. Ortaçağ şehir merkezindeki modern binaların inşa edilmesi ve yenilenmesi de Canterbury Belediyesi tarafından sıkıca denetlenmektedir. Canterbury’yi dünyaya

Canterbury sokakları

tanıtan bir özelliği de İngiliz şair Geoffrey Chaucer’in 1387’de yazdığı ve Londra’dan St. Thomas Becket’in türbesine seyahat eden bir grup hacı yı konu alan Canterbury Hikayeleri (Canterbury Tales) olup, kentte Canterbury’de Masalları konulu bir de müze bulunmaktadır.

CANTERBURY HİKÂYELERİ

 

14. Yüzyılda Geoffrey Chaucer (1343–1400) tarafından 1387’de yazıya geçirilen eser İngilizcenin ilk yazılı eserlerinden biri olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Eser, Londra civarından eski Cantebury başpiskoposu (1162-1170) Saint Thomas Becket’in mabedine doğru hac yolculuğuna çıkan 29 hacının yol boyunca hoşça vakit geçirmek için birbirlerine anlattıkları hikâyelerden oluşmaktadır. Hacılar aralarında en güzel hikâyeyi anlatana diğerlerince akşam yemeği hazırlayacağına iddiaya girmiştir. 116 hikâye yazmayı planlamışsa da ancak 24’ünü tamamlayabilen Chaucer eserini Orta dönemin İngilizce ve Londra lehçesinde yazmıştır. Yazarın eserini oluştururken İtalya seyahatinde okuduğunu söylediği Giovanni Boccaccio’un Decameron’undan etkilendiği anlaşılmaktadır. (Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016)

 

 

Canterbury’e Nasıl Gidilir?

Canterbury’de doğu ve batıda (Canterbury East ve Canterbury West) iki tren istasyonu bulunmakta olup, kent merkezine yürüyerek 8 ve 4 dakika süren mesafededirler. Londra St Pancras’tan Canterbury West’e yolculuk süresi, yüksek hızlı tren ile bir saatten biraz daha kısa sürmektedir. Kanal Tüneli’ne (Channel Tunnel) en yakın Eurostar istasyonu olan Ashford International’dan ise 17 dakikada şehir merkezine ulaşılmaktadır. Bu şekilde Calais’den Canterbury’ye 45 dakika, Lille’den 1 saat 20 dakika, Brüksel’den yaklaşık 1 saat 50 dakika ve Paris’ten yaklaşık 2 saat 20 dakika içinde ulaşılabilmektedir.

Londra Victoria Otogarından ve ayrıca Dover’den Canterbury’ye otobüs ile gitmek mümkündür. Canterbury’nin kendine ait bir havaalanı olmadığından Canterbury’ye en yakın uluslararası havaalanları London Gatwick (106 km) ve London Heathrow (146 km) uçup, oradan otomobil, tren veya otobüs ile devam etmek gerekmektedir.

Canterbury Gezilecek Yerler

Canterbury Cathedral (☎ +44 1227 762862)  Yaz mevsiminde Pazartesi-Cumartesi arasında 9AM-5:30PM Pazar günleri 12:30 PM – 2:30 PM; Kış mevsiminde Pazartesi-Cumartesi arasında 9 AM-5PM Pazar günleri 12:30 PM – 2:30 PM arasında açık olup, son ziyaretçiler kapanış saatinden 30 dakika önce kabul edilmektedir.

St. Martin Kilisesi, St Martin’s Church (☎ +44 1227 768072) Dünya Kültür Mirası listesindeki Roma tapınağı sitesinin bir parçası olup, Salı-Perşembbe 11AM-3PM, Cumartesi 11AM-4PM, Pazar 9:50AM-10:20 saatleri arasında açıktır.

St Augustine Manastırı, St Augustine’s Abbey (☎ +44 1227 767345) Dünya Kültür Mirası listesidne yer alan manastıra giriş ücreti yetişkinler için 5.40 £, çocuklar için 3.20 £’dur.

Canterbury Şatosu, Canterbury Castle 11. yüzyılda inşa edilmiş bir Norman kalesinin kalıntıları olup ziyaret ücretsizdir.

Canterbury Tales (☎ +44 1227 479227) Noel Günü hariç her gün 10 AM-5PM. Chaucer’in St Margaret’s Street üzeridneki Canterbury Masalları’nı konu alan müzeye giriş ücreti 8,95 £’dur.

Canterbury Roma Müzesi, Canterbury Roman Museum (☎ +44 1227 785575) Butchery Lane’deki müze Pazartesi-Cumartesi arasında her gün 10 AM-5PM arasında açık olup son ziyaretçi kabul saati 4PM’dir. Giriş fiyatı yetişkin 2,80 £, indirimli 1,75 £, aile 7.20 £(2 yetişkin ve 3 çocuk)