Büyük Britanya ve İrlanda

Land’s End, Penzance (Cornwall)

Land’s End (Toprağın Sonu), Cornwall (Kernevekçe: Penn Wlas veya Pedn Wlas) ve İngiliz anakarasının en güneybatı ucu olup Atlantik kıyısında son bulan uçsuz bucaksız kayalık manzarası ülkenin en ünlü yerlerinden birisidir. Penwith yarımadasında bulunan Land’s End, Cornwall’ın en batı kenti Penzance‘in yaklaşık 8 km batısında A30 yolunun batı ucunda yer almaktadır.

Lands End Atlantik Okyanusu kıyısında granit kayalıklar. Cornwall, İngiltere

Land’s End Hakkında

Cornwall bölgesinde bir zamanların Kernow Krallığı topraklarında yer alan mevki 200 metrelik yüksekliğindeki granit kayalıkları, Longships Deniz Feneri, 20 km mesafede Scilly Adaları ile manzara, tarih ve atmosfer açısından oldukça zengindir. Land’s End veya Peal Noktası’nın (Peal Point) 200 m güneyinde Carn Kez mevkiinde bir otel ve turizm kompleksi bulunmaktadır. Geçmişte burada yalnızca First-and-Last Inn adlı bir pub bulunmaktayken günümüzde koca bir tema parkına ev sahipliği yapmaktadır. Birkaç km doğuda St. Michael Dağı üzerinde 1135 yılında inşa edilen bir manastır (Abbey) bulunmaktadır.(Aziz Michael Dağı: www.stmichaelsmount.co.uk)

Abbey Hotel, 1960’ların süpermodeli ve aktrisi Jean Shrimpton tarafından eklektik ve büyüleyici otellerden birine dönüştürülmüş tarihi bir binadır. (Abbey Hotel: Tel 44 / 1736-366-906; www.theabbeyonline.co.uk)

Penzance kasabası merkezinde yer alan 1595’teki bir İspanyol işgali döneminde kalma binada bulunan Türk Kafası (Turk’s Head) adlı pub sırf adı ve atmosferi için bile ziyaret etmeye değer yerlerdendir. Penzance limanından binebileceğiniz feribotla 100’den fazla kayalıktan oluşan Scilly Adalarına (Isles of Scilly) ulaşabilirsiniz. Scilly Adalarının ikinci büyüğü olan Tresco adasında dünyaca ünlü subtropikal bahçeleri barındıran bir botanik parkı yer almaktadır.

Land’s End’in kuzeydoğusundaki küçük tatil beldesi St. Ives beyaz kır evleri, sanat galerileri ve zanaatkarlar mağazalarıyla dolu sokaklarıyla neredeyse Akdeniz’in liman şehirlerini andıracak sevimliliktedir. 1930’larda avangard ve soyut sanatçılar için bir cennet kabul dilen kasabada Barbara Hepworth Müzesi ve Heykel Bahçesi mutlaka görülmelidir. St. Ives’de Primrose Valley otelde makul bir bütçeyle konaklayabilir, denk düşürebilirseniz St. Ives Eylül Festivali’ne katılabilirsiniz. (Primrose Valley Hotel: Tel 44 1736-794-939)

Longships adıyla bilinen bir grup kayalık adacık sahilden1,6 km biraz daha uzakta olup, Seven Stones Resifi ve Scilly Adaları ile yaklaşık 45 km güneybatısı arasında yer alan ve Kral Arthur Edebiyatı külliyatında bahsi sıkça geçen efsanevi kayıp toprakların (Lyonesse) bir parçasıdır.

Land’s End civarında kır evleri. Cornwall, İngiltere

Land’s End Neden Görülmeli?

Muhteşem kıyı manzarasının ve uçurumun tepesinde yürüyüş yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Gulf Stream (Körfez Akıntısı) tarafından ısıtılan bölge bozulmamış plajları, egzotik palmiyeleri ve nadir deniz kuş sürülerini barındırmaktadır. Lands End’deki West Country Alışveriş Köyü‘nde, hediyelik eşya, giyim ve lezzetli yerel ikramlarını harika fiyatlarla satın alabileceğiniz bir gezinti yapabilirsiniz. Bölge doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri için sürprizlerle dolu olup, ustura gagalı alk, sümsük kuşu,kutup fırtına kuşu, küçük martı, tepeli karabatak ve Cornwall kızılca kargasına görmeniz mümkündür. Bölge aynı zamanda nadir bitki türleri barındırdığı için Plantlife kuruluşu tarafından Önemli Bitki Alanı’nın (Important Plant Area) bir parçası olarak tanımlanmıştır. Şanslıysanız kıyıdan denize baktığınızda gri fokları, köpekbalıklarını ve yunusları görme şansınız da bulunmaktadır. Land’s End, ayrıca kaya tırmanışçıları için popüler bir mekândır.

Land’s End’in yakınındaki havaalanları Penzance havaalanı (11 km) ve Scilly Adaları St. Mary’s havaalanıdır (49km)

Land’s End Nerede?