Büyük Britanya ve İrlanda

Exmoor

Exmoor Milli Parkı (Exmoor National Park), Güneybatı İngiltere’deki Devon’un kuzeyinde, Somerset’in batısında yer alan dağlık kırsal alanın adı olup, İngiltere’nin ilk Milli Parklar birisidir. Exmoor adı Simonsbath’ın 3,2 km kuzey batısında yer alan Exe Nehri’nden gelmekte olup bölge Ortaçağ’da kraliyet ailesinde avcılık amacıyla kullanılmıştır. 1815–1818 yılları arasında 18.810 dönüm büyüklüğünde arazi Exmoor adıyla resmi kayıtlara girmiş olup, 1954’te milli park statüsü kazanmış Exmoor Ulusal Parkı Brendon Tepeleri, Doğu Lyn Vadisi, Porlock Vale ve Bristol Kanalı kıyılarını kapsayan, % 71’i Somerset,% 29’u Devon’da toplam 692.8 km²’lik bir alana yayılmıştır.

Exmoore’da günbatımında deniz, Ingiltere

Exmoor’un en yüksek noktası Dunkery Beacon 519 metre olup, dağlık alanın altında, yamaçlarda Triyas ve Jura yaşlı kayaları ile Devoniyen ve Erken Karbonifer dönemlerinden tortul kayaçlar bulunmaktadır. Bu kayaların kıyıya ulaştığı yerler -ki 1991 de doğal miras kabul edilmiştir-  uçurum ve şelaleler ile kesilen yarlar bulunmaktadır. Exmoor Milli Parkı’nda bazı nadir bitki ve hayvan türleri bulunmaktaysa da Exmoor Beast adlı hayali kedigilin yaşadığı iddiası kanıtlanamamış bir kriptozooloji vakasıdır. Bununla birlikte bir iddiaya göre canavarın 1960’lar ya da 1970’lerde sahibi tarafından serbest bırakılmış bir leopar türü olduğu şeklindedir.

Bölgede Exmoor Horn, Cheviot ve Whiteface Dartmoor ve Greyface Dartmoor cinsi koyunlar ile Devon kırmızı sığırları yetiştirilmektedir. Exmoor midillileri park içerisinde serbestçe dolaşmakta olup, bunlar midilli cinsinden ziyade Avrupa yaban atlarına kalan en yakın türdür. Sabahın erken saatlerinde yamaçlar üzerinde kızıl geyikler görülebilir. Bozdoğan (Falco columbarius), bayağı şahin (Buteo buteo), Bayağı doğan (Falco peregrinus), bayağı kervan çulluğu (Numenius arquata), taşkuşu (Saxicola rubicola), cinclus, funda ötleğeni (Sylvia undata) ve boğmaklı ardıç kuşu (Turdus torquatus) ise parkta yaşayan başlıca kuş türleridir.

Exmoor’un ağaçsız yüksek tepelerinde Tunç Çağı’nda insan yerleşimleri bulunmakta olup, tarım yapıldığı ve maden cevherlerinin işlendiği anlaşılmıştır. Orta Çağ’da koyun yetiştiriciliği yapılan bölge şimdi eğlence ve dinlenme amaçlı kullanılmaktadır. Exmoor’un tepeleri kuzeyde Kayalar Vadisi’nin (Valley of the Rocks) hemen yamaçlarında Bristol Kanalı’nda denizle buluşmakta olup, deniz kıyısında bulunan Viktorya dönemi kasabası Lynmouth and Lynton’dan asırlık bir füniküler demiryolu ile yukarı çıkmak mümkündür. Liman yanında Harbourside, Lynmouth EX35 6EG adresinde bulunan 14. yüzyıldan kalma eski bir handan bozma The Rising Sun oteli konaklamak için uygundur. Kıyıyı takip ederseniz 365 m yüksekliğiyle İngiltere’nin en yüksek uçurumu olan Countisbury Cliffs’e ulaşabilirsiniz.

Minehead Somerset Exmoor Liman

Exmor doğa yürüyüşleri için ideal bir mekân olup, Porlock’tan yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle 12. yüzyıl Culbone Kilisesine ulaşmak mümkündür.

Rising Sun Hotel: Tel 44 / 1598-753-223; www.risingsunlynmouth.co.uk.

Exmoor National Park Tel: +44 1398 32366; www.exmoor-nationalpark.gov.uk/