Büyük Britanya ve İrlanda

Dartmoor Ulusal Parkı, Devon

Dartmoor, İngiltere’nin güneybatı yarımadasında yemyeşil çayırlarıyla ünlü Güney Devon’da kırlık bir bölgenin adı olup, Dartmoor Ulusal Parkı olarak korunan alan, 954 km²’lik bir alanı kapsamaktadır. Ormandan ziyade bir avlanma alanı olan Dartmoor İngiltere’nin Tunç Çağı kalıntılarını barındıran en iyi bölgelerinden biri olup, kayalardan oluşturulmuş insan yapımı dairler ve mezar taşları ile doludur. Dartmoor’un bir bölümü 200 yılı aşkın bir süredir askeri atış menzili olarak kullanıldığından ateşleme menziline kısıtlı erişim dâhil turizm amacıyla bölgeye gitmeden önce bilgi edinilmesi önemle tavsiye edilmektedir. Vahşi dağları çevreleyen akarsular, şelalelerle dolu ormanlık vadiler keyifli doğa yürüyüşleri ve alabalık balıkçılığı yapmak için ideal olup ayrıca Dartmoor’un ünlü kır evleri ve bahçeleri görülebilir. Dartmoor’u ziyaret etmek için en iyi zaman Nisan-Eylül ayları arası olup, özellikle Mayıs ayı rengarenk açan çiçekleri görmek için idealdir.

Dartmoor İngiliz Bahçesi Manor House
Dartmoor stone bridge England
Dartmoor taş köprü. Devon, İngiltere

Chagford Gidleigh Park Hotel

Dartmoor’un kuzey-doğu ucunda 1,449 nüfuslu (2011) bir pazar kasabası olup, Teign Nehri üzerindeki bir geçiş yeridir. Chagford Dartmor parkını keşfetmek için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Burada ayrıca 1928 yılında inşa edilmiş Tudor tarzı gözlerden uzak bir konak olan Gidleigh Park’ını ziyaret edebilir, 107 dönümlük bahçesinde gezebilir, otel verandasında Teigh nehrinin kuzey kolunun keyifli şıkırtısını dinleyebilirsiniz. Gidleigh Park aynı zamanda Britanya’nın en iyi otel ve restoranlarından birisi olup şarap mahzeniyle ünlüdür. Otel, 2017 2017-18 AA Otel Grubu adıyla anılan Andrew Brownsword Otellerine ait olup, restoran ise 2 Michelin yıldızı sahibi Restaurant Nathan Outlaw’ın eski şefi Chris Simpson yönetiminde hizmet vermektedir.

Gidleigh Park: Tel 44 / 1647-432-367; www.gidleigh.com

Chagford Gidleigh Park Hotel Nerede?

Arundell Arms Hotel

Dartmoor’un batısında Chagford’dan otomobille A30 üzerinde 33 dakikada ulaşabileceğiniz Lifton köyünde eski bir yolcu hanı olan Arundell Arms 50 yıldır özellikle bölgeye balık avlamak için gelen turistler konaklamaktadır. İngiltere’nin en iyi somon nehirlerinden biri olan ve aynı zamanda vahşi kahverengi alabalık ve deniz alabalığı bulunan Tamar Nehri’ne 20 km mesafededir.

Arundell Arms: Tel 44 / 1566-784-666; www.arundellarms.com

Arundell Arms Hotel Nerede?

Burgh Island Hotel

Dartmoor’un güneyinde 26 dönümlük özel bir ada olan Burgh Adası’nda bulunan Burgh Island Hotel romantik bir Art Deco atmosferi ve ilginç tarihiyle konuklarını beklemektedir. Otele en yakın yerleşim ana karada bulunan Bigbury-on-Sea köyüdür. 1890’larda, komedyen ve müzisyen George H. Chirgwin, haftasonu partilerinde kullanılan adada prefabrik ahşap bir ev inşa etmişse de tüm adanın mülkiueti 1927 yılında Nettlefold Studios’un film yapımcısı Archibald Nettlefold tarafından satın alınmıştır. Nettlefold adaya 1930’larda Art Deco tarzında daha önemli bir otel inşa etmiş olup, günümüzde 2. Sınıf bir yapı olarak listelenen bu otelin tarihte özel bir yere vardır. Amerikalı sevgilisi Wallis Simpson ile evlenebilmek üzere tahttan feragat eden Britanya kralı ve Windsor Dükü VIII. Edward sevgilisiyle bu otelde buluşurken Dünya’nın dikkatini çekmiştir. Ayrıca Devon doğumlu ünlü yazar Agatha Christie ‘And Then There Were None’ adlı romanını 1930’Larda bu otelde kalırken yazmıştır.

Burgh Island Hotel: Tel 44 / 1548-810-514; www.burghisland.com

Burgh Island Hotel Nerede?

Dartmoor Hayvanat Bahçesi

Dartmoor Hayvanat Bahçesi (Dartmoor Zoological Park) ya da Dartmoor Yaban Hayatı Parkı, Dartmoor’un güneybatı ucunda, Devon ilçesinde, Sparkwell köyü yakınlarında bulunan yaklaşık 30 dönümlük bir hayvanat bahçesidir. 1968 yılında Ellis Daw tarafından açılan hayvanat bahçesinin lisansı 2006’da iptal edilince kapatılmış, 2007’de Benjamin Mee tarafında satın alınmıştır. Benjamin Mee, babasından kalan ve değeri 1 milyon poundun üzerinde olan evi satıp, içerisinde 200 egzotik hayvanın bulunduğu Dartmoor Hayvanat Bahçesi’ni satın almış ve anılarını orijinal adı We Bought a Zoo olan kitabında anlatmıştır. 2008 yılında yayınlanan bu kitap Callisto Yayınevi tarafından Düşler Bahçesi adıyla Türkçeye kazandırılmış, 2011 yılında aynı adla filme de çekilmiştir. Yılda 80 bin ziyaretçi (2016) tarafından gezilen Zooloji Parkı, nesli tükenmekte olan bazı türler de dahil olmak üzere 70’in üzerinde farklı hayvan türünü barındırmaktadır.

Dartmoor Hayvanat Bahçesi Nerede?