Büyük Britanya ve İrlanda

Chester (Cheshire, İngiltere)

Chester, Dee Nehri üzerinde, Cheshire’ın kuzeybatısında Dee nehri üzerinde Galler sınırına yakın çok güzel ve tarihi bir İngiliz şehridir. 1541’de şehir statüsü kazanan yerleşim 118.200 kişilik nüfusuyla e 332.200 kişinin (2014) yaşadığı Chester’ın en kalabalık yerleşim yeridir. Kuzey Galler’e açılan bir geçit konumundaki Chester, tüm bir tatili olmasa da Roma kalıntılarını ki –Britanya’nın en büyük amfitiyatrosunun kalıntıları buradadır- görmek için en azından bir gün geçirmeye değer bir yerdir.

Chester Roman era walls England
Chester Roma dönemi surları

Chester Tarihi

Roma döneminde Deva ya da Castra Devana olarak bilinen kasabanın yeri Romalılar tarafından Legion XX’nin (Legio XX Valeria Victrix) merkezi olarak seçilmişse de 5. yüzyılın başlarında terk edilmiştir. 2 bin yıllık yerleşimde kuzey ve doğu duvarlarının temelleri de dâhil olmak üzere bir dizi Roma kalıntısı görülebilir durumdadır. Surlar içerisinde bazı cepheleri siyah-beyaz desenli olan İngiltere’nin en iyi yarı ahşap binalardan biri almaktadır. 689’da Mercia kralı I. Merck, daha sonra Chester’ın ilk katedrali olan Batı Mercia Minster Kilisesi’ni kurmuştur. Saxonlar kenti Danimarkalılara karşı korumak için surları genişletip güçlendirdiğinden Normanların en son eline geçen kentlerden birisi olmuştur. 970 yılında kurulan darphanesinde kendi sikkesini basan Chester, 10. yüzyılda Kuzey Galler, İrlanda ve Wirral yarımadasıyla ticaret yapan bir Mersiya yerleşimiydi. İngiltere Kralı  I. William 1071 yılında kontluk haline dönüştürdüğü kasabaya Galler sınırını korumak için bir kale yapılmasını emretmiştir. Chester, özellikle İrlanda ile ticareti sayesinde 13. ve 14. yüzyıllarda önemli bir liman haline dönüşmüşse de Dee Nehri’nin önemini kaybetmesiyle kent de yavaş yavaş küçülmüş, 18. yüzyılda Liverpool, Chester’i geride bırakmıştır. 19. yüzyılda demiryollarının gelişi Chester’ın yeniden yükselmesini sağlamıştır.

Katedral ve manastırların etrafında toplanan binalar, Ortaçağ mimarisinin önemli örnekleri olmakla birlikte merkez alanın sokak planının kökeni Roma mirasıdır ayrıca şehir merkezindeki siyah-beyaz binalardan bazıları Victoria dönemi restorasyonlarıdır. Chester Belediye binası (Chester Town Hall ) ve Grosvenor Müzesi bu dönemden kalma Viktorya dönemi mimarisinin örnekleridir. Chester Grosvenor’un Tudor tarzı binası, Westminster’daki Grosvenor Estate Dükü’ne aittir ve kökenini Kraliçe I. Elizabeth dönemine inmektedir.

Chester’ın kırsal bölgesinde mandıracılık en önemli uğraştır. Malpas’ta iyi durumda bir Ortaçağ kilisesi bulunmakta olup, Cheshire Ovası’nın kıyısındaki Galler tepelerine hâkim Beeston Kalesi’nin kalıntıları da görülebilir durumdadır.

 

Chester’a Nasıl Gidilir?

Tren

Londra’dan (2 saat 10 dakika): Virgin Trains Londra Euston’a saat başı çift yönlü servis sağlamaktadır.

Liverpool’dan (40 dakika) ve Birkenhead’den (30 – 35 dakika) Liverpool Şehir Merkezi ve Wirral’den direkt trenler kalkmaktadır.

Manchester’dan (60 dakika) Northwich ve Altrincham üzerinden Chester ve Manchester arasında trenler çalışmaktadır.

Araba

Chester M55’in doğu ucunun yakınında, Londra yaklaşık 273 km, Birmingham yaklaşık 145 km, Manchester yaklaşık 64 km, Liverpool yaklaşık 24 km uzaklıkta yer almaktadır.

Otobüs

National Express, çeşitli İngiltere şehirlerinden ve kasabalarından Chester’a otobüs seferleri düzenlemektedir.

Görülmesi Gereken Yerler

Chester Cathedral abbey. Cheshire, England
Chester Katedralinin içi, Cheshire, İngiltere

 

Chester Katedrali

(Chester Cathedral), 12 Abbey Square, ☎ +44 1244 324756. 09:00 AM-05:00 PM. Giriş cretsiz, ancak yetişkin başına 3 £ tutarında bir bağış önerilmektedir.

Grosvenor Parkı

(Grosvenor Park) Chester’da bir süs parkı, gölet, minyatür demiryolu ve çocuk oyun alanı içermektedir.

Eastgate Saati

(The Eastgate Clock) 1899’dan kalma bu saatin İngiltere’nin en çok fotoğraflanan saati olduğu iddia edilmektedir.

Roma Surları ve Amfitiyatrosu

Amfitiyatro, Vicars Lane’de Grosvenor Park’a bitişik konumda olup, Roma’nın Roma dışındaki en büyük ahşap yapı amfitiyatrosu olduğunu sanılmaktadır ki sonradan üzerine taş yapı inşa edilmiştir. Kenti çevreleyen Roma surlarının tepesinde yürümek de eğlenceli olabilir.

Chester Hayvanat Bahçesi

(Chester Zoo) ☎ +44 1244 380280. Avrupa’nın en iyi hayvanat bahçelerinden birisi olup, özellikle fil koleksiyonu dünya çapında ünlüdür. Wirral Hattı üzerindeki Chester İstasyonu’ndan Bache’ye giden trene binerek ulaşabileceğiniz hayvanat bahçesinde birkaç saat geçirmeye değer. Giriş 10-12 £

Cheshire Askeri Müzesi

(The Cheshire Military Museum) ☎ +44 1244 327617. Noel’de iki hafta hariç, her gün 10:00 am – 17:00 pm. Kale içindeki müzeye giriş 4.00 £ olup, bölgenin askeri geçmişine dair ögeler sergilenmektedir.

Konaklama

The Chester Grosvenor Hotel and Spa (Eastgate, CH1 1LT, ☎ +44 1244 324024) ve Best Western Queen Hotel (City Road ☎ +44 1244 305000) lüks konaklama seçeneği sunarken,Express by Holiday Inn Chester Racecourse ☎ +44 8709 904065, Comfort Inn Hotel (74 Hoole Road, CH2 3NL, ☎ +44 1244 327542), Mercure Chester North Woodhey House Hotel ☎ +44 151 339-5121 ve Days Hotel Chester North (Sealand Nr Chester, ☎ +44 1244 830332) gibi tesislerde daha makul fiyatlarda kalmak mümkündür.

Chester Nerede?