Büyük Britanya ve İrlanda

Chatsworth Evi, Chatsworth House

Chatsworth Evi veya Chatsworth House, İngiltere’de, Bakewell’in 5,6 km kuzey doğusunda ve Chesterfield’ın 14 km batısında Derbyshire Dales’de Derwent Nehri’nin doğu kıyısında bulunan görkemli bir malikâne olup, çeşitli sebeplerle birkaç kez İngiltere’nin en popüler kır evi olarak seçilmiştir. Derwent ve Wye vadilerini bölen alçak tepelere bakan malikâne, geniş bir park içerisinde yer almakta, içinde Tintoretto, Veronese ve Rembrandt gibi ustaların başyapıt resimleri ve neoklasik heykellerden oluşan bir sanat koleksiyonu ile antika mobilyaları ve kıymetli kitaplarla dolu bir kütüphaneyi barındırmaktadır.

Chatsworth House Tarihi

Chatsworth House basamaklı şelalesi ile bahçesi

Orijinal binanın inşası 1553’te başlamış, ancak 17. yüzyılın ortalarında İç Savaş sırasında (English Civil Wars) işgal edilmiş olan bu ev daha sonra yıkılmıştır.

“Peak Palace” olarak da adlandırılan konak William Talman tarafından William Cavendish için tasarlanıp, inşasına 1687’de başlanmıştır. Evi çevreleyen 100 dönümlük bahçe önce 1760’larda Lancelot Brown ardından Sir Joseph Paxton tarafından tasarlanmış olup, mülkün parkının çevresinin çapı 18 km’den fazladır. Basamaklı Cascade şelalesi manzarasının keyfini çıkaran Devonshire Dükleri’nin asırlık koltuğu olan bu Barok saray 300 odaya sahiptir. Chatsworth House’u ziyaret için en iyi zaman Mayıs-Eylül ayları arasıdır.

Derbyshire

Derbyshire, görkemli evlerden erken endüstriyel miras binalarına kadar birçok tarihi yapıyı barındırmakta olup aynı zamanda güzel manzarası ile doğa yürüyüşçüleri arasında popülerdir. Sanayi Devrimi’nin ilk su enerjili değirmenlerinden Derwent Vadisi Değirmenleri (Derwent Valley Mills) Dünya Kültür Mirası listesindedir. Derbyshire’a en yakın havaalanları Manchester Airport ile East Midlands Airport’dır. Ayrıca Londra’dan (St. Pancras istatsyaonundan), Birmingham, Bristol, Oxford, Newcastle, York, Leeds, Sheffield, Edinburgh ve Nottingham’dan doğrudan tren seferleri bulunmaktadır. 1951’de kurulan İngiltere’nin en eski milli parkı olan Peak District, Dovedale Vadisi, Ladybower, Carsington and Derwent yapay gölleri, Chatsworth House (Bakewell) dışında, Haddon Hall (Bakewell), Kedleston Hall (Derby), Calke Manastırı (Melbourne), Sudbury Hall (Ashbourne), Cromford ve Belper North değirmenleri, Derby Müzesi, Derbyshire Taş Merkezi (Wirksworth) görülebilir. Ayrıca Bakewell kasabasının ünlü pudinginin tadına bakılabilir (Orijinal Bakewell Puding Shop: Tel 44 / 1629-812-193; bakewellpuddingshop.co.uk).

Venus, İris’in desteğiyle Mars’a şikayette bulunurken (Resim: George Hayter, 1820) Chatsworth House Koleksiyonu

Chatsworth House Nerede?

Chatsworth House Resmi Websitehttps://www.chatsworth.org/