Büyük Britanya ve İrlanda

Cambridge Üniversitesi (University of Cambridge, Cambridge University)

Cambridge Üniversitesi (İngilizce resmi ‘University of Cambridge’, gayrı resmi ‘Cambridge University’) İngiltere’nin Cambridgeshire bölgesinin Cambridge kentinde, Londra’nın 80 km kuzeyinde bulunan özerk bir devlet araştırma üniversitesidir. John Milton, Stephen Hawking, Iris Murdoch, Isaac Newton, Charles Darwin ve Oliver Cromwell gibi pek çok ünlü mezunu bulunan Cambridge dünyanın en iyi ve en saygın üniversiteleri arasında yer almaktadır. 17. yüzyılda Cambridge Üniversitesi, dönemin küçük bir Amerikan üniversitesi olan Harvard Üniversitesi’nin  kurucularını eğitmiştir.

Cambridge’te Cam Nehri. İngiltere, Birleşik Krallık

Cambridge Üniversitesi Tarihi

Üniversitenin kuruluşu, Oxford’daki bilim adamlarının Oxford halkının akademisyenlere karşı “kasaba ve cüppe” (town and gown) adı verilen isyanından kaçmak için 1209’da Cambridge’e göç ettiği yıla dayandırılmakta olup, Cambridge’teki yetkililer, akademisyenlerin bir ustanın gözetimimde şehirde kalmasına izin vermiştir. 1231’de Kral Henry III tarafından Kraliyet Tüzüğü (Royal Charter) verilen Cambridge, İngilizce konuşan dünyanın en eski, dünyanın ise dördüncü en eski üniversitesidir. Oxford ve Cambridge Üniversitelerinin ikisi de ortak özelliklere sahip Ortaçağ’dan kalma tarihi kurumlar olduklarından birlikte Oxbridge olarak adlandırılmaktadırlar. İlk kolej olan Peterhouse 1284 yılında Ely’nın piskoposu Hugo de Balsham tarafından kurulmuş olup, 1318’de Papa XXII. John tarafından resmen tanınmasından sonraki asır boyunca 15 başka kolej daha kurulmuştur. Cambridge Üniversitesi, İlahiyat kürsüsü açılana dek önemsiz bir kurum olarak varlığını sürdüren okul, 1511’de Desiderius Erasmus’un gelmesi ve Rönesans’ın yeni bilgilerini öğretmeye başlamasıyla büyük ün kazanmıştır. 1546’da VIII Henry’nin Cambridge’deki kolejlerin en büyüğü olan Trinity Koleji’ni kurması, 1570’de I. Elizabeth kurumun tüzüğünü yenilemiş, 1571’de Meclis tarafından resmen birleştirilmiştir. 1663’de Matematik kursusu kurulmuş, 1669’da başına Trinity Koleji’nden Isaac Newton getirilmiştir. 1824’te Cambridge üniversitesinde şeref payesi sınavı olan tripos kurumlaştırılmış, 1851’de doğa bilimleri ve ahlak bilimleri, 1871’de fizik kürsüsü eklenmiştir. Aynı yıl deneysel fizik laboratuvarı olarak hizmet verecek Cavendish Laboratory kurulmuş, üniversitenin ilk fizik profesörü James Clerk Maxwell olmuş, J.J. Thomson ve Ernest Rutherford gibi bilim adamlarının varlığıyla kısa sürede fizik alanında lider konuma ulaşmıştır. Max Ferdinand Perutz ve John Cowdery Kendrew ile Francis Crick ve James Watson’un ekipleri burada moleküler biyolojinin temellerini atmış, çift sarmal DNA’nın yapısını aydınlatmıştır. Doğa bilimci Charles Darwin, ekonomist John Maynard Keynes ve tarihçi G.M. Trevelyan, Bertrand Russell ve Ludwig Wittgenstein gibi filozoflar, John Milton ve Lord Byron gibi yazarlar diğer alanlarda öne çıkmış Cambridgeliler olup, üniversitenin bugüne dek bünyesinde barındırdığı 92 kişi Nobel Ödülüne layık görülmüştür. Bu arada Cambridge bünyesindeki kolejlerden sadece birisi olan Trinity’nin tüm Fransa’dan daha fazla Nobel ödülü sahibi olduğu söylentisi yanlıştır.

Homerton College, Cambridge
HomertonKoleji. Cambridge, Ingiltere

Cambridge Üniversitesi Kolejler

Cambridge Üniversitesi’nin şu an 31 tane koleji bulunmakta olup, bunlardan üçü (New Hall, Newnham, Lucy Cavendish) sadece kız öğrenci kabul ederken diğer 28 tanesinde karma eğitim verilmektedir. Cambridge Üniversitesi’nin kolejleri ve yüksekokulları şunlardır:

Christ’s (1505), Churchill (1960), Clare (1326), Clare Hall (1966), Corpus Christi (1352), Darwin (1964), Downing (1800), Emmanuel (1584), Fitzwilliam (1869), Girton (1869), Gonville and Caius (1348), Homerton (1977), Hughes Hall (1885), Jesus (1496), King’s (1441), Lucy Cavendish (1965), Magdalene (1542), New Hall (1954), Newnham (1871), Pembroke (1347), Peterhouse (1284), Queens’ (1448), Robinson (1977), St. Catharine’s (1473), St. Edmund’s House (1896), St. John’s (1511), Selwyn (1882), Sidney Sussex (1596), Trinity (1546), Trinity Hall (1350), and Wolfson (1965)

Görüldüğü gibi Kolej binalarının çoğu tarihi yapılar olup bunlardan inşasına 1446’da başlayan King’s College Chapel, tüm Britanya’nın en görkemli binalarından birisi olup, geç Gotik İngiliz tarzı ile İngiltere’deki en güzel şapel olarak anılmaktadır. Rubens’İn 17. Yüzyılda ana mihrapbın arkasındaki ‘Adoration of the Magi’ adlı çalışması ile içeriyi aydınlatan 16. yüzyıldan kalma büyük vitray pencereler görülmelidir.

Kolejlerden ikisinde (Pembroke ve Emmanuel) tarafından tasarlanan şapeller bulunmaktadır. Cam Nehri (River Cam) üzerindeki kolejlerin bahçeleri “Backs” olarak bilinmektedir. Büyük Britanya’da yayınlanan her kitabın bir kopyasını almaya hak kazanan Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nde 3 milyondan fazla kitap bulunmaktadır.

Acton Orta Çağ Tarihi, kilise ve modern tarih koleksiyonu, W.G. Aston Japon kütüphanesi, Charles Darwin’in makaleleri ve Wade Çin koleksiyonu Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nde muhafaza edilen önemli koleksiyonlardır. İngiltere’nin en eski ve en seçkin sanat müzelerinden biri olan Fitzwilliam Müzesi’nde ise Mısır, Yunan ve Roma antik eserlerini, Ortaçağ ve modern el yazmalarını ve Titian ve Michelangelo’dan Fransız İzlenimciler’e kadar bazı Avrupalı ​​sanatçıların resimlerini barındırmaktadır.

Cam river
Cam nehrinde punt adlı kayıklarla yolculuk Cambridge

Cambridge Gezi ve Konaklama

Cambridge, İngiltere’de Cambridgeshire bölgesinde bir üniversite şehri olup, Gotik mimari üslubunda inşa edilen Kral Koleji Şapeli (King’s College Chapel ) ile Cam nehrinin nefes kesen romantik manzarası, derslere bisiklet ile giden öğrenciler ve River Cam üzerinde punt adı verilen teknelerle yapılacak tembel yaz gezintisi Cambridge seyahati sonrasında akılda kalan başlıca imgelerdir. Oxford ve Cambridge yerleşimleri II. Dünya Savaşı sırasında diğer birçok İngiliz kentini harap eden Alman halı bombalamalarının hedefi olamamış, böylece İngiltere’deki en iyi korunmuş Ortaçağ şehirlerinden biri olarak kalmıştır. Her yıl Cambridge’e 3,5 milyondan fazla ziyaretçi gelmekte olup, sadece üniversite tarihi açısından değil İngiltere’nin en bozulmamış kırsal bölgesi olduğundan tabiat yürüyüşü gibi aktiviteler içinde tercih edilen bir turizm destinasyonu olduğunu bildirmekte fayda var.

Cambridge’e Nasıl Gidilir?

London train Station
Londra Tren istasyonu

Londra Cambridge ulaşım: Tren

Londra’dan Cambridge’e gitmenin en akılcı yolu tren seyahati olup,  King’s Cross ve Liverpool Street’den düzenli tren seferleri bulunmaktadır. Londra’dan Cambridge’e, Cambridge Cruiser gibi hızlı trenler ile 50 dakikada birkaç ara istasyonda duran yarı hızlı (Semi-fast) trenler 65 dakika, daha yavaş ve 8’den fazla istasyonda duran trenler ise 90 dakikada gidebilirsiniz.  Londra Liverpool Caddesi’nden daha ucuz biletler ile binebileceğiniz trenler ile yolculuk yaklaşık 75 dakika sürerken, Stansted havaalanından Cambridge’e direkt trenler 35 dakikada ulaşmaktadır. Cambridge tren istasyonu şehir merkezinin yaklaşık 1,2 mil güneyinde bulunmakta olup, şehre düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Tren istasyonunda bulunan self-servis bilet makineleri sadece Avrupa smartchip kartlarını almakta ve nakit kabul etmemektedir.

Londra Cambridge ulaşım: Araba

Cambridge’de otopark yeri bulmak zorluğunu önceden bilerek yola çıkmanızda fayda bulunmaktadır. Tek yönlü sokak sistemi son derece kafa karıştırıcı olduğundan ‘Park and Ride’ programının kullanımını önerilmektedir (otopark için £ 1 ve dönüş ücreti 2.70 £).

Cambridge ile Londra arasında M11 veya A10 otoyolu bulunmaktadır. Kuzeyden A1’den A14’e çıkın. Ayrıca Batı ve Kuzey Batı Londra ve Hertfordshire’dan, Letchworth ve Hitchin üzerinden A1 (M) ve A505, M25’ten oldukça hızlı bir alternatif yoldur.

Londra Cambridge ulaşım: Otobüs

National Express otobüsleri (nationalexpress.com) Parkside’dan Parker’s Piece parkının yanında, şehir merkezinden yaklaşık 800 m uzaklıkta yer almakta ayrıca Trumpington ve Madingley Road Park ve Ride duraklarında da durmaktadır. Stagecoach ve Whippet Coaches gibi diğer otobüs şirketleri de Cambridge ve çevresi içerisinde hizmet vermektedir.

Cambridge Görülecek Yerler

King’s College Chapel Cambridge

 

King’s College ve King’s College Chapel (☎ +44 1223 331212) Kolej alanları Pazartesi- Cuma arasında 9:30AM–3:30PM, Cumartesi :30AM–3:15PM ve Pazar günleri 1:15PM–2:15PM ve 5PM-5:30PM (yazın) arasında açıktır. Chapel açılış saatleri değişebilmektedir. King’s College ile şapeli Cambridge’deki en çok ziyaret edilen mekan olup, King’s College Chapel kulelerinin mimarisi görülmeli denk gelirse dünyaca ünlü korosu da dinlenmelidir. King’s College giriş ücreti 8 £ yetişkin, 4  £ çocuk / öğrenci.

Queens College (☎ +44 1223 335511) Mayıs ortasından Haziran ortasına kadar kapalı olan  Silver Street / Queens’ Lane’de ki kolej  10 AM – 4:30 PM saatleri arasında açıktır. İki İngiliz kraliçesi 1448’de Anjoulu Margaret ve 1465’te Elizabeth Woodville tarafından kurulan Queens College, Cam Nehri’nin iki tarafında dağılmış olup, ünlü Matematik Köprüsü (Mathematical Bridge) ile bağlanmaktadır. Söylenceye göre bu köprü Isaac Newton tarafından tasarlanan hiçbir çivi, vida ve somun kullanılmadan tasarlanmış ama sökülünce diğer akademisyenler ve öğrenciler tekrar nasıl bir araya getirileceğini anlayamamıştır. Bununla birlikte söylencenin yanlış olduğunu köprü Newton’un ölümünden 22 yıl sonra, 1749’da inşa edildiği bilinmektedir.

Trinity College Sir Christopher Wren tarafından tasarlanan büyük çekici avlu ve kütüphaneye sahip olan yapı 10:30AM-12:30PM saatleri arasında açıktır. Kolej ziyaretçilere kapalı olsa bile, Wren kütüphanesine Cam Nehri’nin diğer tarafındaki Queens Yolu’ndan erişilebilir. Trinity College giriş ücreti 2 £’dir.

Cambridge Üniversistesi Botanik Bahçesi (Botanic Garden of Cambridge University): Bateman St CB2 1JF, ☎ +44 1223 336265. Kasım-Ocak: 10AM-4PM, Şubat-Ekim: 10AM-5PM, 25 Aralık-3 Ocak arasında kapalıdır.

The Fitzwilliam Museum Trumpington St, CB2 1RB, ☎ +44 1223 332900. Salı-Cumartesi 10AM-5PM.Pazar12-5PM

Doğa bilimleri Müzesi (The Sedgwick Museum of Earth Sciences) Downing Street, ☎ +44 1223 333456. Pazartesi-Cuma 10AM-1PM ve 2PM-5PM, Cuamrtesi 10AM-4PM

Zooloji Müzesi (The University Museum of Zoology) The New Museum Site, Downing Street, ☎ +44 1223 336650. Salı-Cumartesi 10AM-4:30PM, Pazar 12- 4:30PM

Bilim tarihi Müzesi (The Whipple Museum of the History of Science) ☎ +44 1223 330906. Pazartesi-Cuma 12:30PM-4:30PM

Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi (Museum of Archaeology and Anthropology) Downing Street, ☎ +44 1223 333516. Salı-Pazar 2PM-4:30PM

Klasik Arkeoloji Müzesi (Museum of Classical Archaeology), Sidgwick Avenue, ☎ +44 1223 330402. Pazartesi-Cuma 10AM-5PM

Halk Müzesi (The Folk Museum), Castle Street. Salı-Pazar 10:30AM-5:30PM

Kutup Müzesi (The Polar Museum) Lensfield Road. Salı-Cumartesi 10AM-4PM

Üniversite Kütüphanesi (The University Library). West Road. Pazar-Cuma 9AM-6PM, Cumartesi 9AM-4:30PM.

Teknoloji Müzesi (Museum of Technology)  Cheddars Lane. Salı günleri hariç her gün açıktır.

Bilgisayar Müzesi (The Centre for Computing History). Rene Court, Coldham’s Rd, CB1 3EW, ☎ +44 1223 214446.

Cambridge kentinde Cam nehri kıyısında evler ve çiçekler

Cambridge Ne Yapılır?

Kolejlerin ‘Backs’ adı verilen bahçelerinde gezebilirsiniz. Sabah 9-10’dan itibaren akşama dek Cam nehrinde punt adı verilen kayıklarla gezebilirsiniz. Yanınıza şampanya ve çilek almanız tavsiye edilir. İsterseniz kişi başı 14.50 £ ücret ödeyerek puntlar üzerinde rehberli turlara da katılabilirsiniz. Tüm gün için bir punt kiralama ücreti 100 £’dur.  Cambridge’de pek çok festival, fuar ve etkinlik olup, bunlardan özellikle Yaz müzik festivali (Cambridge Summer Music Festival),  Çilek fuarıi (Strawberry Fair),  Shakespeare Festivali ve Bira Festivali (Cambridge Beer Festival) görülebilir.

 

Cambridge Konaklama, Otel

Cambridge’de eski bir üniversite binasında yer alan şık ve modern bir konaklama seçeneği olan Hotel du Vin’de ya da şehir merkezine yaklaşık 1,6 km mesafede restoranıyla ünlü büyük bir Viktorya mahallesi olan Hotel Felix’de tavsiye edilir. Doubletree by Hilton Cambridge Garden House, Granta Place, Mill Lane, ☎ +44 1223 259988; Best Western Gonville Hotel, Gonville Place, ☎ +44 1223 366611; Cambridge Lodge Hotel, 139 Huntingdon Road, ☎ +44 1223 352833; De Vere University Arms Hotel, Regent St, ☎ +44 1223 351241;South Farm, ☎ +44 1223 207581; Hilton Cambridge City Centre, 20 Downing Street, ☎ +44 1223 464491 kentin en lüks otelleriyken bir hostelde kalacak denli genç iseniz Cambridge Youth Hostel, 97 Tenison Road ☎ +44 1223 354601 veya hesaplı konaklama seçenekleri için Cambridge Youth Hostel, 97 Tenison Road, ☎ +44 1223 354601; Chequer Cottage B&B, 43 Chequer Cottage, Streetly End, Cambridgeshire ☎ +44 1223 891522; Brooklands Guest House, 95 Cherry Hinton Road, ☎ +44 1223 242035;Holiday Inn Express Cambridge, 15-17 Norman Way ☎ +44 871 902 1605; Holiday Inn Cambridge, Lakeview, Bridge Road., Impington, ☎ +44 871 942 9015; Home from Home Guest House, 78-80 Milton Rd, ☎ +44 1223 323555; Signet Apartments, ☎ +44 1223 709409; Royal Cambridge Hotel, Trumpington Street, CB2 1PY ☎ +44 1223 351631;  Citystay Limited (Citystay Serviced Apartments), 2 Nuffield Close ☎ +44 1223 420920 bulunmaktadır.

Cambridge Üniversitesi nerede?