Pasifik Adaları

Mo’orea, Moorea (Fransız Polinezyası)

Moorea, Fransız Polinezyası’nda Cemiyet Adalarından Windward Adaları grubunun (Îles du Vent) ikinci büyük volkanik adası olup, Tahiti’nin 17 km kuzeybatısında yer almaktadır. Moorea daha doğrusu Mo’ore’a kelimesi Tahiti dilinde ‘sarı kertenkele’ anlamına gelmektedir. Bununla birlikte ada için daha eski bir isim olan Aimeho (Aimeo, Eimeo) kelimesi nadiren kullanılmakta Avrupalı kolonistlerin başlangıçta adaya taktığı York Adası ise neredeyse hiç kullanılmamaktadır.

Moorea French Polynesia, Society Islands
Moorea adası, Cemiyet Adaları. Fransız Polinezyası

Moorea Adası Tarihi

1.5 ila 2.5 milyon yıl önce bir yanardağ olarak oluştuğu sanılan Moorea, batıdan doğuya doğru yaklaşık 10 mil genişliğinde olup, kuzey kıyısında iki küçük, neredeyse simetrik koylar bulunmaktadır. Diğer Polinezya adalarının pek çoğunda olduğu gibi, Moorea’ya da Polinezyalılar daha batıdaki adalardan yaklaşık 1.000 yıl önce gelmişlerdir. Moorea’da marae olarak bilinen ve kutsal kabul edilen piramit gibi oyulmuş kayalardan bol miktarda bulunmakta olup, geçmişte bunlarda insan kurban edildiği oymalardan anlaşılmaktadır. Moorea adasındaki en eski marae adanın merkezindeki Afareaitu Marae olup yaklaşık 900 yıl önce inşa edilmiştir. Adaya ilk gelen Avrupalılar ​​İngilizler İngiliz deniz subayı Samuel Wallis ve 1769’da Kaptan James Cook olup, İspanyol denizci Domingo de Bonechea 1774’te ziyaret ettiği adaya Santo Domingo adını vermiştir. Amerika Birleşik Devletleri Keşif Gezisi’nin (United States Exploring Expedition) 1839 yılında Güney Pasifik turunda Moorea adası da ziyaret edilmiştir. Charles Darwin, Tahiti adasında yüksekçe bir yerde oturup Moorea’ya bakarken mercan atollerinin oluşum teorisini geliştirmiştir. Bunlardan Opunohu adaya gelen turistlerin gözde mekânlarındandır. Moorea adasında doğudaki Piha’ena ve batıda Papetō’ai adlı iki önemli yerleşim bulunmaktadır.

Moorea adasına Feribot Seyahati

Moorea Ulaşım

Tahiti’nin başkenti Pape’ete’den Mo’orea’nın doğu kesimindeki Vai’are iskelesine feribotlarla ulaşmak mümkündür ki Aremiti ve Terevau gibi feribotlarla Moorea’nın mercan geçişinden geçerken muhteşem bir manzaraya şahit olacağınızdan şüpheniz olmasın. Ayrıca Mo’orea’da Vai’are körfezinin kuzeyinde 1967’de inşa edilen Tema’e Havaalanı (IATA: MOZ), Pape’ete’deki uluslararası havalimanı ve Bora Bora gibi diğer Fransız Polinezyası Adaları ile bağlantılara sahiptir. Fransa’nın idari parçalarından birisi olan adanın yolları şaşırtıcı derecede iyi olup mopedler günlüğü 50 USD’a kiralanabilmektedir. Kiralık araba ve taksi tutmak ise nispeten pahalı olsa da Le Trucks olarak adlandırılan minibüslerle ulaşımı ucuza getirebilirsiniz.

Moorea ve Tahiti adalarında yelkencilik

Moorea Turizm

Büyüleyici manzarası ve Tahiti’nin başkenti Pape’ete’ye yakınlığı sebebiyle Moorea adası Fransız Polinezyası’na gelen pek çok batılı turist tarafından özellikle başbaşa kalmayı arzulayan balayı çiftlerince ziyaret edilmektedir. Amerikalı yazar Arthur Frommer, ünlü Frommer seyahat rehberinde, Moorea’nın dünyanın en güzel adası olduğunu düşündüğünü yazmıştır.

Görülecek yerler

Le Belvédère mevkiinden Rotui dağı,  Cook  Koyu ve Opunohu Koyu’nun manzarası muhteşem olup ayrıca ada çevresinde bulunan  ama biraz yürüyüş gerektiren şelaleler görülebilir. Jus De Fruits De Moorea adlı ananas suyu fabrikası ve damıtma tesisi artık ücretsiz tur düzenlenmiyorsa da adaya gelmişken görülmemesi özellikle satılan likörlerinden tadılmaması yazık olacak bir yer. Moorea lagünü sudan dışarı sıçradıklarında kendi boy eksenleri çevresinde dönerek yaptıkları akrobatik hareketlerle tanınan dönücü yunusların (Stenella longirostris) yıl boyunca yaşadığı evi olup (Moorea Dolphin Center: ☎ 689/551-948; mooreadolphincenter.com), ayrıca temmuzdan ekime kadar açık havada kambur balinaları da görebilirsiniz.

Moorea adasında bir otelin su üzerinde yer alan saz çatılı bungalovşları. Cemiyet Adaları, Fransız Polinezyası

Mooera Adasında Ne Yapılabilir?

Şnorkelle yüzmek

Lagünün hemen her yerinde şnorkelle yüzebilirsiniz ki Motu Fareone ile kuzeybatıdaki Motu Tiahura arasındaki kanal özellikle tavsiye edilebilir. Plajlarda da yüzebilirsiniz ama bölgede güçlü akıntılar olduğunu dikkate alın ve yerel rehberlere danışmadan bilmediğiniz yerlerde asla açılmayın!

Sörf yapmak

Resifler bölgesi sörfe yeni başlayanlar için kesinlikle uygun değil ancak tecrübeli sörfçüler için keyif verici bir etkinlik olabilir.

Gezi ve Yürüyüş

Moorea’da oldukça kapsamlı bir yol ağı olduğundan gerek yürümek gerekse 4×4 off-road turu oldukça keyifli olabilir. Bununla birlikte ada oldukça sıcak ve ve her taraf böcek dolu olduğu için yanınızda böcek spreyi ve bol içme suyu taşımanızda fayda var. 4×4 off-road turları anlaştığınız firmaya göre değişmekle birlikte yaklaşık 4 saat sürmekte ve kişi başı 50 USD’a mal olmakta. Ayrıca dileyenler için ata binme seçeneği de mümkün olup o da kişi başı 55 USD’a mal olmaktadır. Otelde yemek yerine bir gün geleneksel Polinezya yaşamını görmek, yerel yemekleri yerinde görmek ve çeşitli gösterileri izlemek için Tiki Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz ki (Tiki Theatre Village: ☎ 689/550-250; tikivillage.pf) bu tür turlar kişi başı 120 USD’a (sadece şov seyretmek 45 USD) mal olmaktadır.

Yerel Biraları Tatmak

Fransız Polinezyası’ndaki barlarda içmek size pahalı geliyorsa Hinano adlı Tahiti birasını sahilde ya da otelde içebilirsiniz ki büyük şişelerden depozito kesildiğini ve bunları sonradna geri alabileceğinizi unutmayın. Hinano dışında Tabu adlı biraz daha pahalı ama her sıcaklıkta içilebilen birayı da deneyebilirsiniz.

Mooera Adası Nerede Kalınır?

Hotel Sofitel Moorea Ia Ora Beach Resort (☎  689/550-355; sofitel.com) Moorea’nın en güzel hindistancevizi gölgeli plajında ​​yer almakta kıyıdaki bungalovların yanı sıra su üzerinde 40 bungalov daha bulunmaktadır. The Intercontinental Resort and Spa Moorea, The Moorea Pearl Resort & Spa ve Hilton Moorea Lagoon Resort & Spa ise adanın diğer lüks otelleridir. Club Bali Hai (USA ☎ +1 888-222-5406),VAI Moorea Budget Bungalow (☎ +689 774859) , Moorea Camping ve Chez Nelson campins ise daha düşük bütçeli konaklama seçenekleridir.

Mooera Adası Nerede?