Pasifik Adaları

Maupiti, Fransız Polinezyası

Maupiti, Fransız Polinezyası’ndaki Batı Leeward Adaları’nda, Bora Bora‘nın 40 kilometre batısında yer alan volkanik bir adanın adıdır. 11 km² yüzölçümüne sahip olan Maupiti’nin ana adasının yüksekliği 380 metre olup yaklaşık 1.200 kişiyi (2007) barındırmaktadır.5 küçük adacık ile çevrelenmiş bir ana ada ve lagünden oluşmaktadır. Maupiti, idari olarak, Leeward Adaları’na bağlı bir belediye olup, ana yerleşim yeri Vaiea kasabasıdır. Maupiti adası Hollandalı denizci Jacob Roggeveen tarafından 1722 yılında keşfedilmiştir. Maupiti’nin başlıca ekonomik faaliyeti Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da yetişen noni meyvesi (Hint dutu, plaj dutu, peynir meyvesi. Latince: Morinda citrifolia) tarımıdır.

Maupiti Ulaşım

Maupiti’nin etrafındaki 5 küçük adacık (motu) turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tatil mekanları olup adları Motu Paeao, Motu Auira, Motu Tiapaa, Motu

Maupiti adası uydu fotoğrafı. NASA, 2009

Pitihahai ve Motu Tuanai’dir. Maupiti havaalanı Motu Tuanai üzerinde olup, havaalanından taksiyle  ana şehir Vaiea’ye  ulaşmak 15 dakika sürmektedir. Air Tahiti havayolu ile haftanın birkaç günü Tahiti (Pzt, Sal, Çar, Cum, Paz; uçuş süresi 55dk), Bora Bora (Cum, Paz; uçuş süresi 20 dak) ve Raiatea (Sal, Cum, Paz;uçuş süresi 25dk) üzerinden uçakla Maupiti’ye ulaşmak mümkündür.Bora Bora’dan Maupiti’ye ayrıca Maupiti Express (Tel 689/676-669; maupitiexpress.com) adlı tekneyle deniz yoluyla ulaşmak mümkün olup, tek yön için 3000 CFP, gidiş dönüş için 4000 CFP karşılığında bilet aldıktan sonra, Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri 1 saat 45 dakika sürede gidilebilmektedir.

Maupiti Gezi ve Turizm

Maupiti, çoğu marae adıyla bilinen tapınaklardan oluşan 30 arkeolojik siteye sahiptir. Vaiea kasabasının kuzeyinde Haranane Vadisi’nde kaya yazıtları görülecek yerler arasındadır.  Ada sakinleri tüm lüks otel projelerini reddettiğinden sessiz ve huzurlu Maupiti adası Bora-Bora adasının 50 yıl önceki hali gibidir. Bu yüzden konaklama, çoğunlukla resif adacıklarında bulunan basit pansiyonlarda yapılmaktadır. Motu Tiapaa’da genellikle Fransız göçmenlerin işlettiği 4 pansiyon bulunmakta olup en iyisi Le Kuriri’dir (Tel 689/745-454; maupiti-kuriri.com). Ana adanın etrafında dolaşmanın en iyi yolu bisiklet olup, sahil şeridini takip ederek turu tamamlayabilirsiniz. Bu kartpostal cenneti bisiklet gezintileri dışında yürüyüş, şnorkelle yüzme, balık tutma ve her türlü tembellik için ideal tatil mekanıdır. Fransız Polinezyası’nın en güzel plajlarından biri olan Plage Tereia bu adada yer almaktadır. Maupiti adasına gelmek için en iyi zaman Mayıs-Ekim ayları arasında yağışsız sezondur.

Maupiti Adası Nerede? Harita