Pasifik Adaları

Bora Bora, Fransız Polinezyası

Bora Bora (Fransızca Bora-Bora, Tahitice Pora Pora) Güney Pasifik Okyanusu’nda Fransız Polinezyası’nda Cemiyet Adaları’nın batı grubunu oluşturan Leeward adalarından (Îles Sous le Vent) volkanik kökenli bir adanın adı olup, Tahiti’nin yaklaşık 265 km kuzeybatısında yer almaktadır. 10.605 (2017) kişinin yaşadığı Bora Bora yaklaşık 10 km uzunluğunda ve 4 km genişliğinde 38 km2 alan kaplayan bir adadır. Nüfusun yarısı Vaitape kasabasında diğerleri Anau ve Faanui yerleşimlerinden yaşamaktadır. Etrafı mercan resifleri ile çevrili dağlık bir ada olup, en yüksek zirveleri Otemanu Dağı’na (727 metre) ve iki tepeli Pahia Dağı’dır (658 metre). Bora Bora’nın batısında turkuaz renkli göz kamaştırıcı güzellikte geniş bir lagün ile küçük limanı yatçıların popüler uğrak yerleri olan Toopua Iti ve Toopua adlı küçük adacıklar bulunmaktadır.

Bora-Bora, French Polynesia
Bora Bora Adası saz çatılı bungalovlar. Cemiyet Adaları, Fransız Polinezyası

Bora Bora Tarihi

Bora Bora’nın en önemli yerleşimi aynı zamanda idari merkez olan idari merkez olan Vaitape batı kıyısındadır. Bora Bora, Tahiti dilinde ‘İlk doğan’ anlamına gelen Pora Pora olarak anılmakta olup, söylenceye göre Raiatea’dan sonra kurulan ilk ada olmasına atfen bu ismi almıştır. Bora-Bora 1722’de Hollandalı Amiral Jacob Roggeveen tarafından görülmüş, 1769 ve 1777’de Kaptan James Cook tarafından ziyaret edilmiş ve 19. yüzyılın sonlarında Fransa tarafından ilhak edilmiştir.

2. Dünya Savaşı’nda ABD, Bora Bora’yı Güney Pasifik askeri tedarik üssü olarak seçmiş, bir petrol deposu, uçak pisti, deniz uçağı tabanı ve defansif tahkimatlar inşa etmiştir. Bora-Bora resifinin kuzeybatı tarafındaki Mute adacığında Müttefik hava üssü faaliyet göstermekteydi. ‘Operation Bobcat’ olarak anılan bölgedeki askeri güç 9 gemi ile 7 bin askerden oluşmaktaydı. 13. Sahil Topçu Alayı adanın etrafındaki stratejik noktalarda mevzi almışsa da savaş boyunca bir çatışma olmamış, ABD üssü 2 Haziran 1946’da resmen kapatılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalılarca inşa edilen askeri havaalanının uçak pisti 1960 yılında Tahiti’de Papeete yakınlarında Faa’a Uluslararası Havaalanı açılıncaya kadar Fransız Polinezyası’nın tek uluslararası havalimanı olmuştur.

Bora-Bora Island, French Polynesia Society Islands Pasific
Bora-Bora adasında günbatımı, Fransız Polinezyası

Bora Bora Turizm ve Gezi

Bora-Bora’nın en önemli gelir kaynağı turizm olup, ayrıca kopra (kurutulmuş hindistancevizi), vanilya ve sedef ihraç edilmektedir. Kum saçaklı adacıkların (motus) sahili boyunca su üstüne konulmuş saz çatılı bungalovlar özellikle balayı çiftlerince tercih edilen dünyanın en popüler tatil mekânlarını oluşturmaktadır. Özellikle Bora-Bora ana adasının güney ucunda hindistan cevizi ağaçlarıyla kaplı küçük bir yarımada etrafında yer alan 3 km uzunluğundaki Matira Sahili’nin mercan kayalığına kadar sığ kristal berraklığındaki suları ve dünyanın en güzel manzaralarından birisidir.

Bora Bora Adasında suüstünde saz çatılı bungalovlar. Tahiti, Fransız Polinezyası

Dünyanın en güzel adası Bora Bora

Bora Bora’ya daha geleceğiniz uçağın sol pencere kenarındaki koltuklardan birisine oturma durumunda daha adaya inmeden mükemmel bir atol manzarası göreceğinizden şüpheniz olmasın.  Amerikalı yazar James Albert Michener’in 1950’lerde “dünyanın en güzel adası” olarak andığı Bora Bora aynı zamanda Pasifik’teki en iyi şnorkelle dalış bölgelerinden birisi olup, trompet balığı, melek balığı, papağan balıkları, Pinocchio ve Napoleon balıklarını bolca görebilirsiniz. Bora Bora’da ayrıca dileyen ziyaretçiler boyları 2-3 metreyi bulabilen için siyah uçlu köpek balıkları (Carcharhinus limbatus) ile dolu lagüne girip bunları elleri ile besleme gibi cesaret isteyen turlar da düzenlenmektedir. Bora Bora adasıdna pek çok otel ve konaklama tesisi bulunsa da bunların en iyisi gerek plajı gerek Otemanu Dağı manzarası gerekse 120 odası, 7 sahil villası ve suüstü bungalovlarıyla birbiriyle bağlantılı üç adacık üzerine inşa edilen Four Seasons Resort Bora Bora‘dır. Bora Bora adasına gitmek için en iyi zaman Mayıs-Ekim ayları arası olup, 14 Temmuz’a en yakın hafta sonu düzenlenen Bastille Günü (Bastille Fêtes de Juillet) festivalinin de görülmesi tavsiye edilir.

Bora Bora Island, Tahiti
Bora-Bora adası. Günbatımnda Bungalovlar. Fransız Polinezyası. Tahiti, Cemiyet Adaları

Bora Bora nerede?

Bora Bora, Fransız Polinezyası’nda, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, Avustralya ve ABD’nin ortasında bulunan tropikal bir adadır. Bora Bora’nın Zaman Dilimi UTC / GMT -10 saat TAHT – Tahiti zamanıdır.

Bora Bora tatilini bu kadar özel yapan nedir?

Bakir beyaz kumlu plajları, turkuaz renkli lagünleri, volkanik tepeleri üzerinde yer alan muhteşem tropikal bitki örtüsü ve su üstünde kurulmuş saz

Bora Bora satellite picture NASA, 2003
Bora Bora atolü uydu fotoğrafı.NASA 2003

çatılı bungalovlarıyla göz alıcı tatil köyleri, Bora Bora’yı özellikle balayı çiftleri ve âşıklar için son derece keyifli ve huzurlu bir tropikal ada tatil kaçamağı haline getirmektedir.

Bora Bora, Tahiti ve Fransız Polinezyası Vize Kuralları

ABD, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda Vatandaşları için bir aya kadar vize için vize gerekmemektedir. Andorra, Avustralya, İngiltere, Fransa, İzlanda, Lihtenştayn, Monako, Norveç, St Marino, Vatikan ve İsviçre Vatandaşları için üç aya kadar tatiller için vize gerekmemektedir. Türkiye’nin de dahil olduğu diğer dünya ülkelerinin vatandaşları için Fransız büyükelçiliğine başvurarak vize alması gerekmektedir.

Bora Bora Uçak Bileti

Air Tahiti Nui ve Air New Zealand, Air France, LAN ve Hawaiian Airlines Tahiti’ye uçan havayolalrı firmalarıdır. Bora Bora’ya gidebilmek için öncelikle Fransız Polinezyası’nın Faa’a Uluslararası Havaalanına veya , Tahiti’nin ana adasında Papeete’ye uçmanız gerekir. Tahiti’den Bora Bora’ya ise 45 dakikada ulaşmak mümkündür. Amerika Birleşik Devletleri’den Tahiti’e Los Angeles üzerinden Air Tahiti Nui (TN) ile haftada 6 gün 8 saat süren bir yolculukla ulaşmak mümkündür. Hawaiian Airlines (HA) Honolulu (HNL) haftada bir kez Tahiti’ye uçuş düzenlemektedir. Air France (AF) yine ABD üzerinden Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri arasında Tahiti’ye haftada 4 uçuş yapmaktadır. Türkiye veya Avrupa’dan, Tahiti’ye Air France (AF) ile Paris üzerinden Los Angeles aktarmalı ulaşmak mümkündür.

Bora Bora’da Telefonla İletişim

Bora Bora adasında su üstü bungalovları arasındaki ahşap iskele. Tahiti, Cemiyet Adaları. Fransız Polinezyası

Bora Bora’dan uzak mesafe telefon görüşmesi yapmak için uluslararası bir telefon kartı satın almalısınız. Cep telefonunuz varsa, telefonunuzu uluslararası dolaşım (roaming) ile kullanabileceğiniz gibi Tahiti’de geçireceğiniz süre için bir sim kartı satın alabilirsiniz. Vaitape’de Aloe Cafe’de internet erişimi (wi-fi) mevcut olup, ayrıca tüm Bora Bora tatil köyleri internet erişimi sağlamaktadır. Tatil köylerinin bazılarında odalarda ücretsiz wi-fi  verilirken bazılarında internet kullanımı için fazladan para talep edilebilir.

Bora Bora Dil sorunu

Bora Bora Adasında dolayısıyla Tahiti’de Fransızca ve Tahiti dili resmi diller olup, turistik tesislerin tümünde İngilizce konuşulmaktadır. Polinezyalılar, gündelik hayatta sıkça kullanılan birkaç Tahitice veya Fransızca kelimeyi öğrenip kullanmanız durumunda dostça tepkiler vermektedir.

Bora Bora Para Birimi

Bora Bora’da yerel para birimi Pasifik Frangı (CFP) olup, adaya gelmeden önce Tahiti’deki Faaa havaalanından döviz değişimi yapabilirsiniz. Bora

Bora-Bora Map
Bora Bora Haritası. Tahiti, Fransız Polinezyası

Bora’da Vaitape’de ATM’li birkaç banka mevcut olup, ayrıca bazı yerlerde ABD doları kabul edilmektedir. 1 ABD doları yaklaşık olarak 100CFP etmektedir.

Bora Bora Otel, Konaklama

Four Seasons Resort Bora Bora (☎ 689/603-130; 800-819-5053 U.S.;fourseasons.com/borabora. Günlük ortalama konaklama $993.
Le Maitai Polynesia Bora, Hotel Maitai Polynesia (☎ 689/603-000; hotelmaitai.com. Günlük ortalama konaklama $195.
Intercontinental Le Moana Bora Bora ☎ +689-60-4900
Le Meridien Bora Bora, ☎ +689 605151.
St. Regis Bora Bora, ☎ +689 40 607 888.