Pasifik Adaları

Vanua Levu, Fiji

Vanua Levu, Viti Levu adasının 64 km kuzeydoğusunda, Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Koro Denizi’ni çevreleyen Fiji’nin ikinci büyük adası olup, 5,587.1 km2 yüzölçümüne ve 135,961 kişilik nüfusa sahiptir. 1643’te Hollandalı denizci Abel Janszoon Tasman tarafından görülen volkanik ada Sandal Ağacı Adası olarak adlandırılmışsa da zamanla Fiji dilinde “Büyük Arazi” anlamına gelen Vanua Levu adı Batı dillerinde de kabul örmüştür.  1.032 m yüksekliğe ulaşan Nasorolevu dağları adayı bol yağış alan güneydoğu ve nispeten yağışsız kuzeybatı bölümlerine ayırmaktadır. Adanın doğu kıyısındaki Natewa Koyu Vanua Levu ‘nun güneydoğu köşesini yarımada yapacak şekilde adanın derinliklerine inerken, güney sahili ise Savusavu ve Wainunu koylarına girmektedir.

Vanua Levu, Fiji (Fotoğraf: Maqai Surf)

Vanua Levu’nun kuzey sahilindeki Labasa (Lambasa), idari merkez ve ticari liman iken güneydoğu kıyısında Savusavu, resmi giriş kapısı olup iki kentte de havaalanı bulunmaktadır. 1930’larda Hintliler günümüzde önemli bir şeker üretim merkezi olan Labasa’yı kurmuş olup bu kasaba ve çevresindeki bölgenin nüfusu Melanezyalılardan daha çok Hintlilerden oluşmaktadır.  Vanua Levu şeker, pirinç, narenciye ve kopra (hindistancevizi) ihraç etmekte olup, adanın kuzeybatısında yer alan Dreketi (Ndreketi) deresi civarı şekerkamışı tarlalarıyla doludur. Avustralya ve Yeni Zelandalı yerleşimciler, 1860’larda Savusavu bölgesinde Hindistan cevizi tarlaları kurmuş, 1930’larda Büyük Buhran’ yıllarında kopra fiyatları düşünce Savusavu çöküş dönemine girmiştir. Tatlı su azlığı ve yükselen deniz seviyesi yüzünden nedeniyle sular altında kalması beklenen Kiribati halkının çoğu Samoa, Fiji ve Tongo adalarına göç ederken bir kısmı Vanua Levu’ya yerleşmiştir. 1960’ların ortalarında arz bitene kadar adanın kuzeydoğudaki Udu (Undu) bölgesinden bakır cevheri çıkarılmıştır.

Vanua Levu, Fiji tropik orman (Fotoğraf: Maqai Resort)

Jean-Michel Cousteau Resort Savusavu, Vanua Levu, Fiji

Fiji’nin zorlu adası Vanua Levu’da bulunan bu çevre dostu, aile konaklamasına uygun tesis, okyanus kâşifi ünlü Fransız dalgıç Jacques

Jean-Michel Cousteau Resort, Fiji (Fotoğraf: Jennifer)

Cousteau’nun oğlunun adını taşımaktadır. Jean-Michel Cousteau Resort kendi özel adası, çeşitli deniz ve kültür aktiviteleri, geleneksel ‘bure’ bungalovları ve dalış merkezi ile mutlaka görülmesi hatta kalınması gereken yerlerden birisidir. Eski bir hindistancevizi plantasyonu üzerinde 17 dönümlük bir alana yayılan tesis Savusavu Havaalanı’na ve aynı adı taşıyan kente arabayla 20 dakika mesafede yer almaktadır. Gezici, çevreci, film yapımcısı ve okyanusu kaşif Jacques Yves Cousteau’nun oğlu Jean-Michel Cousteau’nun tatil köyü doğal ahşap yapıları, tropikal bitkileri barındıran organik bahçe ile eko-turizm için mükemmel modellerden birisidir. 17 dönümlük alanda sadece 25 geleneksel Fiji sazdan evinde (‘bure’ villa bolganov) her gece müzik ve dans gösterileri düzenlenen eğlencelere katılabilir, hindistancevizi kabuklarında elde edilen yerel içki kavanın tadına bakabilirsiniz. Jean-Michel Cousteau’nun tasarladığı dalış teknesi L’Aventure iile1 saatlik bir yolculukla dünyaca ünlü Namena deniz rezervi alanında rezervasyon ile dalışlara (PADI sertifikası alabilirsiniz), rehberli şnorkel gezilerine ve eniz biyoloğu Johnny Singh ile resif yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Suyun altı ilgi alanınıza değilse yelkencilik, kürek sörfü ve kano aktiviteleriyle uğraşabilir ya da sadece tropik güneş, kum ve denizin tadını çıkarabilir, deniz manzaralı havuzun yüzebilir, butiğinden alış veriş edebilir, yoga, spa merkezi ve tenis kortunu kullanabilirsiniz. Tesis dışına çıkarak yakındaki Nukubalavu köyünde yöre kültürünü keşfedebilir, pazarında alışveriş yapabilirsiniz ki daha da uzağa gitmek isterseniz Naviavia’ya özel ada turları da mevcuttur. Jean-Michel Cousteau Resort’ta bungalovlarda tüm yemekler, aktivite hatta tesis dışı geziler ve havaalanı transferleri dâhil düşük sezonda günlük konaklama 1.450 Fiji doları (541 £) iken yüksek sezonda 2,175 Fiji dolarını (812 £) bulmaktadır. Jean-Michel Cousteau Resort aile dostu bir tesis olup, kreş, çocuk havuzu, trambolin, su kaydırağı ve ağaç evi barındırmasının ötesinde 6 yaşın altındaki çocuklar için 09-21: 00 saatleri arasında kişisel bir dadı sağlanmaktadır. Tesiste verilen yemekler yerel Fiji ve Asya mutfağının karışımı olup, Fiji tarzı pişirilmiş domuz eti, Asya tarzı pişirilmiş biberli çamur yengeci bunların bazılarıdır. Aileler ve yetişkinler için ayrı yemek alanları bulunmakta olup, kahvaltı açık büfe olarak ikram edilmektedir. Cousteau, tesisin çevreye duyarlı olmasında ısrarcı olduğundan  balayı villası dışında yoğun enerji kullanan klimalar bulunmamaktadır.Fiji adalarıdna tatil için en iyi zaman Mayıs- Eylül ayları arası olup, dalış için Mayıs-Aralık ayları arası tercih edilmektedir (Jean-Michel Cousteau Fiji Adaları Tatil Köyü Tel 679 / 885-0188; fijiresort.com)

Vanua Levu Adası Nerede?

Jean-Michel Cousteau Resort, Fiji