Pasifik Adaları

Matangi veya Matagi Adası, Fiji

Matangi veya Matagi, Kuzey Fiji’de Vanua Levu grubu adalarından at nalı şeklindeki 97 hektarlık (240 dönüm) bir adacığın adı olup, Thurston Point‘in 10 kilometre doğusunda yer almaktadır.

Matangi Adası Tarihi

Fiji adalarına insan yerleşiminin 3500 yıl önce gerçekleştiğine inanılmakta olup, 1643’te, Hollandalı denizci Abel Tasman, Matangi Adası dâhil Fiji’nin Kuzey adalarını keşfeden ilk Avrupalı ​​olmuştur. 17. Yüzyıl ise Fiji’nin yerli kabileleri arasında bitmeyen çatışmalar, Tongalıların Fiji’nin doğu kısmını işgal girişimleri ile geçmiş ayrıca adadaki yamyamlık örnekleri batılılarca görülünce Fiji ‘Yamyam Adaları’ (Cannibal Isles) olarak adlandırılmıştır. 1874’te Fiji Şefleri İngiliz hâkimiyetini kabul etmiştir. Avustralyalı göçmen ve iş adamı Frederick Mitchell, Matangi adasında kopra (hindistancevizi), yarısına sahip olduğu Qamea adasında ise pamuk çiftliği kurarak yerli halkı zorla çalıştırmıştır. Lovoni halkı köleliğe zorlanırken Matila Nakaiviwa adlı bir yerli ile evlenmiş ve üç çocukları olmuştur. Bunlar adada uzun süre kopra ekimi yapmışsa da1986’da bu işi bırakarak adayı turzime açmıştır.

Matangi island, Fiji. Ed Bierman, Flickr
Matangi Adası, Fiji (Fotoğraf: Ed Bierman)

Matangi Adası Turizm

Yakın zamana özel mülkiyet olduğundan girilemeyen ada, bir pazar yeri haline getirilmekle kalmamış, dalış, balıkçılık, rüzgâr sörfü, yelkencilik, su kayağı ve şnorkelli yüzme gibi aktivitelerin gerçekleştirilebileceği bir tropik turizm cennetine dönüştürülmüştür. Adadaki tek konaklama tesisi Matangi Private Island Resort (Tel: 679 / 880-0260; matangiisland.com) deniz kenarında 10 bungalov ile 3 balayı evinden oluşmakta olup, 5 kuşak boyunca adada bulunan Douglas ailesi tarafından işletilmektedir. Eski bir volkanın kalıntılarını barındıran adada krater kenarındaki yürüyüş yapılabilir, tekne gezintilerine çıkılabilir, Horseshoe Bay plajında denize girilebilir ki bu suretle Kuzey Fiji’nin neden scuba dalgıçları ve şnorkelciler tarafından dünyanın yumuşak mercan başkenti olarak adlandırıldığını anlama fırsatı bulunabilir. Matangi adası açıklarında Somosomo Boğazı, Gökkuşağı Resifi (Rainbow Reef) ve Taveuni Adası’ndan da gidilebilen Büyük Beyaz Duvar (Great White Wall) scuba dalgıçlarınca çok iyi bilinen bölgenin en iyi dalış noktalarıdır. Matagi ve 10 km batısındaki Taveuni adası arasında sürat teknesi ile bağlantı sağlanmakta olup adaları ziyaret etmek için en iyi zaman yağışsız Mayıs-Ekim ayları arasıdır.

Matangi Adası Nerede?