Lombardia Piemonte

İtalyan Gölleri, İtalya Göller Bölgesi

İtalyan Gölleri, Lombardiya bölgesinin en ünlü turistik mekânı olup, İtalya’nın kuzey kesiminde çok sayıda göl bulunmasına rağmen, en çok bilinenleri Garda Gölü, Como Gölü, Maggiore Gölü, Lugano Gölü, Lake d’Iseo ve Idro Gölüdür. Bu göller batıda Piemonte’nin doğu sınırından, doğuda Veneto’nun batı sınırına dek Lombardiya‘nın merkezine yayılmış durumdadır. Muhteşem göl manzaraları, güneyde Po nehrinin düz ovalarından kuzeyde Alplerin karla kaplı zirvelerine dek kartpostal lezzetindedir.

İtalya Göller Bölgesi

İtalya göller bölgesinde, batıdan doğuya Maggiore Gölü, Lugano, Como, Iseo ve Garda olmak üzere beş büyük göl bulunmakta olup, bunların her birinin kendine özgü bir karakteri vardır.

Kuzey İtalya’nın en güzel göllerinden Como Gölü (Lago di Como) kıyısında Bellagio kasabası

Como Gölü

Milano‘nun sadece 80 km kuzeyinde yer alan Como Gölü (Lago di Como veya Lario, Lombardca Lagh de Còmm, Latince Larius Lacus), Avrupa’nın en güzel gölü olmasa bile, İtalyan göllerinin en güzeli olarak kabul edilmektedir. Como, Garda Gölü ve Maggiore Gölü‘nden sonra İtalya’nın en büyük üçüncü gölü 146 km²’lik bir alan kaplamakta, aynı zamanda 400 m derinliğiyle (gölün dibi deniz seviyesinden 200 metrenin altındadır) Avrupa’nın en derin göllerinden biri kabul edilmektedir. Como Gölü, Roma döneminden beri zengin ve ünlüler için gözde bir yerleşim mekanı olup, günümüzün ünlülerinin çoğu da kıyı şeridinde Villa Olmo, Villa Serbelloni ve Villa Carlotta gibi görkemli Neo-klasik villalara sahiptir. 2014 yılında The Huffington Post Gazetesi Como Gölü’nün iklim ve doğasını övdükten sonra köy ve villarıyla dünyanın en güzel gölü olduğunu bildirmiştir.

Ayrıca Bkz. Como kasabası ve Como gölü

İsviçre’nin Ticine kantonundan Lugano Gölünün (Lago di Lugano) görünümü

Lugano Gölü

İtalya ve İsviçre sınırları arasında yer alan Lugano Gölü (İtalyanca Lago di Lugano veya Lago Ceresio, Almanca Luganersee,) adını kıyısında yer alan İsviçre kasabasından almakta olup,  48.7 km² yüzey alanının 63’ü İsviçre’de ve% 37’si İtalya’dadır. Como ve Maggiore gölleri arasında yer alan göl ilk olarak 590’da bir zamanlar gölün kıyılarını süsleyen kiraz ağaçlarına atfen Ceresio (Latince ‘kiraz’) adıyla anılmıştır. 804 yılına ait bir belgede ise Laco Luanasco olaran anılmıştır. Göl kıyılarının yanı sıra Lugano’nun doğusunda Monte Brè, batısında Monte San Salvatore ve güneydoğusunda Monte Generoso dağları popüler turist destinasyonları olup ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Monte San Giorgio dağı gölün güneyinde yer almaktadır. Melide geçidi ile ikiye bölünen göl kıyısında yer alan ve karayolu erişimi olmayan birkaç göl kenarı topluluğu ile ulaşım tekneler ile sağlanmaktadır. Campione d’Italia adlı İtalyan belediyesi İsviçre sınırının tam karşısında Lugano Gölü kıyısında yer almaktadır. MÖ 77’de kurulan ve 1,6 km² alana yayılan 2 bin nüfuslu bu belediyenin etrafı İsviçre toprakları ile çevrili olmasına karşın İtalya’ya aittir ama halkı hem İsviçre hem de İtalya vatandaşlarına özgü hak ve ayrıcalıkların karışımından yararlanmaktadır. Campione d’Italia’dan en yakın İtalyan kasabası olan Lanzo d’Intelvi‘ye giden yol 14 km mesafededir.

Lake Maggiore, Lago Maggiore, Italy
İtalyan göllerinin en büyüklerinden Maggiore Gölü (Lago Maggiore)

Maggiore Gölü

Maggiore Gölü (italyanca Lago Maggiore ‘En büyük göl’ veya Lago Verbàno, Latince Lacus Verbanus)  Alplerin güneyinde Piyemonte ve Lombardiya ile İsviçre kantonu Ticino arasında yer almakta olup, İtalya’nın ikinci İsviçre’nin en büyük gölüdür.  Bakır Çağı yerleşimlerine rastlanan göl kıyılarında Ligurya’ya adını veren Ligur halkının yaşadığı, sonradan Keltlerin yerleştiği ve Romalılarca fethedildikten sonra Verbanus Lacus veya Lacus Maximus adını aldığı bilinmektedir. Ortaçağ boyunca Maggiore Gölü civarındaki yerelşimlere Della Torre, Visconti, Borromeo ve Habsburg aileleri hakim olmuştur. Ernest Hemingway’in Silahlara Veda (A Farewell To Arms) romanında roman kahramanı Frederic Henry ve sesvgilisi Catherine Barkley İtalyan jandarmasından (Carabinieri) kaçmak için Maggiore gölünde bir tekne ile İsviçre sınırına doğru açılmışlardı. Maggiore Gölüne trenle gitmek için Paris Gare de Lyon’dan, Cenevre Gölü kıyısında Lozan giden TGV firmasının trenine bilet alıp, Brig üzerinden doğrudan Stresa’ya gidebilirsiniz. Locarno’ya gidecekseniz, Paris Gare de l’Est’ten Strasbourg üzerinden ulaşan TGV’nin Basle trenine binip, orada Swiss Rail ile Lucerne üzerinden Locarno’ya gidebilirsiniz. Maggiore Gölü civarında yaş ve kışlar ılık geçmekte olup, göl üzerinde 3 ada ve 2 adacıktan oluşan Borromea adaları (Isola Bella,Isola Madre,Isola dei Pescatori, Isolino di San Giovanni,Scoglio della Malghera), Brissago adaları (San Pancrazio ve Isola Piccola), Castelli di Cannero ve Angera körfezinde Isolino Partegora yer almaktadır.

Torbole, Lake Garda Italy 1890 vintage photo
Torbole kasabası, Garda gölü, 1890
Garda gölünden (Lago di Garda) görünüm, Verona

Garda Gölü

Garda Gölü (İtalyanca Lago di Garda veya Lago Bènaco, Latince Benacus, Lombardca Lach de Garda, Venedikçe Łago de Garda) Dolomitlerin kıyısında Brescia ve Verona arasında yer alan İtalya’nın en büyük gölüdür. 8. Yüzyıl kayıtlarında göl ve kıyısındaki kasabanın adının Garda olduğu görülmekte olup, garda kelimesinin Germen dillerinde ‘gözlem yeri’ anlamına gelen warda ile ilişkili olduğu sanılmaktadır. Garda gölünde Isola del Garda, Isola San Biagio, Isola dell’Olivo, Isola di Sogno ve Isola di Trimelone adlı beş ada bulunmaktadır. Mükemmel iklim ve manzarası Garda Gölü’nü İtalya’nın en popüler turistik yerlerinden biri yapmıştır.

Iseo Gölü (Lago d’Iseo)

Iseo Gölü

Oglio nehri tarafından beslenen Iseo Gölü (İtalyanca Lago d’Iseo veya Sebino) İtalya’nın dördüncü büyük gölü olup, Lombardiya’da Val Camonica bölgesinde, Brescia ve Bergamo şehirlerinin yakınında yer almaktadır. Bergamo ve Brescia illeri arasında neredeyse eşit olarak bölünen İseo gölü Kuzey İtalya’nın sanayileşmiş kasabaları arasında etrafındaki yemyeşil tepeleri ve kristal berraklığındaki suyu ile olağanüstü bir güzellik sergilemektedir.  Iseo gölünün çevresinde başta Iseo ve Sarnico olmak üzere birkaç Ortaçağ kasabası, ortasında ise Monte Isola (veya Montisola) bulunmaktadır.

Idro Gölü ( Lago d’Idro)

Idro Gölü

Idro Gölü (İtalyanca Lago d’Idro,  Latince Eridio, Eridius lacus, Lombardca Lac d’Ider, Almanca Idrosee) Lombardiya bölgesinde büyük ölçüde Brescia ili, kısmen Trentino sınırlarında yer alan bir Alp gölü olup, deniz seviyesinden 368 m yüksekliğiyle, Lombardiya göllerinin en yükseğidir. Chiese nehrinin suları tarafından beslenen göl 11.4 km² yüzey alanına ve maksimum 122 m derinliğe sahiptir. Etrafı ormanlarla çevrili olan İdro gölünün 24 km’lik kıyı şeridi Anfo, Bagolino’nun Ponte Caffaro mahallesi, Bondone belediyesinin Baitoni mahallesi ile göle adını veren Idro belediyesinin Crone ve Belprato mahalleleri ile çevrilidir. İdro gölü, yeterli kanalizasyon sistemlerinin bulunmaması dahası sulama için kullanımı ve hidroelektrik enerji üretiminin neden olduğu kirlenme sorunlarıyla karşı karşıyadır.