İtalya Gezi Yazıları İtalya Önemli Bilgiler

İtalya Alışveriş Rehberi, İtalya Outletleri

İtalya‘ya tatile gidiyorsanız için alışveriş yapma keyfini doya doya yaşayacaksınız demektir çünkü neredeyse her büyük İtalyan şehrinde alışverişe ayrılmış pek çok popüler cadde ve uğranılacak mağaza bulunmakta. İtalya Alışveriş Rehberi ve İtalya Outletleri başlıklı yazımızı İtalya gezinizden önce okursanız faydalı olacaktır.

İtalya’da Alışveriş Yapmadan önce bilmeniz gereken şeyler

İtalya’da Alışveriş Yapmadan önce bilmeniz gereken şeyler

Fiyat Etiketlerine dikkat edin!

İtalya’da tüm ürünler etiketlenmek ve fiyat etiketleri tüketicilerce görülebilir olmak zorundadır. Etiketi olmayan bir ürün fark ederseniz mağaza yöneticisine durumu bildirebilirsiniz. Eğer herhangi bir şekilde aldatıldığınızı hissederseniz polise haber verebilirsiniz.

Pazarlık Yapabilirsiniz!

Makul miktarlarda olmak suretiyle özellikle küçük mağazalarda veya pazarda  İtalya’da pazarlık yapma şansız vardır. Gıda ve elektronik alanlarında pazarlık yapmak pek alışıldık olmamakla birlikte birden çok ürünün alınması durumunda fiyatta küçük bir indirim talep edebilirsiniz.

Fiyatlara % 20 Satış Vergisi Dahil!

İtalya’da bir ürünün satış fiyatının% 20’si olan I.V.A. adlı satış vergisini turistseniz havaalanlarında ve tren istasyonlarında faturayı ibraz etme şartıyla geri almanız mümkündür.

Kredi kartı mı Nakit Ödeme mi?

Bazen nakit ödeme yapmak pazarlık sürecini destekleyebilirse de genellikle büyük mağazalarda nakit ile kredi kartı ile yapılan ödeme arasında fark yoktur. Kredi kartı makbuzunun satın alma makbuzu olarak kabul edilmeyeceğini, bu nedenle satış kanıtı olarak mutlaka fatura almanız gerektiğini unutmayın.

Her İçecek Ücrete Dahildir

ABD’de alkolsüz içeceklerin satışında yaygın olan, Türkiye’de IKEA ve Carl’s Jr gibi mağazalarda rastladığımız içebildiğin kadar kola, gazoz vs. uygulaması İtalya’da uygulanmaz ve içtiğiniz her şey faturaya yansıtılır.

Ayakta ve Oturarak farklı fiyat ödersiniz!

İtalya’ya ilk defa gelenleri şok eden bir uygulama ise bir restoran veya barda ayakta aynı içeceğin ayakta veya oturarak alınması arasındaki ciddi fiyat farkıdır. Yasal bir uygulama olmasına karşı İtalyanları bile çıldırtan bu uygulama yüzünden bir restoranda dışarıda masada oturmak ve insanları izlemek istiyorsanız daha fazla para vereceğiniz bilmeniz gerekir.

Mağazaların Çalışma Saatleri

İtalya’da çoğu mağaza öğle saatlerinde 1-2 saatliğine kapanmakta olup mağazanın yeniden açılış saati de yaz ve kış mevsimlerinde farklılık göstermektedir.

Satılan Malın İadesi Zordur

İtalya’da çok az sayıda büyük mağaza dışında satın aldığınız ürünü geri verip paranızı geri almanız mümkün değildir. Bununla birlikte ürün ayıplı ise mağaza genellikle ürünü değiştirir veya eşdeğer başka bir ürün almanıza izin verir.

Alışveriş Merkezleri ve Outlet Satış Mağazaları

İtalya’da Outletler ve Alışveriş Merkezleri (AVM) genellikle şehir sınırları dışında bulunmakta şehir merkezlerinde çok nadir rastlanmaktadır. ABD, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde yaygın olan tipik AVM’ler İtalya’da yeni yeni ortaya çıkmaya başlamışsa da yaygın değildir. İtalya, binalarının güzelliği ve tarihselliği nedeniyle sokak alışveriş kültürüne sahip ülke konumunu sürdürmektedir.

 Galleria Vittorio Emanuele II alışveriş merkezinde Louis Vuitton mağazası, Milano

İtalya’da ilk 10 ünlü alışveriş caddesi

Roma – Via Del Corso

Roma‘da ucuz otellerde kalarak arttırdığınız parayı Via Del Corso Caddesi üzerinde yer alan ünlü ayakkabı ve moda markalarını barındıran mağazalarında harcamanız mümkün. Via Condotti  caddesi ve İspanyol Merdivenleri civarında Roma‘nın ünlü tasarımcılarını ve keyifle akşam yemeği yiyebileceğiniz kaliteli lokantalarını bulabilirsiniz. Alışveriş molası sırasında Goethe, Stendhal veByron’un uğradığı Caffè Greco’da kahve içebilme şansınızın olması da cabası! 200’den fazla mağazayı içeren Roma’nmın en ünlü AVM’si Galleria Commerciale Porta di Roma ise Via Alberto Lionello üzerinde 201 numaralı yapı. Paranız sınırlı veya antika peşindeyseniz Roma’nın ünlü bit pazarı Piazza della Marina 32 numarada yer alan Mercatino del Borghetto Flaminio Pazar günleri 10-19 arasında ziyaret edilebilir.

Milano – Via Monte Napoleone

Dünyanın Moda Başkenti Milano’da Via Monte Napoleone caddesinde dünyanın en ünlü markalarının prestij mağazalarını, tasarımcı kıyafet ve ayakkabılarını bulmanız mümkün. Dünyanın ilk AVM’si kabul edilen 1867’de inşa edilmiş ünlü Galleria Vittorio Emanuele II alışveriş merkezi Prada, Louis Vuitton ve Gucci gibi markaların prestij mağazalarını barındırmakta.

Floransa – Via Giovan Battista Zannoni

Floransa’nın ünlü Florentine deri mağazası Michelangelo’s Florentine Leather’a ev sahipliği yapan Via Giovan Battista Zannoni caddesinde butik otellerle birlikte en kaliteli deri çanta, aksesuar, çanta ve ceket satan mağazaları bulabilirsiniz.

Napoli – Via Toledo

Napoli’nin en gözde ve işlek alışveriş caddesi, aynı zamanda ülkeninde en uzun alışveriş caddelerinden birine sahip olan Via Toledo olup çeşitli mağaza ve butikleri barındırmaktadır.

Verona – Via Mazzini

Verona kentinin en iyi alışveriş caddesi Via Mazzini aynı zamanda beyaz mermerle kaplı alanda serbestçe yürüyebileceğiniz, trafiğe kapalı yaya bölgesi olup, çok sayıda giyim, aksesuar ve ayakkabı mağazasını barındırmaktadır.

Cenova – Via Garibaldi

Cenova‘da belki de İtalya’daki en iyi lokantaları da barındıran Via Garibaldi caddesi üzerinde çok sayıda mağaza da yer almaktadır.

Torino – Via Polo

Torino‘da çok sayıda kitabevi ve antikacının da yer aldığı Via Polo caddesi mağaza ve atölyeleri ile ünlüdür.

Portofino

Portofino, küçük bir kasaba olmasına rağmen liman çevresindeki sokaklarda Gucci, Ferragamo, Dior ve Armani gibi üst düzey tasarım butikleri ile yerel zanaatkarların ürünlerini bulabilirsiniz.

Bologna – Via Rizzoli

Yemek ve üniversite şehri Bologna’da Via Rizzoli caddesi üzerinde giyim eşyası ve mücevher mağazalarını bulabilirsiniz.

İtalya Outlet Adresleri, İtalya Outletleri

Barberino Designer Outlet (Floransa)
Adres: Via Meucci, 50031 Barberino di Mugello FI, İtalya

Outlet Center Brenner
Adres: Via S. Valentino, 9/A, 39041 Brennero BZ, İtalya

Castel Guelfo The Style Outlets
Via del Commercio, 4/2, 40023 Castel Guelfo di Bologna BO, İtalya

Castel Romano Designer Outlet (Roma)
Via del Ponte di Piscina Cupa, 64, 00128 Castel Romano RM, İtalya

Cilento Outlet Village
Adres: Strada Statale 18 Tirrena Inferiore, 84025 Eboli SA, İtalya

Città Sant’Angelo Outlet Village
Adres: Via Moscarola, 65013 Città Sant’Angelo PE, İtalya

Fidenza Village Outlet
Adres: Via S. Michele Campagna, 43036 Fidenza PR, İtalya

Franciacorta Outlet Village
Adres: Piazza Cascina Moie, 1, 25050 Rodengo-Saiano BS, İtalya

La Reggia Designer Outlet
Adres: S.P. 336 Sannitica, 81025 Marcianise CE, İtalya

Mantova Outlet Village
Adres: Via Marco Biagi, 46031 Bagnolo San Vito MN, İtalya

Mondovicino Outlet Village
Adres: Piazza Giovanni Jemina, 47, 12084 Mondovì CN, İtalya

Noventa di Piave Outlet Veneto
Adres: Via Marco Polo, 1, 30020 Noventa di Piave VE, İtalya

Palmanova Outlet Village
Adres: 33041 Joannis, Aiello del Friuli Udine ili, İtalya

Puglia Outlet Village
Adres: SS16, 70056, Molfetta BA, İtalya

Serravalle McArthurGlen Outlet
Adres: via della moda, 1, 15069 Serravalle Scrivia AL, İtalya

Soratte Outlet Shopping
Adres: Piazza Felice Abballe, 1, 00060 Sant’Oreste RM, İtalya

The Mall Outlet Reggello
Adres: Via Europa, 8, 50066 Leccio FI, İtalya

Valdichiana Outlet Village
Adres: Via Enzo Ferrari, 5, 52045 Foiano della Chiana AR, İtalya

Valmontone Fashion District Outlet
Adres: Via della Pace, 00038 Valmontone RM, İtalya

Ventimiglia Story Deluxe Outlet (Futura Srl Deluxe)
Adres: Corso Limone Piemonte, 13/D, Ventimiglia IM, İtalya

Vicolungo Style Outlets
Adres: Piazza Santa Caterina, 1, 28060 Vicolungo NO, İtalya