İtalya Gezi Yazıları İtalya Önemli Bilgiler Liguria

Cinque Terre Gezi Rehberi

Cinque Terre, İtalya‘nın batı sahilinde, Toskana’nın hemen üstündeki Liguria (Ligurya) bölgesinde yer alan ve La Spezia‘ya bağlı olan Cinque Terre, İtalyan Rivierası‘nın engebelli sahillerine kurulmuş 5 köyden (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore ) oluşmakta zaten adı da İtalyanca ‘Beş Toprak’ anlamına gelmektedir.

Cinque Terre Gezi Rehberi

Vernazza, Cinque Terre. Liguria Italy italia
Vernazza, Cinque Terre. Ligurya, İtalya

Cinque Terre Ulusal Parkı‘nın içinde bir parkın içinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan bu muhteşem manzaralı köylerin özelliği teraslı tarım arazileri ve Akdeniz sahilinde yükselen renkli kasaba görüntüleridir. Cinque Terre’de yaklaşık 4 bin kişi yaşamakla birlikte çoğu yakındaki iki limandan birine kruvaziyer gemileri ile gelen, yılda 2.4 milyon turist çekmektedir. Cinque Terre’de büyük ve lüks oteller bulunmadığı gibi konaklamak da pahalı olduğundan turistler çoğunlukla Levanto ya da La Spezia‘da kalmayı tercih ediyor. Floransa‘dan Cinque Terre’ye gelmek oldukça kolay olmakla birlikte birbirlerine tren veya keyifli bir yürüyüş parkuru ile bağlanan köyleri günübirlik değil de 3 günlük bir gezi ile keşfetmek daha akılcı ve doyurucu olacaktır. Kasabalar arasında hareket etmenin geleneksel yolu yürüyüş olmakla birlikte kıyı boyunca uzanan ana yürüyüş parkurunda ancak Cinque Terre Card’ınız varsa yürüyebilirsiniz. Bununla birlikte bazen engellerle karşılaşabilirsiniz 2016 ziyaretimde Riomaggiore’yi Manarola ve Manarola’ya Corniglia’ya bağlayan (Mavi Yol) ilk iki bölümü heyelan sebebiyle kapalıydı. Bu yazıyı yazdığımda (2017)  hala açılmamış olduğundan illa yürüyerek geçmek istiyorsanız Beccara yolu adı verilen daha yüksek ve zorlu dağ yolunu seçmeniz gerekebilir.

Cinque Terre Italya Amalfi Coast Mimari Binalar
Cinque Terre’nin renkli binaları

Cinque Terre’ye Ne Zaman Gidilmeli?

Cinque Terre’de yüksek Sezon Nisan ayında başlayıp Ekim ayına dek sürmektedir. En yoğun aylar Mayıs Ağustos arasında olup, kalabalık yüksek sezonda yer bulmak zor olduğundan en az üç ay önceden bir oda ayırtmak akıllıca olacaktır. Cinque Terre’de Kasım ayı genellikle yağmurlu geçmekte olup düşük sezonun başlangıcıdır. Yağmurlu günlerde içeride kalıp, kitap okumak keyifli olabilir ama sağanak yağmur sırasında yürüyüş parkurlarının güvenlik nedeniyle kapatılabileceğini unutmayın. İtalya’daki çoğu bölgede olduğu gibi, Cinque Terre’de de yemek ve dini amaçlı festivaller düzenlenmekte olup, Monterosso al Mare’de Mayıs ayında limon, Eylül ortasında ise hamsi (ançuez) festivali düzenlenmektedir. Ayrıca beş köyün her birinde farklı bir aziz için farklı günlerde dini festival düzenlenmektedir.

Otel balkonumdan Riomaggiore’de günbatımı, Cinque Terre, 2016

Cinque Terre’ye Nasıl Gidilir?

Cinque Terre’nin cazibesini artıran bir özelliği de ulaşım zorluğudur. Açıkçası bölgeye trenle gitmek araba ile gitmekten daha akıllıca olacaktır. Grup gezginleri ise tur otobüsleri veya tekne turları ile gelme eğilimindedir.

Uçak ile Cinque Terre

Yurt dışından gelen en yakın büyük havalimanı, Toskana’da bulunan Pisa Uluslararası Havalimanı‘dır (PSA). Charter ve düşük maliyetli havayolları da dâhil olmak üzere 20 havayoluna hizmet veren Pisa’ya çoğu uçuş, THY dahil diğer Avrupa destinasyonlarından gerçekleşmektedir. Pisa havaalanının Pisa Aeroporto adlı kendi tren istasyonu bulunmakta olup, ayrıca havaalanından yakındaki Pisa’ya bir otobüs servisi bulunmaktadır. Havalimanındaki danışma bürosundan (Information Office) 1,20 € karşılığında satın alınabilen bir biletle “LAM Rossa” otobüsü ile Pisa Centrale istasyonuna ulaşabilirsiniz.

Tren ile Cinque Terre

İtalya’da Cinque Terre’ye ulaşmanın en iyi yolu tren olup, La Spezia Centrale ve Levanto istasyonları arasındaki sahil boyunca çalışan Cinque Terre Express adlı yerel bir tren vardır. Bu tren her 5 köyde de (Monterosso, Corniglia, Vernazza, Manarola, Riomaggiore) durmakta eğer köyler arasında gidip gelmek için eğer yürüyüş parkurunu kullanmayacaksanız yine bu treni kullanmanız gerekmektedir. Koltuk rezerve edilemeyen Cinque Terre Express’in ücreti yüksek sezonda 4 € sezon dışı dönemde, yani Kasım-Mart ayları arasında 1.80 €’dur..

Pisa Havalimanı’ndan Cinque Terre’ye Tren ile Nasıl Gidilir?

Pisa Havaalanı’ndan Pisa Centrale İstasyonu’na oradan da La Spezia Centrale’ye trenle gidilebilir. Pisa – La Spezia treninde fiyatları €7.50’dan başlayan koltuklar rezerve edilmemiş (regionale), veya rezerve edilmiş (“Intercity” veya “Frecciabianca”) olabilir. La Spezia Centrale tren istasyonunda inip, Cinque Terre Express’e binilmelidir.

Floransa veya Roma’dan Cinque Terre’ye Tren ile Nasıl Gidilir?

Floransa’da Santa Maria Novella station istasyonundan La Spezia Centrale’ye günde birkaç direkt tren seferi bulunmakta olup, bilet fiyatları 13,50 € ‘dan başlamaktadır. Yine La Spezia Centrale istasyonunda inip, Cinque Terre Express’e binilmelidir.

Arabayla Cinque Terre’ye Nasıl Gidilir?

Cinque Terre’de özel araç girişi yasaktır bu yüzden eğer otle rezervasyonu ile birlikte bir park yeri de kiraladıysanız hemen girişte oldukça pahalı olan park yerlerinden birine park etmeniz gerekecektir. Bu nedenle araç kullanıyorsanız, La Spezia ya da Levanto’ya park ettikten sonra sonra Cinque Terre Express trenine binmeniz akıllıca olacaktır.

Tekneyle Cinque Terre’ye Nasıl Gidilir?

Mart – Ekim ayları arasında La Spezia, Lerici, Levanto ve Portovenere’den Cinque Terre’ye feribot seferleri yapılmaktadır. Temmuz 2016’dan itibaren köyler arasında Explora5Terre adı verilen minibüs servisi başlatılmış olup, günlük kullanım yetişkinler için 22 €’dur.

Vernazza Italy sunset cinque terre
Vernazza’da günbatımı, Cinque Terre

Cinque Terre Gezisi Önemli Bilgiler

Cinque Terre yüksek sezonda can sıkacak denli son derece kalabalık olmakla birlikte kalabalığın çoğu genellikle 10:00 ile 16:00 arasında boy gösteren günübirlik ziyaretçiler ve tur gruplarından oluşmakta sabahın erken saatleri ve günbatımı sonrasında beş köyün her biri sakin gündelik hayatına geri dönmektedir. Cinque Terre gezisi bol yürüyüş gerektiren, dik yokuşları tırmanmanız gereken zorlu parkurlar olup, rahat bir yürüyüş ayakkabısı giyilerek gidilmesi, güneşe karşı şapka ve sırt çantasında içme suyu bulundurulması önemle tavsiye edilir. Cinque Terre Ulusal Park mağazasından tren ve yürüyüş parkurunu belli zaman dâhilinde kullanmanıza olanak sağlayan Cinque Terre Card hatta rehberli turlar ve ücretsiz Wi-Fi satın alabilirsiniz. Cinque Terre Kart ücretine dahil olan Cinque Terre Wi-Fi ancak tren istasyonlarına hizmet vermektedir.

Cinque Terre’de Nerede Yemek Yenilir?

Riomaggiore’de taze ve lezzetli deniz ürünlerini Il Pescato Cucinato’da tadabilirsiniz. Cinque Terre’deki en iyi restoranlardan biri Manarola’daki Trattoria Da Billy olup manzarası da fena değildir. Cinque Terre’nin en iyi dondurmacısı Corniglia’da Alberto Gelateria, Vernazza’daki İtalyan tarzı  (lezzetli taze hamur işleri ve kahve) en iyi kahvaltı mekanı Il Pirata delle Cinque Terre‘dir. Monterosso’da yerli İtalyanlarında severek gittiği balık lokantası Trattoria Da Oscar’da tavsiye edilebilir.

 Cinque Terre’de Nerede Kalınır?

Cinque Terre’nin beş köyü birbirine çok yakın olup bunları keşfetmek için her gece bir başkasında kalmaya gerek olmayıp, içlerinden birini kalmak için seçip, diğerlerini tren ya da yürüyerek ziyaret etmek akıllıca olacaktır. Booking.com gibi rezervasyon sitelerinde de görüleceği gibi Cinque Terre’de otel nosyonuna sahip çok az yapı olup, konaklamalar genellikle B & B’lerde, oda veya apartman dairelerinde yapılmaktadır.

Monterosso, Cinque Terre. Liguria, Italy
Monterosso, Cinque Terre. Ligurya, İtalya
Monterosso

Monterosso veya Monterosso al Mare, Cinque Terre’nin beş köyünün en kuzeyde yer alanıdır. Cinque Terre köyleri içerisinde en büyük ve en düz olan köy, fazla yürümeden bölgeyi görmek isteyen turistler için en iyi seçenektir. Monterosso, Yeni ve Eski Kent adlarında iki bölümden oluşmakta olup, Porto Roca gibi birkaç otel ile keyifle güneşlenip, denize girilebilecek uzun bir kumsala sahiptir.

Vernazza italia liguria italy
Vernazza manzarası, Cinque Terre. Ligurya, İtalya
Vernazza, Cinque Terre. Ligurya, İtalya
Vernazza

Vernazza, Cinque Terre’nin beş köyünün en güzeli olup, bu yüzden küçüklüğüne rağmen turistlerce en çok ziyaret edileni de odur. Oldukça dik bir alana kurulduğundan yürümesi zahmetli olan Vernezza’nın Monterosso’nunkinden daha küçük olsa da kumlu bir plajı vardır.

Corniglia

Corniglia, Cinque Terre köylerinin en küçüğü olup doğrudan su üzerinde değil de bir uçurumun yukarısında kurulmuştur.  Tren istasyonuna ulaşmak için 350 basamak tırmanmanız gerekmektedir. Corniglia küçüklüğü ve zor ulaşılabilirliği bir yanda plajı ya da yat limanı da olmadığı için diğerlerinden daha az turist çekmektedir.

Manarola Cinque Terre Italy
Manarola, Cinque Terre. Ligurya, İtalya
Manarola

Cinque Terre’nin en ünlü tanıtım fotoğraflarından bazılarında denize doğru inen renkli evleri ile Manarola’nın yat limanı yer almaktadır. Manarola’nın kumsalı olmamakla birlikte insanlar denize kayalıklardan girebilmektedir.

Riomaggiore
Torre Ortaçağ Riomaggiore Cinque Terre
Riomaggiore’de Ortaçağ Kulesi, Cinque Terre. Ligurya İtalya

Riomaggiore, Cinque Terre’nin beş köyünün en güneyde yer alanı olup, Manarola’ya benzer bir görünüme sahiptir. Yaz aylarında canlı bir gece hayatına sahip olup, özellikle hafta sonlarında açık hava DJ geceleri ve konserler düzenlenmektedir. Kayalık plajından 45 dakikalık bir yürüyüşle kentin üzerindeki tepeye ulaşılıp panoramik manzaranın tadı çıkarılabilir.

UNESCO DÜNYA MİRASI

İtalya’nın Cinque Terre ve Portovenere arasındaki Ligurya kıyısındaki rengarenk küçük kasabaların asırlar boyunca asma ve zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi için taş duvarlı teraslarla engebeli bir arazinin dezavantajlarının üstesinden gelmeye çalışması gerek yerleşim ve gerekse çevredeki peyzajın şekillendirilmesi açısından muhteşem bir iş çıkarmıştır.

1870’lerde Cenova-La Spezia demiryolu inşa edilene kadar bu bölgeye deniz yolu dışında neredeyse erişilemezdi.

1997 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen bölge batıda Punta Mesco’dan doğuda Punta Persico’ya uzanan Porto Venere bölgesini, Palmaria, Tino ve Tinetto adaları ile Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore köylerinden oluşan Cinque Terre’yi kapsamaktadır.

Bölgedeki insan yerleşimi geçtiğimiz bin yıl boyunca kesintisiz olsa da bazıları 2 km’yi bulan ekim terasları çoğunlukla 12. yüzyılda denizden gelen Müslüman Arap akınlarının sona erdiği zaman inşa edilmişlerdir. Bu teraslar deniz seviyesinden birkaç metre yükseklikten ekim için uygun en yüksek rakım olan 400 m’ye kadar dik yamaçlar boyunca uzanıyordu. Taş duvarlar çoğunlukla dikkatli bir şekilde kumtaşı kaba bloklardan inşa edilmekte ve zeminden çıkarılan çakıllarla birbirine bağlanmaktadır. Terasların bakımı ve teraslarda asma ve zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi köylülerin ortaklaşa çalışmasıyla mümkün olmaktaydı. Doğal taşın çatı kaplamada genel olarak kullanılması bu yerleşimlere karakteristik bir görünüm kazandırmaktadır.

Bölgedki yerleşimler genellikle dini yapılar veya orta çağ kaleleri etrafında gruplandırılmıştır. Fossola, Tramonti, Monestiroli veya Schiara’daki teraslarda hasat sırasında geçici barınak olarak kullanılan sayısız küçük taş kulübebulunmaktadır.

Cinque Terre’nin beş köyünün tarihi Orta Çağ’ın sonlarına kadar uzanmaktadır. Kuzey-batıdan başlayarak, ilki, iki kısa vadi boyunca büyüyen ve bölgede var olan birkaç kumsaldan birine bakan bir sahil kasabası olan Monterosso al Mare’nin bölgenin müstahkem merkezidir. Vernazza, köyü denizden koruyan kayalık mahmuzun yamaçlarında Vernazzola su akışı boyunca gelişmiştir. Corniglia, kıyıda değil, denize doğru uzanan yüksek bir burun üzerine kurulmuş tek köydür. Manarola, evlerin kısmen denize doğru, kısmen de Grappa deresi boyunca uzanan kayalık bir çıkıntı üzerinde sıralandığı küçük bir mezradır. En güneydeki köy Riomaggiore, evleri, bugün ana cadde olarak kullanılmak üzere kapalı olan Rio Maggiore su akışının dar vadisini çevrelemektedir.

Portovenere, çevresinde arkeolojik kalıntıların hayatta kaldığı Roma dönemine kadar uzanan önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. Portovenere sahilinde, Palmaria, Tino ve Tinetto adlı üç ada, yalnızca doğal güzellikleri için değil, aynı zamanda içerdikleri birçok erken manastır kalıntısı için de dikkat çekicidir.

https://www.youtube.com/watch?v=1jdy9aDdnrI