İtalyan Mutfağı

Gnocchi

Gnocchi (İtalyanca gnoki okunur) buğday unu, yumurta, peynir ve patates (haşlanmış, soyulmuş ve püre haline getirilmiş) kullanılarak hazırlanan küçük ve yumuşak hamur köftelerinin adıdır. Gnocchi kelimesi “yumru” veya “düğüm” anlamına gelmekte olan Almanca kökenli bir sözcüktür.

Gnocchi ve Balık Yemekleri

Gnocchi nasıl yapılır? Gnocchi Çeşitleri

Yuvarlanan hamur küçük mantar büyüklüğünde parçalar halinde kesildikten sonra sırt kısımları çatal veya peynir rendesi ile preslenmekteyse de bazen basitçe küçük topaklar halinde kesilerek de hazırlanmaktadırlar. Gnocchi pişirilmiş polenta artığından, irmik parçalarından hatta ekmek kırıntılarından da peynir ve tereyağı ekleyerek yapılabilmektedir. Gnocchi genellikle makarnanın yerine ilk yemek (primo piatto) olarak tüketilmekteyse de bazen garnitür (contorno) olarak da servis edilmektedir.

Gnocchi, Ragu, Peynir

İtalyan yemeklerinin çoğunda olduğu gibi gnocchi de İtalya’nın farklı bölgelerinde gerek isimlendirme gerekse tarif açısından farklılık gösterebilir. Sözgelimi Lombardiya ve Toskana’da ricotta peyniri, un ve ıspanak kullanılarak hazırlanır ve malfatti (kötü hazırlanmış) olarak adlandırılır. Gnocchi ayrıca Campania‘da strangulaprievete, Apulia‘da cavatielli ve Sardunya’da malloreddus olarak adlandırılmaktadır. Gnocchi (tekil gnocco) hafif tuzlu suda kaynatılarak pişirilmekte olup servis sırasında üzerine adaçayı, pesto ve çeşitli soslarla eritilmiş tereyağı ile çeşitli soslar eklenmektedir. Gnocchi evde yapılabileceği gibi süpermarketlerde taze veya vakumlanmış – dondurulmuş olarak da satılmaktadır. Ayrıca çorbalarda (minestre) kullanılmak üzere minyatür gnocchi veya gnocchetti adıyla bilinen bir çeşidi kaba bir elek veya delikli bir kaşığın içinden hamura basılarak elde edilebilmektedir. İrmik unu, süt ve peynirle yapılan gnocchi çeşidi Gnocchi alla Romana olarak bilinmektedir.