Yunan Mitolojisi

Telegony, Telegonia (Yunan Mitolojisi)

Telegony veya Telegonia (Τηλεγόνεια) Yunan Mitolojisinde MÖ 5. Yüzyılda yaşamış Kyreneli Eugammon’un eseri, Troya Savaşı destanı dizisine dâhil olup, adını Odysseus ile Kirke’nin oğlu Telegonus’tan almaktadır.

Telegony, Telegonia Destanının Konusu

Telegony veya Telegonia’nın bazı ögelerinin Homer’in Odysseia’sında yer almasından Eugammon’un eski sözlü anlatıları derleyerek oluşturduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte orijinal Telegonia kayıp olup, ancak filozof Proklus Diadokhus’a ait günümüze ulaşabilmiş bir özetinden bu eser hakkında fikir sahibi olabilmekteyiz. Eser Homer’in Odysseia destanının bitiminden sonrası yani Odysseus’un İthaka’ya geri döndükten sonra karısının taliplerini öldürmesinden sonra düzenlenen cenaze töreni ve su perilerine verilen sunularla başlamaktadır. Karısıyla birlikte önce Elis ardından Thesprotia’ya giden Odysseus burada Thesprotialılar için komşu kent ile savaşırken geçmişte birlikte olduğu, Polypoites adlı oğlunun anası Kraliçe Kallidike’nin bir savaşta öldüğünü öğrenince İthaka’ya geri dönmüştür. Bu sırada büyücü Kirke’den olan oğlu Telegonus büyümüş ve annesinin kendisine verdiği tanrı Hephaestus’un imalatı bir mızrakla Aeaea adasından ayrılarak babasını görmek için İthaka’ya doğru yola çıkmıştır. Fırtına yüzünden gemisi rotasından çıkınca bilmeden babasının topraklarına giren delikanlı burada aç kalınca Odysseus’un sürüsünden bir haç hayvan çalmışsa da birbirilerinin kim olduğunu bilmeyen baba oğul karşı karşıya gelmiş ve çıkan çatışmada Telegonus mızrağıyla babasını öldürmüştür. Babası ölürken kimliğini öğrenen delikanlı kara talihine ağıtlar yaktıktan sonra, Odysseus’un dul eşi Penelope ve oğlu Telemakhus’u yanına alarak babasının cesedini Aeaea’ya getirmiştir.  Odysseus burada gömülürken, Telegonus ile Penelope ve Telemakhus ile Kirke evlenmişlerdir.

Telegony veya Telegonia (Τηλεγόνεια) Destanında Odysseus’un maceralarını ve Thesprotia’ya gidişini anlatırken Penelope ile evliliğinden bahsetmemekte kahramanı adı anılmayan başka bir kadınla evli olarak gösterilmesi ve Odysseus’un ölümü üzerine iki oğlunun kavgaya tutuşması gibi çelişkiler de bulunmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016