Hint Mitolojisi

Ravana (Hint Mitolojisi)

RAVANA (Tamil: இராவணன், Telugu: రావణ, Sanskrit: रावण, Malayalam: രാവണൻ),Sinhala: මහා රාවණා) Ramayana destanında Lanka (Seylan) adasının iblis (Rakşasa) kralının adı olup, Kefaret ve bağlılığından dolayı Brahma veya Şiva tarafından tanrılar veya iblisler tarafından yaralanmaz hale getirilen Ravana ancak bir kadın yüzünden öldürülebilirdi.

Rama ile kardeşi Lakşmana kız kardeşi Surpanakha’nın burnunu kesince, intikam için Rama’nın karısı Sita’yı kaçırmışsa da öykünün sonunda Rama tarafından öldürülmüştür. Ravana’nın çığlıklarını duyan Vişnu bile yeryüzüne inmiş, Rama iblisin kafasını ve kollarını keskin oklarıyla kopardıktan sonra, hasmını önce göğüs ardından sırtından vurmuş ve toprağa ölü olarak düşmesini sağlamıştır.

Nikasa ile Vişravas’ın oğlu,  Pulastya’nın torunu olan Ravana Yakşaların kralı olan üvey kardeşi Kubera’yı Lanka adasından kovmuştur. Şekil değiştirebilen bu iblis Ramayana’ya göre 10 başlı ve 20 kollu bir yaratık olup saf altın ve elmaslarla süslü parlak bir elbise giyen beyaz dişli, koca ağızlı dev bir yaratık görünümündeydi. Mandodari ile evli olan Ravana’nın Kumbhakarna, Vibhişana ve Şurpanakha adlı 3 kardeşi ve Aksa, Atikaya, Devanaka, İndracit, Narantaka, Ravani ve Trişira adlı 7 oğlu bulunmakta, puşğaka adlı uçan arabasıyla gökyüzünde seyahat etmekteydi.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016