Yahudi Mitolojisi

Rahel, Rachel (Yahudi Mitolojisi)

Rahel, Rachel (רָחֵל) Eski Ahit’e göre Yakup peygamberin karısı, Yusuf (Yosef) ile Bünyamin’in (Benyamin) annesi, Lavan’ın küçük kızı ve Lea’nın kardeşinin adıdır.

Lavan, Yakup’a yedi yıl kendisine hizmet etmesi karşılığında kızıyla evlenmelerine

Udine’de Rahel freski (Giovanni Battista Tiepolo, 1726-1728)

izin vereceğine söz vermesine karşın, düğün günü Rahel yerine kardeşi Lea’yı vermiştir (Tekvin 35:20). Aynı zamanda Yakup’un dayısı olan Lavan damadına büyük kızını evlendirmeden küçüğünü evlendiremeyeceğini isterse bir hafta sonra diğer kızıyla da evlenebileceğini ama buna karşılık Yakup’un yedi yıl daha yanında çalışması gerektiğini söylemiştir. Yakup’un Lea’dan 4 çocuğu olmasına karşın Rahel hiç cocuk doğuramayınca kardeşini kıskanmış, kocasına hizmetçisi Bila’yı sunarak ondan çocuk yaparak bir aile kurmayı önermiştir. Yakup’un Bila’dan Dan ve Naftali adlı iki oğlu doğmuş, bu arada Lea da yeniden hamile kalmışsa da sonunda Rahel kocasına en sevdiği oğlu olan Yosef’i doğurmayı başarmıştır. Yakup, Yosef’in doğumundan sonra 2 karısı ve 11 oğlunu yanına alarak Kenan ülkesine dönme çalışmışsa da Lavan adamı takip ederek yakalamış ve kendisini putlarını çalmakla suçlamıştır. Putları kocasından gizli çalan kişi Rahel olup üzerine oturduğu devenin semerine saklamış durumu bilmeyen kocası da putları çalan kişiyi lanetlemiştir. Adet döneminde olduğunu söylediğinden oturduğu yerden kalkmayan kadının sakladığı putlar bulunmayınca Lavan kafileyi bırakmak zorunda kalmışsa da

Rachel's Tomb, near Bethlehem, 1891
Rachel’in mezarı. Bethlehem, 1891

Yakup’un laneti tutmuş ve Rahel ikinci oğlu Benyamin’i doğururken ölmüştür. Yol üzerinde gömülen Rahel’in mezarı Betlehem ile Kudüs arasıdaki Gilo muhitinde bulunmakta olup, günümüzde önemli bir ziyaret yeridir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016