Britanya Mitolojisi Kelt Mitolojisi

Lancelot, Sir Lancelot du Lac (Kral Arthur Efsanesi)

Lancelot, Sir Lancelot du Lac, Yuvarlak Masa Şövalyelerinden Fransız kökenli bir şövalyenin adı olup, Arthur’un yakın arkadaşı olmasına rağmen karısı Guinevere ile yasak aşk yaşamıştır.

Efsanenin Fransız varyasyonlarında Lancelot, Kral Arthur’un en

Lancelot, ateş soluyan bir ejderhayı öldürürken. Tales of King Arthur and the Knights of the Round Table (Arthur Rackham, 1917)

değerli şövalyesi olarak gösterilmekteyse de Geoffrey de Monmouth’un kayıtları gibi efsanenin eski versiyonlarında Lancelot’nun adı geçmemektedir. Lancelot’un adı muhtemelen Keltçe olup, ‘Lot’un oğlu Lance’ anlamına gelmektedir. Breton kralı Ban’ın oğlu olan Lancelot, babası Claudus tarafından yenilgiye uğrayıp, annesi Elaine birlikte ülkesinden kaçmak zorunda kalırken bir göl kenarına bırakılmıştır. Gölün Hanımı olarak da bilinen bir peri olan Viviane tarafından bulunup, Avalon’a götürülüp orada büyütülmüş bu yüzden Lancelot du Lac (Göl’ün Lancelot’u) olarak adlandırılmıştır.

Turnuva şampiyonu büyük bir şövalye olan Lancelot, Graal kabını bulmak için pek çok maceraya atılmış bu sırada âşık olduğu kraliçe Guinevere yerine kandırılarak Elaine ile birlikte olunca bu birlikten Galahad doğmuştur. Arthur, gözde şövalyesi ile karısının ilişkisini öğrendiğinde iki tarafın güleri çarpışmışsa da Lancelot Sir Gawain’i öldürünce çatışma sona ermiştir. Kahraman Arthur’un sarayına ulaştığında kralın öldüğünü kraliçenin ise rahibe olduğunu öğrenmiş, bir manastıra kapanarak keşiş hayatı yaşamaya başladıktan bir süre sonra o da ölmüştür. Söylenceye göre Gölün hanımı Lancelot’a sahibinin aldığı yaraları hemen iyileştirip ona üç savaşçının gücünü veren sihirli kalkanın hediye etmiştir.

12. yüzyılda Chrétien de Troyes’in Erec ve Enide adlı eserinde Lancelot adına ilk olarak Kral Arthur’un sarayındaki şövalyeleri içeren bir listede 3. Sırada rastlanmış ayrıca aynı yazarın  Cligès, Lancelot ve Le Chevalier de la Charrette, Malory’nin Morte d’Arthur, Tennyson’un Idylls of the King, E. A. Robinson’un Lancelot adlı şiirlerinde de bahsi geçmiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016