Yunan Mitolojisi

Üç başlı Köpek: Kerberos, Cerberus, Kerberus (Yunan Mitolojisi)

Kerberos, Cerberus (Κέρβερος), Yunan Mitolojisinde Hades‘in yönettiği, yeraltında bulunan ölülerin dünyasının kapısında bekçilik yapan üç başlı köpeğin adıdır.

Typhon adlı ateş üfleyen dev ile yarı kadın yarı yılan Ekhidna’nın yavrusu ve 2 başlı

Hades, Persephone ve Kerberus

cehennem zebani Orthus’un kardeşi olan yaratığın 3 başının geçmiş, bugün ve geleceği sembolize ettiği sanılmaktadır. MÖ 8. Yüzyılda yaşayan Yunan şair Hesiode canavarın 50 başlı olduğunu iddia etmişse de -sonradan 100 başlı olduğunu iddia eden Horace dışında- genellikle 3 başlı olarak tasvir edilmiş, ayrıca bazı yazarlar Kerberos’un yılan kuyruğuna sahip olduğunu da belirtmişlerdir. Kerberus tüm ruhların içeri girmesine izin verirken kimseyi dışarı çıkartmamaktadır. Bununla birlikte büyük müzisyen Orpheus liriyle onu büyüleyerek, 12 görevinin sonuncusu için gelen Herakles ise inanılmaz gücünü kullanarak yeraltı dünyasından kaçmayı başarmıştır. Roma mitolojisinde ise güzel bakire Psykhe ile Troya prensi Aeneas Kerberos’u ilaçlı ballı kek vererek sakinleştirerek yolculuklarına devam edebilmiştir.  (Vergilius Aeneid 5. kitap, Homer Odysseia 11. kitap, Pausanias: Yunanistan’ın Tasviri 2. kitap, Hesiod: Theogonia).

Kerberus ayrıca Dante Alighieri’nin 14. yüzyılda yazdığı İlahi Komedya adlı eserinde Cehennemin 3. halkasında oburlara işkence eden bir yaratık olarak anılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016