Yunan Mitolojisi

Iphicles, İphikles (Yunan Mitolojisi)

Iphicles, İphikles (Yunanca Ἰφικλῆς) Yunan Mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır.

Herakles’in ikiz kardeşi Iphicles

Amphitryon ile Alkmene’nin oğlu ve Herakles’in kendisinden bir gün sonra doğan ikiz kardeşi olup Kreon’un küçük kızıyla evlenmiştir. Hera veya Amphitryon’un çocukların odasına koyduğu yılanlardan İphikles korkup ağlarken Herakles yılanları öldürmüş böylece tanrı soylu olduğunu belli etmiştir (Apollod. ii. 4. 8). Bununla birlikte Herakles deliliği sırasında karısı Megara’dan olan oğullarının yanı sıra kardeşinin iki oğlunu da öldürürken, İphikles büyük oğlu İolaos’u kurtarmayı başarmıştır. Herakles’le birlikte Troya seferine, Kalydon avına katılmış, Hippokoon’un oğullarıyla savaşırken ağır yaralanmış, Buphagus ve Promne tarafından tedavi edilmeye çalışılmışsa da ölmüştür (Apollodorus ii. 7. 3)

Phylakus’un oğlu Iphicles

Deion ve Klymene’nin torunu, Phylakus’un oğlu olup, Diomedeia veya Astyokhe ile evlenerek Podarkes ve Protesilaus’un babası olmuştur. Argonautlardan birisi olan kahraman Pelias’ın cenaze oyunlarını düzenlenen spor yarışmasını kazanmıştır. Olağanüstü hızlı koşması ve ilginç bir iktidarsızlık öyküsünün kahramanı olarak ünlüdür. Kâhin Melampous, İphiklos’un çocukken babası koçları iğdiş ederken korkuya kapılıp babasının kullandığı bıçağı ormana götürüp kutsal bir meşeye sapladığını, bu bıçağın bulunup bıçağın pasıyla hazırlanan bir sıvıyı içmesi halinde sorunun çözüleceğini bildirmiş, kehanet gerçekleştirilince İphiklos’in Podarkes adlı bir oğlu doğmuştur (Homeros İlyada ii. 705, xiii. 698; Apollod. i. 9. 12)

Thestius’un oğlu Iphicles

Thestius’un Laophonte veya Deidameia’dan doğan oğlu olup Kalydonia yaban domuzu avına ve Argo seyahatine katılmıştır (Apollod. i. 8. 3, 9. 16)