İslam

Hud, Hz. Hud, Hud Aleyhisselam (İslam Mitolojisi)

HUD (Arapça هود) , Kuran’da bahsi geçen peygamberlerden birisi olup, Eski Ahit’teki Eber (İbranice עבר) ile özdeş olduğu sanılmaktadır.

Hud, doğru yoldan çıkan Âd kavmine Allah tarafından uyarıcı olarak gönderilmişse de bu halk tanrının varlığını inkâr edince Ahkâf Suresine göre yedi gece sekiz gün süren dondurucu bir rüzgârla helak edilmiştir.  Söylenceye göre 150 yıl yaşayan peygamberi dinlemeyen Âd kavmi önce 3 yıl kuraklık ile cezalandırılmış, Kail İbn Ithar ve Mürted İbn Saad ile 70 adamı Mekke’ye yağmur duası yapmaları için göndermişse de bu adamlar kente ulaştıklarında duvarların dışında konaklayıp eğlence düzenlemiş ve dua etmeyi, unutmuşlardır. Bunun üzerinde kent yöneticisi Amalek kavminden Muaviye İbn Becr tarafından Hud’un sözünü dinlemeleri konusunda uyarılmışlardır. Ertesi gün Kail Mekke’ye giderek yağmur duası yapınca beyaz, kırmızı ve siyah renklerde üç bulut ortaya çıkmış, gökten bir ses adama bunlardan birisini seçmesini söylemiştir. Kail, yağmur dolu olduğu düşüncesiyle siyah bulutu seçince büyük bir fırtına oluşmuş Hud ve ona inanlar dışında herkesi öldürmüştür.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016

Âd Kavmi’nin helak edilişi, Ahkâf Suresi’nde şu sözlerle anlatılmaktadır:

21- Âd’ın kardeşini hatırla; onun önünden ve ardından nice uyarıcılar gelip geçmişti; hani o, Ahkâf’taki kavmini: “Allah’tan başkasına kulluk etmeyin, gerçekten ben sizin için büyük bir günün azabından korkarım” diye uyarmıştı.

22- Dediler ki: “Sen, bizi ilahlarımızdan çevirmek için mi bize geldin? Şu halde eğer doğru söylüyorsan tehdit ettiğin şeyi bize getir.”

23- Dedi ki: “İlim ancak Allah katındadır. Ben size gönderildiğim şeyi tebliğ ediyorum; ancak sizi cahillik eden bir kavim olarak görüyorum.”

24- Derken, onu (azabı) vadilerine doğru yönelerek gelen bir bulut şeklinde gördükleri zaman “Bu bize yağmur yağdıracak bir buluttur” dediler. Hayır, o, kendisi için acele ettiğiniz şeydir. Bir rüzgar; onda acı bir azap vardır.

25- Rabbinin emriyle her şeyi yerle bir eder. Böylece meskenlerinden başka hiçbir şey(leri) görünemez duruma düştüler. İşte Biz, suçlu-günahkar bir kavmi böyle cezalandırırız.