İskandinav Mitolojisi

Hervarar Saga (İskandinav Mitolojisi)

Hervarar Saga, İskandinav Mitolojisinde daha eski efsaneleri birleştiren 13. Yüzyılda yazıya geçirilmiş bir saga olup, Gothlar ile Hunlar arasındaki savaşlar ile 4. Yüzyıldan itibaren İsveç kraliyet ailesinin tarihini konu almaktadır.

Dvalin ve Durin adlı cücelerin kral Sigrlami (Svafrlami) için döğdükten sonra lanetledikleri kılıç Tyrfing merkezinde geçen saga J.R.R. Tolkien‘in Yüzüklerin Efendisi (Lord of the Rings, 1954–1955) adlı eserininde ilham konusu olmuştur. Söylenceye göre kral yakaladığı iki cüceye canları karşılığında hiç bir zaman paslanmayan, demiri bile kumaş gibi kesebilecek keskinlikte her muharebede zafer getirecek bir kılıç yapmalarını emretmiştir. Cüceler böyle bir kılıç yapmışlarsa da kılıcı lanetlemiş ve krala öldürdüğü her insana karşın kendi soyundan birilerinin de öleceğini bildirmişlerdir.

Orvar-Odd ve Hjalmar birbirlerine veda ediyor (Resim: Mårten Eskil Winge, 1866)

Kılıç tüm lanetiyle birlikte elden dolaşmış Sigrlami’den vahşi savaşçı Arngrim’e, ondan oğlu Angantyr’e, ondan Angantyr’in kızı Hervor’a, onu oğlu Reidgotaland kralı Heidrek, onun oğlu Hlod Hlod’a dek her tüm sahiplerine yıkım ve ölüm getirmiştir. Tyrfing adlı kılıcın öyküsü Hunlardan aldığı yardıma rağmen yenilip öldürülen Hlod ile birlikte sona ermiştir. Saganın bir önemi de Heidrek’in oğlu Angantyr ile İsveç kralı Philip Halstensson (1105-1118) arasında soyağacı bağlantısı kurmasıdır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016