İskandinav Mitolojisi

Hermod (İskandinav Mitolojisi)

Hermod veya  Hermóðr, İskandinav Mitolojisinde Odin ile Frigg‘in oğlu, Balder, Hoder ve Thor‘un kardeşi olan tanrıların habercisinin adıdır.

Kask ve zırh giyen yakışıklı bir genç formunda tasvir edilen tanrı

Hermod (R. Pitt, 1893)

Gambantein adlı büyülü bir sopa taşımaktadır. Nesir Edda’nın 49. bölümünde Gylfaginning kitabında Baldr’ın ölümünden sonra tanrıların üzüntüsünü tasvir edilirken Hermod’un bahsi geçmiş Frigg’in arzusuyla Odin’in sekiz ayaklı atı Sleipnir’in sırtında Baldr’ı Asgard’a geri döndürebilmek için razı etmeye Hel’in yanına gitmiştir. Hermod, 9 gün dokuz gece at sırtında karanlık vadi ve ormanları aştıktan sonra Modgud adlı dev kadın gardiyan tarafından beklenen altın re Aesir nkli Gjöll köprüsüne ulaşmıştır. Kadın Baldr’ın köprüden henüz geçip, aşağı ve kuzeye doğru yol aldığını söylemiş, Hermod Hel’in kapısına ulaştığında atıyla birlikte üzerinden

Hermod Hel’in huzurunda

atlayarak Hel’in sarayına ulaşmıştır. Baldr’ı sarayda oturur vaziyette gören Hermod, Hel’e Aesir’de herkesin Odin’in oğlu için ağladığını söylemiş ve serbest bırakılmasını talep etmiştir. Hel ise haberciye Aesir’de canlı cansız her şeyin Baldr için gözyaşı dökmesi halinde isteğini kabul edeceğini bildirerek Odin’e ulaştırması için Draupnir adlı yüzüğü vermiştir.

Bir başka söylencede Odin, Hermod’u çağırarak Sleipnir’e eğer vurmasını ve Finn diyarına Rossthiof’u görmeye giderek aklını kemiren birkaç soruyu sormasını emretmiştir. Rossthiof, haberci tanrıyı çeşitli canavarları kullanarak engellemeye çalışmışsa da sonunda Hermod tarafından yakalanıp bağlanmıştır. Rossthiof, serbest kalması karşılığında Odin’in çocuklarından birisinin öldürüleceğini bununla birlikte tanrının Ruthenes (Rusya) diyarını ele geçireceğini sahip olacağı bir çocuğun kardeşinin intikamını alacağı kehanetinde bulunmuştur.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016