Mısır Mitolojisi

Heket, Heqet (Mısır Mitolojisi)

Heket, Heqet Mısır Mitolojisinde aynı zamanda ölülerin muhafızı olan doğum ve bereket tanrıçasının adı olup, kurbağa veya başlı bir kadın olarak tasvir edilirdi. Çorak topraklara bereket getiren bir olay olan Nil nehrinin her yıl taşmasıyla eş zamanlı ortaya milyonlarca kurbağa çıkmakta olup bu durum kurbağaların bereket ve hayat döngüsü ile ilişkilendirilmesine sebep olmuştur.

Hekt, Hekat ve Hekit olarak da bilinen bereket tanrıçası Yunan tanrıçası Hekate’nin de adının kaynağıdır. Tanrıça güneşin doğumunda ebelik yapmış olup, güneşin her gün gökyüzünde yükselmesine yardım ettiğine inanılmaktaydı. Diğer doğum tanrıçaları gibi Heket’de yeni doğanların kaderiyle ilişkilendirilmekte ve kâhin olarak görülmekteydi. Ayrıca Eski Mısır’da kurbağa vıraklaması yağmur yağacağı ve Nil’in yükseleceğine yorulmaktaydı. Hathor’un görünümlerinden biri olarak Heket’in eşi koç başlı tanrı Khum’a çömlek tezgâhında çocukların bedenlerini şekillendirip, içine insan ruhu (ka) koyduğuna inanılmaktaydı.

Tanrıçanın bazen elinde asa ve bıçakla tasvir edilmesi onun doğum üzerindeki

Heket

etkisini göstermeye yönelik olup, daha geç dönemde İsis ve Osiris efsanesinin otaya çıkmasından sonra Heket’in çiftin çocuğu Horus’u doğurttuğuna inanılmıştır. Bu yüzden Mısırlı kadınlar nilüfer çiçeği üzerine oturmuş bir kurbağa tasvirini tılsım olarak takmaktaydı. Heket kültü ilk hanedan dönemine değin uzanmakta olup, Helwan’da bulunan 2. Hanedana ait kitabeli bir dikili taşta ve piramit yazıtlarında tanrıçanın adına rastlanmaktaydı.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016