Yunan Mitolojisi

Eurynome (Yunan Mitolojisi)

EURYNOME (Yunanca Εὐρυνόμη) Yunan Mitolojisinde birden fazla kadın karakterin adıdır.

1. Pelasgların ana tanrıçaya verdiği isim olup, boşluktan çıktıktan sonra deniz ve karaların ayrılması sırasında dans etmeye başladığı, dansıyla kuzey rüzgârını yarattığı, güvercine dönüşerek Ophion adlı yılanla birleştiği bu olayın sonucunda yaratılışı sağlayan kozmik yumurta doğurduğuna inanılmaktaydı. Yunan mitolojisinde bu söylence Okeanus’un kızlarından birisi olarak anılmış, Kronos ve Rhea’dan önce Olympos dağında Ophion ile birlikte Titanlara hükmettiği ama Kronos tarafından Tartarus’a atıldığı şeklinde değiştirilmiştir (Apollon. Rhod. i. 503; Tzetz. ad Lycoph. 1191). Euronyme adının sonrasında Arkadia’da Artemis için lakap olarak kullanıldığı ve yarı balık yarı insan formunda tasvir edildiği bilinmektedir (Paus. viii. 41. 4.)

2. Okeanos ile Tethys’in kızlarından birisi (Okeanid) olup Zeus’tan Kharitleri ve nehir tanrısı Asopos’u doğurmuştur (Hesiod Theog. 908, Apollod. iii. 12. 6).

3. İphitus’un kızı ve Talaus’tan Argos kralı Adrastus’un annesidir (Hyginus, Fabulae, 70

4. Harmonia’nın hizmetçilerinden birisinin adıdır (Nonnus, Dionysiaca, 41. 312

5. Megara kralı Nisus’un kızı olup, Poseidon veya Glaukus’tan Bellerophon’u doğurmuştur. Bazı kaynaklarda Euryneme olarak da geçmektedir.