Britanya Mitolojisi Kelt Mitolojisi

Elaine (Britanya Mitolojisi)

Elaine, Kral Arthur efsanesinde birden fazla kadın karakterin adı olarak geçmektedir.

Astolatlı Elaine

Lord Alfred Tennyson’un The Lady of Shalott adlı şiirinde de anılan kız Sir Lancelot‘u karşılıksız bir aşkla sevmiştir. Sir Thomas Mallory’nin İskoçya Clyde nehri tanrıçasının sihirli ayna öyküsünden uyarladığı öyküsüne göre sonsuza dek odasında kalması için lanetlenen kız dünyayı ördüğü halılar sayesinde görebilmektedir. Halılarında Lancelot’u gördüğünde şövalyeye âşık olan kızı laneti durduramamış adamı görmek için Camelot’a doğru yola çıkmışsa da yolda ölünce sevdiğine kavuşamamıştır. Astolatlı Elaine, Tennyson’un Shalott Hanımı (The Lady of Shalott) adlı şiirine konu edilmiştir.

Benoicli Elaine

Kral Ban’ın karısı, Lancelot’un annesi, kral Bors’un karısı Evaine’in kız kardeşi olup, Claudas krallıklarını ele geçirdiğinde kocası üzüntüsünden ölürken kadın ve bebek Lancelot Gölün Hanımı tarafından kurtarılmışlardır.

Corbenicli Elaine

Kral Pelles’in kızı olup, Guinevere dışında kimseyle birlikte olmayı reddeden Sir Lancelot’u sihir kullanarak veya sarhoş ederek şövalyeden Sir Galahad’ı doğuran prensestir. Corbenicli Elaine, Amite, Heliaebel, Helaine, Perevida veya Helizabe adlarının yanı sıra Grail bakiresi veya Grail taşıyıcı lakaplarıyla da bilinmekteydi.

Garlotlu Elaine

Cornwall dükü Gorlois ile Igraine’in kızı, Morgan le Fay ile Morgause’un kardeşi ve Kral Arthur’un yarım-kardeşidir. Garlotlu kral Nentres ile evliliklerinden yuvarlak masa şövalyesi olacak Galeskhin adlı oğlu ve Küçük Elaine adıyla bilinen kızı doğmuştur.

Listenoiseli Elaine

Kral Pellinore’in kızı olup, sevgilisi Laundesli Sir Miles’ın ölümünden sonra intihar etmiştir.

Küçük Elaine

Garlotlu Elaine’in kızı ve kral Arthur’un yeğeni olup, bir öyküde Sir Percival ile aşk yaşamıştır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016