Hint Mitolojisi

Draupadi (Hint Mitolojisi)

Draupadi (Sanskrit: द्रौपदी)Hint Mitolojisinde Mahabharata’da Pançala kralı Drupada’nın olağanüstü güzellikteki kızı olup, Pandavalar adıyla bilinen 5 erkek kardeşin (Yudhişthira, Bhima, Arjuna, Nakula ve Sahadeva) ortak karısıdır. 

Savaş sonra erdiğinde Yudhişthira Hastinapura kralı, Draupadi ise Indraprastha kraliçesi olmuştur. Destan boyunca Krişna, Pançali, Yajnaseni, Mahabhaartii ve Sairandhri adlarıyla da anılan kadın her kocasından birer tane olmak üzere Prativindhya, Sutasoma, Srutakirti, Satanika ve Srutakarma adlı 5 oğul doğurmuştur.

Arjuna, Panchala prensesi Draupadi için düzenlenen okçuluk turnuvasını (Swayamvara) kazanırken

Draupadi konulu efsaneler

MÖ 1400-1000 arasında yaşandığı sanılan olayları kapsayan Mahabharata’ya göre kızını Pandavalardan üçüncü kardeş Arjuna gibi büyük bir savaşçıyla evlendirmek isteyen kral Drupada bir okçuluk turnuvası (swayamvara) düzenleyerek kızını ödül olarak vereceğini bildirmiştir. Pek çok katılımcının arasından Arjuna yarışmayı kazanmışsa da eve döndüğünde annesi Kunti kendisine her ne kazandıysa kardeşleriyle bölüşmesi gerektiğini söylemiş böylece tüm kardeşlerle birlikte yatacak olan Draupadi’nin çok kocalı yaşamı başlamıştır. Pandavaların en büyüğü Yudhişthira’nın taht mücadelesi verdikleri düşman kuzenleri Kauravaların en büyüğü Duryodhana ile oynadığı bir zar oyununu kaybedince Pandavalar 12 yıl boyunca ormanda yaşamak zorunda kalmıştır. Sürenin sonunda diğer kuzenleri Krişna’nın da yardımını alan Pandavalar, büyük savaşta Kauravaları yenmeyi başarmışlardır. Bununla birlikte savaşın sonundaki gece baskınında Aşvatthaman tarafından öldürülmüştür. Destanın sonunda Yudhişthira ebedi mutluluğunu yasamak üzere kardeşleri ve Draupadi ile birlikte cennete kabul edilmiştir. Güney Hindistan’da tanrıça gibi tapınılan Draupadi onuruna tapınaklar inşa edilmiş olup, Puducherry yakınlarında düzenlenen bir festivalde onun için ateşte yürünmektedir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016