İtalya Önemli Bilgiler

İtalya’da Araba Kullanmak

İtalya’da araba kullanırken hatta park edeceğiniz yerleri seçerken bile dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda listeledim.

Tüm Belgeleriniz Eksiksiz Yanınızda Olsun

İtalya’da araba kullanabileceğiniz en erken yaş olan 18’den yaşlı olduğunuzu kanıtlayan, AB ülkelerince kabul gören ehliyet belgesine sahipo olmalısız. Türkiyeden aldığınız sürücü belgesi ile İtalya’da araç kiralayabilir ve kullanabilirsiniz. Pek çok Rent a Car firması hatta bizzat Trafik polisi de eski tip ehliyetini göstermenize sorun çıkarmıyor. Bununla birlikte İtalya’da yaşamaya karar verdiyeyseniz ve uzun süre kalmayı düşünüyorsanız Türk başkonsolosluğuna müracaat edip ehliyet tercümenizi yaptırmalnız, oturum izini aldıktan sonra en geç bir yıl içinde, Türk ehliyetlerini İtalyan sürücü ehliyetine dönüştürmeniz gerekmektedir. Bunun için önceden hazırladığınız belgeleriniz (Türkiye’den alınmış ehliyet belgei, başvuru formu, Postaneden c./c. 9001 numaralı hesaba 9,00 Euro ve c./c. 4028 numaralı hesaba 29,24 Euro havale makbuzu, doktor raporu, iki fotoğraf, sürücü belgesinin konsoloslukta yaptırılan tercümesi, İtalyan kimlik kartı, Oturma izni belgesi orijinal ve fotokopisi) yaşadığınız ildeki “Motorizzazione” Kurumu’na veya ACI (Automobile Club) Kurumu’na başvuru yapmalısınız. Ehliyetinize ek olarak geçerli bir pasaport ile torpido güzünüzde sigorta belgesi ve V5C (kayıt sertifikası) olarak da bilinen belgelere de ihtiyacınız olacaktır. Eğer kiralık araç kullanıyorsanız bunların son ikisini ve aracın kiralık olduğuna dair belgeyi rent a car firması hazır turacaktır. İtalya’ya başka bir ülkeden arabanızla girdiyseniz hangi ülkeden girdiğinizi belirten bir etiket (sticker) sembole ihtiyacınız olacaktır.

Otomobilinizde Bulunması Zorunlu Malzemeler

İlkyardım çantası, yangın söndürücü, çekme halatı, takoz, reflektör, Bijon anahtarı, yedek lastik ile kış aylarında kar lastiği ve zincir bulundurulmalı.

Hız Limitlerine Dikkat

Otomobil kullanırken şehir içi ve dışında belirtilen hız limitlerine uymanız akıllıca olacaktır. Yol kenarlarında Autovelox adı verilen ve plakanızın fotoğrafını çeken cihazların belirlediği ihlaller birkaç ay sonra posta ile adresinize ceza olarak dönecektir. Eğer kiralık araba kullanıyorsanız aylar sonra rent a car firmasına verdiğiniz kredi kartı üzerinden ceza yediğinizi öğrenebilirsiniz.  İtalya’da hız limitleri otobanda (autostrade) 130 km/saat, şehirlerarası yollarda 90 km/saat, şehir içinde ise 30-50 km/saat olarak uygulanmaktadır. İtalya’da hız sınırı ihlalinin cezası 170 € iken Almanya’da 35, Norveç’te 395, Sırbistan’da 40, Bulgaristan’da, 25 Yunanistan’da ise 100 € ödemeniz gerekmektedir. Cezanın yazıldığı ülkenin polisi, masrafları da ekleyerek makbuzu sürücünün ülkesindeki polise gönderdiğinden ülkenize dönseniz de başka bir ülkede aldığınız trafik cezasının katmerlenerek sizi bulacağından emin olabilirsiniz.

Emniyet kemeri takmayı Unutmayın

Emniyet kemeri takma kuralı hem sürücü hem de yolcular için zorunludur. Ancak hamile kadınlar bir jinekologdan onaylı belge göstermeleri halinde kendilerine rahatsızlık veren emniyet kemerini takmayabilirler.

Cep telefonunuzda konuşmayın

Diğer ülkelerde olduğu gibi, İtalya’da araç kullanırken cep telefonunuzdan konuşmanız yasak olup ancak bluetooth kullanarak yani ellerinizi direksiyondan ayırmadan konuşmanız mümkündür. Acil durumlarda otobanda düzenli olarak 2 km aralıklarla bulunabilen özel bir acil telefonu kullanarak 113 (polis), 115 (itfaiye) veya 118 (ambulans) numaralı telefonları arayabilirsiniz. Bunların yanı sıra acil otomobil tamircisine ihtiyacınız varsa kırmızı haç tuşuna basabilirsiniz.

Ayık Olun!

Polis kontrolünde alkol kontrolüne maruz kalırsanız Ehliyetiniz 3 yıllıktan azsa alkol limitiniz % 0, tecrübeli sürücüyseniz % 0.05 olabilir. Bir trafik kazasına karşımanız durumunda da polis sizi hastaneye gönderip alkollü olup olmadığınıza dair sağlık raporu talep edebileceği aynı isteği ilaç veya uyuşturucu kullandığınızdan şüphelendiğinde de yapabilir.

Acil Durumlara Karşı Dikkatli Olun

Araç kullanırken siren sesi duyarsanız yavaşlayıp sağa çekerek geçiş üstünlüğü olan ambülans, itfaiye veya polis araçlarına yol vermeyi ihmal etmeyin.

Park yeri ve ödeme noktasını gösteren tabela

Yanlış yere park etmeyin

Küçük kasabalar veya büyük İtalyan şehirlerinde yol kenarlarına park etmek için

ZTL (zona traffico limitato) levhası aracınızla giremeyeceğiniz yolu göstermektedir

zaman maviye boyanmış bölümleri arayın buralara gündüz küçük bir ücret karşılığında geceleri ve hafta sonları ise ücretsiz park edebilirsiniz. Tarihi yerlerde karşınıza çıkabilecek sınırlı trafik sahasına yani ZTL’ye (zona traffico limitato) girmemeye dikkat edin çünkü cezanız kısa süre içerisinde plakanızın fotoğraf ile birlikte postaya verilecektir. Kaldığınız otelde ZTL’lerin işaretli olduğu bir harita edinin ya da levhaları dikkatlice inceleyerek aracınızın navigasyonunun sizi ZTL’ye sokmadığından emin olun. Eğer bir sokakta park etmeniz gerekiyorsa, yolun tek ya da iki yönlü yol olup olmadığını kontrol edin ki iki yönlü trafikte yolun sağına tek yönlü trafikte ise yolun ortasında en az 3 m boşluk bıraktığınız sürece her iki tarafa da park edebilirsiniz. Tekerlekli sandalye sembolü bulunan engelli park yerlerine ve sarı çizgiler ile işaretlenmiş özel park yerlerine park etmeyin.

Park yeri cezası yazan trafik polisi

İtalya Trafik levhalarına Dikkat Edin

Otoban yönü
Birincil veya ikincil yol yönü
Kentsel alan yönü (Havaalanı)
Geçici yol yönü
Turistik yer yönü

Sonuç Olarak Kurallara Uyun!

Sürücü ehliyeti eksikliği veya güncelliğini yitirmiş belgeler, hız yaparak, alkollü araç kullanarak veya yanlış yere park ederek trafik kurallarını çiğnemeniz polisin ceza yazmasına sebep olacaktır ki ödeme süresi 60 gündür.

İtalya otobanları (autostrade) kullanımı için örnek güzergahlar ve maliyetleri:


Floransa‘dan Roma‘ya A1: 274 km; 17,60 €  (Yolculuk süresi yaklaşık üç saat)
Napoli‘den Bari‘ye A16: 266 km; 19 €  (Yolculuk süresi yaklaşık iki buçuk saat)
Roma‘dan Napoli‘ye A1’de: 229 km; 15,80 €  (Yolculuk süresi yaklaşık iki ve çeyrek saat)


Eğer bütçeniz kısıtlı olmasına karşın vakit sorununuz yoksa dikkatlice planlama ile otoban ücreti ödemektense eski tip karayollarını kullanabilirsiniz. Ulusal rotaların birçoğu ücretsiz olup, çoğu bölgede neredeyse autostrada’ya benzer bir standarttadır. Örneğin, Napoli’den Bari’ye olan yolculuk E45’te otoyolun güneyinde gerçekleştirilebilir ancak seyahat sürenizi bir saat ve 22 km mesafe artırabilirsiniz.

Otoban kullanımı ve ücretleri için Daha Çok bilgi için Bkz. İtalyan otobanları (Autostrade)