İtalya İtalya Önemli Bilgiler

İtalya’daki En Önemli Müzeler

İtalya’da, neredeyse her kentinde tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşabilmiş çok sayıda sanat eserlerinin sergilendiği son derece zengin koleksiyonları barındıran pek çok müze bulunmaktadır. İtalya’daki En Önemli Müzeler başlığı altında verilenler dışında ilgi alanınıza giren Arkeoloji, Rönesans tabloları, modern sanat eserleri veya geleneksel el sanatları konulu sayısız müzenin hatta beklenmedik yerlerdeki küçük kiliselerin içinde bile büyük sanatçıların şaheserlerini bulabileceğinizi unutmayın. 

İtalya Müzeleri

Bir istatistiğe göre dünyadaki tüm sanat eserlerinin % 55-65’i İtalya’da bulunmakta olup, ISTAT’a (Ulusal İstatistik Enstitüsü) göre dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü müzesi (Paris Louvre Müzesi ve New York Metropolitan Müzesi’nden sonra) olan Musei Vaticani (Vatikan Müzesi) de dâhil olmak üzere İtalya toplam 4739 müzeye ev sahipliği yapıyor. Aşağıdaki listede İtalya’daki en iyi müzeleri daha doğrusu turistlerce en çok ziyaret edilen belli başlı müzelerin isimleri, bu müzelere nasıl ulaşabileceğiniz, nasıl girebileceğiniz, ziyaretiniz sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiği ve içlerinde neler bulabileceğiniz konulu kısa bilgiler yer almaktadır.

Uffizi Müzesi, Floransa (Gallerie degli Uffizi)

Uffizi Müzesi, Floransa (Gallerie degli Uffizi)

Uffizi Galerisi veya Uffizi Müzesi (Gli Uffizi, Gallerie degli Uffizi, Uffizi Musei Firenze) İtalya’nın en önemli müzelerinden biri olmakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın en eski müzelerinden de birisidir. Floransa’daki Uffizi Sarayı, 1560’da Cosimo de ‘Medici’nin iktidara gelmesiyle göreve başlayan Giorgio Vasari’nin projesi olup, yapının adı Floransa’nın en önemli bürolarına ev sahipliği yapmak için oluşturulmasın atfen (Uffizi ‘Ofisler’) konulmuştur. Floransa’nın yöneticisi şüphesiz en önemli  ailesi olan Mediciler Uffizi’yi  tablo ve heykeller de dahil olmak üzere sayısız eserle doldurup bunları Uffizi’yi sergilemek için kullanmaya başlamışlarsa da Uffizi’nin bugünkü gibi resmi bir müze haline gelmesi 200 yıl sonra gerçekleşebilmiştir.

Leonardo’nun Kitabı Mukaddes’te (Luka 1:26-38) Cebrail’in Meryem’e İsa’nın varlığını müjdelediği ‘Annunciazione ‘ (1472-1475) Tablosu

Uffizi, Batı sanatının en ünlü şaheserlerinden bazılarını içerdiği için sanatseverlerin kutsal kabul ettiği önemli ziyaret yerlerinden birisi olup, Leonardo’nun Kitabı Mukaddes’te (Luka 1:26-38) Cebrail’in Meryem’e İsa’nın varlığını müjdelediği ‘Annunciazione ‘ (1472-1475), Sandro Botticelli’nin ‘Primavera’ (1482) ve Paolo Uccello’nun  ‘San Romano Savaşı Üçlemesi’ (1435 – 1455) gibi şaheserlerin yanı sıra Caravaggio, Titian, Michelangelo, Raphael, Cimabue, Duccio ve Piero della Francesca gibi saygın İtalyan sanatçıların eserlerini barındırmaktadır. Uffizi, tam da Rönesans’ı doğuran kentten beklenildiği gibi Rönesans dönemi İtalyan sanatçılarının yanı sıra Albrecht Dürer, Rembrandt ve Sir Peter Paul Rubens gibi Alman, Hollandalı ve Flaman ustaların eserlerini de barındırmaktadır. Uffizi galerisini gezerken yaşayacağınız  iki önemli sorun giriş biletini önceden internet üzerinden almazsanız uzun bir kuyrukta bekleyebileceğiniz ve içeri girdikten sonra görmeniz gereken çok şey olduğunu fark etmenize karşın yeterli vaktiniz olmadığını fark etmenizdir. Bu sebeple giriş biletini için online olarak önceden rezervasyon ve sabah erkek saatte ziyaret etmeniz tavsiye edilir.

Uffizi Müzesi Tavan, Floransa

Adres: Piazzale degli Uffizi 6, 50122 Floransa, Toskana.

Açılış saatleri: Salı – Pazar arası saat 8.15 – 6.50 arası, Pazartesi günü kapalı.

Web sitesi: https://www.uffizi.it/en/the-uffizi

Uffizi tickets official site (Uffizi Bilet almak için Resmi website): https://www.uffizi.it/en/tickets

Uffizi Müzesi Giriş Bileti Fiyat: 1 Mart-31 Ekim (20€), 1 Kasım- 28 Şubat (12€). Müzeye Yıllık Abonelik Ücreti 50€. Gli Uffizi, Palazzo Pİtti ve Boboli Bahçeleri’nin üçü için birden kombine bilet ücreti ise 38€.

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, MANN)

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, MANN)

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi İtalya’nın en önemli arkeoloji müzesi olup, sadece

Tazza Farnese

Yunan ve özellikle Pompeii, Stabiae ve Herculaneum çevresinde bulunan Roma uygarlığına ait eserlerin yanı sıra Mısır hatta daha eski dönemlere ait koleksiyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. 1585’de inşa edilen ve süvari kışlası olarak kullanılan bina, 1616-1777 arasında Napoli Üniversitesi tarafından kullanılmış, 18. yüzyılda İspanya Kralı III. Charles döneminde müzeye dönüştürülmüştür. Müze çok sayıda Yunan ve Roma koleksiyonuna ev sahipliği yapmakta olup, özellikle 15. yüzyılda Cosimo de Medici ve Lorenzo il Magnifico tarafından toplanan işlenmiş kıymetli taşlardan oluşan, Farnese Kupası ile kırmızı akikten Firavun Ptolemy Kâsesi gibi şaheserlerinde dâhil olduğu ‘Farnese Koleksiyonu’dur.  Ayrıca Calamis, Kritios ve Nesiotes gibi sanatçılarca yapılmış Klasik Yunan heykellerinin Roma dönemi kopyalarından oluşup Farnese Herkülü, Farnese Atlas’ı, Farnese Boğası, Farnese Artemis‘i ve Venus Kallipygos gibi örnekleri içeren heykel kolleksiyonu, Pompeii ve diğer kentlerin harabelerinden toplanan mozaik koleksiyonu, Torino, Floransa ve Bologna’daki müzeler kadar geniş olmasa da 2500 parçalık Mısır koleksiyonu ile Pompeii ve Herculaneum’dan toplanan erotik materyalleri içeren Gizli Oda (Gabinetto Segreto) Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde yer alan görülmesi gereken eserlerdir.

Adres: Piazza Museo 19, 80135 Napoli, Campania.

Açılış saatleri: Pazartesi, Çarşamba – Pazar 9: 00-17: 30, Salı kapalı.

Web sitesi: https://www.museoarcheologiconapoli.it/it/

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Bilet Fiyatı 12€

Online Bilet Alım Adresi: https://www.coopculture.it/en/ticket.cfm?office=Museo%20Archeologico%20Nazionale%20di%20Napoli&id=73

Mısır Müzesi (Museo Egizio), Torino

Mısır Müzesi (Museo Egizio), Torino

Torino’da bulunan Museo Egizio adlı arkeoloji müzesi yaklaşık 30 bin parça eserle Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesinde sonra dünyanın en büyük ikinci büyük Mısır koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Torino’ya ilk getirilen Mısır eseri 1630’da İsis’in Bembine Tableti (Mensa Isiaca) olup, daha sonra İtalya Kralı III. Emmanuel’in izniyle 1753’de Mısır’a giden botanikçi Vitaliano Donati Karnak ve Coptos’tan 300 kadar tarihi eser getirince Torino Koleksiyonu’nun çekirdeği oluşmuştur. 1824’de Kral Charles Felix, Fransız Başkonsolosu Bernardino Drovetti’nin Mısır’da kaldığı süre zarfında oluşturduğu 5,268 parçadan oluşan Drovetti Koleksiyonunu (100 heykel, 170 papirüs, kitabeli dikili taş, mumyalar ve diğer eserler) getirmiş, 1833’de ise Piemonteli Giuseppe Sossio’nun 1200 parçalık koleksiyonu da müzeye eklenmiştir. Bunlara ek olarak Mısırolog Ernesto Schiaparelli’nin 1900-1920 arasında yaptığı kazılarda bulduğu eserler de eklenince koleksiyon tamamlanmaya başlamıştır.

III. Tuthmosis tapınağı, Yeni Krallık Dönemi heykellerinden oluşan Assemblea dei Re Koleksiyonu, Drovetti Koleksiyonu mumya ve lahitleri, 1931’de bulunan ve MÖ 3500’e tarihlenen boyanmış keten bezi, Eski Krallık Dönemine tarihlenen ama kime ait olduğu bilinmeyen mezar Tomba di Ignoti, Kha’nın Mezarı, İsis tableti (Mensa Isiaca) ve Torino Kral Listesi müzede yeralan önemli sanat eserleridir. Ayrıca dünyanın en eski haritası kabul edilen ve MÖ 1160’ tarihlenen harita da Torino Mısır Müzesi’nde sergilenmektedir.

Adres: Via Accademia delle Scienze 6, 10123 Turin, Piedmont.

Açılış saatleri: Salı – Pazar arası sabah 8.30 – akşam 7.30 arası, Pazartesi günü kapalı.

Web sitesi: http://www.museoegizio.it/

Ferrari Müzesi (Museo Ferrari), Maranello

Ferrari Müzesi (Museo Ferrari), Maranello

Dünyaca ünlü spor otomobil üreticisi Ferrari’nin kurucusu olduğu müze, altı ana salonun üzerine yayılmış alanda Sergio Pininfarina tarafından tasarlanan en güzel Ferrari otomobilleri, Scuderia Ferrari’nin Dünya Şampiyonası’nda galibiyet elde ettiği modelleri sergileniyor. Ayrıca Formula 1 araba kullanmanın heyecanını yaşayabileceğiniz iki simülatör de otomobil meraklılarının ilgisinden nasibini alıyor.

Adres: Via Dino Ferrari 43, 41053 Maranello, Emilia-Romagna.

Açılış saatleri: 1 Ekim – 30 Nisan, Pazartesi – Pazar, sabah 9.30 – 18.00; 1 Mayıs – 30 Eylül, Pazartesi – Pazar, sabah 9.30 – 19.00.

Web sitesi: http://museo.ferrari.com/

Museo Ferrai giriş bileti Modena ve Maranello’daki iki müzeyi de kapsamakta olup indirimsiz 26€’dur.

Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma

Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma

16. yüzyılın başlarında kurulan ve tarih boyunca Roma Katolik Kilisesi tarafından toplanan sanat hazinelerini barındıran Vatikan Müzeleri, klasik heykellerden Rönesans sanatına, Michelangelo’nun eşsiz freskleri ile süslü Sistine Şapeli’nden Papa’nın arabalara dek eşsiz koleksiyonları ile sadece İtalya’nın değil dünyanın da mutlaka ziyaret edilmesi gereken en iyi müzelerinden birisidir. St. Peter Bazilikası hemen yanında yer alan Musei Vaticani’yi oluşturan 100 galeride Sistine Şapeli, eski Yunan ve Roma heykellerinden ‘Laocoön’ ve ‘Belvedere Apollo’, Raphael’in ‘Atina Okulu’nu ayrıca Yunan, Roma ve Rönesans sanatının sayısız örneğinden başlıcalarını mutlaka görmek gerekir.

Vatikan Müzesi Tavan

Adres: Viale Vaticano, Vatikan Şehri, Roma.

Açılış saatleri: Pazartesiden Cumartesiye, sabah 9’dan akşam 6’ya, pazar günü kapalı.

Web sitesi: http://mv.vatican.va/

Biletleri online olarak önceden rezervasyon yaptırmanız, uzun süre kuyrukta beklemek zorunda kalmamanız için önerilir. Müzeler her ayın son Pazar günü ücretsiz olarak halka açıktır. Vatikan Müzesi giriş bileti indirimsiz 17€’dur.

Capitoline Müzeleri (Musei Capitolini), Roma

Capitoline Müzeleri (Musei Capitolini), Roma

Capitoline Müzeleri, adlarını Capitoline Tepesi‘nden almakta olup, Michelangelo tarafından tasarlanan ünlü meydanın etrafında 3 ayrı binadan oluşmaktadır. Capitoline Müzeleri, Roma İmparatorluğundan Ortaçağ ve Rönesans’a dek her çağdan sanat eserleri içeren bir koleksiyona sahiptir. Constantine ve Marcus Aurelius heykelleri ile Roma’nın ikonik sembolü olan Romulus ve Remus’u emziren dişi kurt heykeli mutlaka görülmesi gereken eserlerdir. Capitoline Müzeleri’ne giriş ücreti indirimsiz 15€’dur. Ayrıca müzelerde fuar ve sergi olduğu dönemlerde 7 gün boyunca geçerli Capitoline Müzeleri, Centrale Montemartini ve sergilere girilmesini sağlayan kombine biletler 16€’ya satılmaktadır.

Adres: Piazza del Campidoglio, 1, 00186 Roma

Çalışma saatleri: Hergün 09:30 19:30

Website: http://www.museicapitolini.org

Peggy Guggenheim Koleksiyonu (Peggy Guggenheim Collection)

Guggenheim Müzesi (Peggy Guggenheim Collection), Venedik

Büyük Kanal‘daki bir sarayda yer alan Peggy Guggenheim Koleksiyonunda 1979’da vefat eden Peggy Guggenheim’in özel koleksiyonunu sergilenmektedir. 20. yüzyıl sanatına odaklanan koleksiyon modernistlerden fütüristlere, Picasso, Dalì ve Pollock gibi önemli Amerikalı ve Avrupalı sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Dorsoduro, 701-704, 30123 Venedik

Çalışma saatleri: Salı günleri kapalı olup diğer günler 10:00- 18:00

Website: http://www.guggenheim-venice.it/

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera, Milano

İtalya’nın finans ve moda Milano şehrinde 1300’lü yıllardan kalma eski bir manastır olan Pinacoteca di Brera engin bir resim koleksiyonu barındırmanın yanı sıra Lombard Bilim ve Edebiyat Enstitüsü, Astronomi Gözlemevi, Güzel Sanatlar Akademisi, Botanik Bahçesi ve muhteşem bir kütüphane ye de ev sahipliği yapmaktadır. Raffaello, Rembrandt ve Rubens’in de eserlerini barındıran Pinacoteca’da sergilenen ünlü tablolardan biri Gentile Bellini‘nin Çocuklu Madonna (Madonna col Bambino) adlı eseridir. Pinacoteca di Brera’ya giriş bileti 10€ karşılığında edinilebilir.

Adres: Via Brera, 28, 20121 Milano

Çalışma saatleri: Pazartesi günleri kapalı olup diğer günler 08:30 – 19:15

Website: http://pinacotecabrera.org/en/

Borghese Galerisi (Museo e Galleria Borghese), Roma

Borghese Galerisi (Museo e Galleria Borghese), Roma

Roma‘nın Villa Borghese parkında bulunan şehrin en iyi müzelerinden biri olup Villa Borghese Pinciana binası 1616 yılında mimar Flaminio Ponzio tarafından inşa edilmiştir. Başlangıçta, Borghese ailesinin toplantı ve özel sergilerinin bulunduğu yer olan müzeye dönüştürüldükten sonra bahçe ve bina birbirinden ayrılmıştır. Papa V.Paul’un (1605–1621) yeğeni olan Kardinal Scipione Borghese tarafından başlatılan resim, heykel ve tarihi eşya koleksiyonu Bernini, Raphael, Caravaggio,Titian, Peter Paul Rubens ve Federico Barocci’nin çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Borghese Galerisi giriş bileti 15€’ya temin edilebilir.

Adres: Piazzale Scipione Borghese, 5, 00197 Roma

Çalışma saatleri: Pazartesi günleri kapalı diğer günler 09:00 – 19:00

Website: http://www.galleriaborghese.it/