Veneto

Venedik’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Venedik, tarih ve kültür açısından zengin bir geçmişe sahip olmakla birlikte aynı zamanda turistlerin yanı sıra öğrenciler, sanatçılar, kafe ve restoranlarla dolu canlı bir kenttir. Venedik’in her köşesi sayısız tarihi mekân ve küçük dükkânlarla dolu olup, bir veya birkaç günlük bir seyahatte bunların hangilerini es geçip hangilerini gezeceğiniz, görmeye nereden başlanıp nasıl bir yol güzergâhı izleyerek gezinizi sonlandıracağınızı, Venedik seyahati öncesinde planlamanız gezinizin verimli geçmesini sağlayacaktır. Burada Venedik’i ister ilk kez ziyaret edin isterse daha önce pek çok kez Venedik’i gezmiş olun, hem çiçeği burnunda bir turist gibi kentin ruhunu keşfedeceğiniz hem de gerçek bir Venedikli gibi kenti yerli gözüyle görüp, yaşayabileceğiniz harika yerler listelenmiştir.

Venedik Gezilecek Yerler

Venedik’in büyüleyici sokakları ile gizli köşelerini dolaşırken çoğu zaman turist seline kapılarak kimi zaman da fotoğraflarla hatırlanmaya değer detaylar peşinde koşarken ya da sadece içinizden geldiği için birkaç saatliğine bile kaybolmanız mümkün olsa da kısa süre içerisinde en iyi turistik mekânlardan çoğunu barındıran iki dönüm noktası Piazza San Marco ile Büyük Kanal‘a geri dönmek zor değildir. Tarihi Venedik Cumhuriyeti‘nin her biri farklı bir karaktere sahip olan 6 idari alt bölümünden (Sestieri di Venezia) üç tarafı Büyük Kanal ile çevrili olan San Marco merkezi konumuyla iyi bir başlangıç noktasıdır.

Basilica di San Marco, St. Mark's Basilica venice venezia
San Marco Bazilikası, Venedik’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerlerden birisi

San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco, St. Mark’s Basilica)

San Marco Bazilikası (İtalyanca: Basilica di San Marco; İngilizce: St. Mark’s Basilica) Venedik’in en ünlü kilisesi olup, başlangıçta Venedik Doge’unun özel şapeli olarak inşa edilmişse de 1204’de Konstantinopolis’in düşüşünden sonra Venedikliler tarafından ganimet olarak Bizans sanat hazineleri ile süslenmiştir. San Marco Bazilikası cephe kapıları üzerinde, kubbe ve duvarlarında 4.240 metrekare alan kaplayan altın destekli mozaik sanatını içeren resimler bulunmaktadır. Bunların bir bölümü Bizans etkisi taşımaktaysa da Titian ve Tintoretto tarafından tasarlanan daha sonraki mozaikler de bulunmaktadır. San Marco Bazilikası içerisinde bulunan Avrupa’nın en iyi sanat eserlerinden biri kabul edilen altın sunak (Pala d’Oro) 12. Yüzyıl başlarında) 2 bin civarında mücevher ve değerli taş kullanılarak yapılmıştır.

San Marco Meydanı (Piazza San Marco, St. Mark's Square)
San Marco Meydanı genellikle Venedik gezilerinin başlangıç ayağında yer alıyor (Piazza San Marco, St. Mark’s Square)

San Marco Meydanı (Piazza San Marco, St. Mark’s Square)

San Marco Meydanı (İtalyanca:Piazza San Marco; İngilizce: St. Mark’s Square) Venedik’in en büyük meydanı olup, herkesin toplandığı, yürüyüş yaptığı, kahve içtiği, sohbet etmeye başladığı, arkadaşlarıyla veya tur rehberleriyle buluştuğu mekan olduğunda ‘Venedik’in Oturma Odası‘ adıyla da bilinmektedir.  Bizans etkisi taşıyan San Marco Bazilikası, tepesine çıkarak iki Arap figürün (Moors) çaldığı saati ve kent panaromasını görebileceğiniz Saat Kulesi (Torre dell’Orologio) ve Venedik Cumhuriyeti’nde hükümetin oturduğu bir Gotik saray olan Doge’un Sarayı (Palazzo Ducale) San Marco Meydanında yer almaktadır. Kış aylarında Acqua Alta zamanı sular yükseldiğinde insanların meydanda dolaşabilmesi için ahşap platformlar kurulmaktadır. Meydanın kenarlarında ve çevresinde gezi aralarında mola verebileceğiniz çok sayıda kafe ve restoran da bulunmaktadır.

Palazzo Ducale, 1903

Palazzo Ducale (Doge Sarayı, Doge’s Palace) ve Ahlar Köprüsü (Bridge of Sighs)

Tarih boyunca Venedik’e gelen ziyaretçiler bir zamanlar büyüklüğü hem de

Palazzo Ducale (Doge Sarayı, Doge's Palace)
Palazzo Ducale planı

mimarisinin inceliği ile göz kamaştıran bu olağanüstü sarayın ön cephesinde karaya çıkmakta ve Doge tarafından içeri kabul edilirlerdi. Venedik Gotik mimarisinin mükemmel örneklerinden birisi olan kapısı Porta della Carta, merdivenleri anıtsal Scala dei Gigant ive altın kemerli Scala d’Oro merdivenleri, sarayın en güzel odası olan Sala del Collegio keyifle gezilebilir. Dünyanın en büyük yağlı boya resmi kabul edilen Tintoretto’nun Cennet’i ve diğer yağlı boya resim koleksiyonu burada sergilenmektedir. Halka açık gezilerle değil de ancak özel turlara katılarak görebileceğiniz Ahlar Köprüsü karşısında yer alan ve bir zamanlar Casanavo‘nın da hapsedildiği ama kaçmayı başardığı Prigioni adlı hapishane de buradadır.

Grand Canal, Venice
Canal Grande, Venedik Büyük Kanal

Büyük Kanal (Canale Grande, Grand Canal)

Venedik’in kalbinde büyük bir ters S eğri formunda uzanan Büyük Kanal (İtalyanca: Canale Grande; İngilizce:Grand Canal), Piazza San Marco, Rialto Köprüsü ile ana kara ile bağlantı sağlayan tren istasyonunu ve köprünün varış noktalarını bir bulvarmışçasına birbirine bağlayan geniş ve derin bir su trafiği koridorudur. 3.8 km boyunda 4 köprü ile geçilebilen kanalda ulaşım gondola ve vaporetto gibi su araçları ile sağlanmaktadır. Bir zamanlar Venedik’in önde gelen ailelerin Gotik ve Erken Rönesans dönemi mimari uslubundaki iyi korunmuş saraylarının cepheleri kanal boyunca sıralanmakta olup, kanal boyunca yapılan bir vaporetto gezisi veya romantik bir gondol gezisi onları görmek için en iyi yoldur. Gondollar, Venedik’i benzersiz yapan en güzel, en dar kanallardan geçebilecek şekilde inşa edilmiş olup, özellikle sabah saatlerinde şehri bir de su boyunca görmek için gondol gezisi yapmanız tavsiye edilir.

Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto, Rialto Bridge)

Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto, Rialto Bridge) ve San Polo Köprüsü

Büyük Kanal’daki tek büyük köprü olan Rialto Köprüsü adanın ilk yerleşim yeri kabul edilen Rivus Altus (yüksek bank) üzerinde yer almaktadır. Bir önceki ahşap köprünün çöküşünden yaklaşık 150 yıl sonra 1588’de inşa edilen bu taş kemer kanalın ortasında yoğun bir geçiş noktası olarak hizmet vermenin ötesinde turistlerin köprü altından geçen tekneleri gözledikleri, fotoğraf çekmek ve selfie için poz vermek için durakladıkları önemli bir duraktır. Köprünün hemen yanında Venedikliler ve restoran şeflerinin taze sebze ve deniz ürünleri satın almak için uğradığı her zaman kalabalık bir pazar yeri bulunurken diğer yanında yani San Marco tarafında geçmişte Fondaco dei Tedeschi’de yaşayan Alman tüccarların ibadet ettiği San Bartolomeo kilisesi bulunmaktadır. Özellikle cumartesi sabahları tüm kent halkının alışveriş yapmaya geldiği için birbirini gördüğü kentin sosyal hayatının kalbi konumunda olan Rialto Pazarı’nda yerinde her zaman taze deniz ürünleri bulmanız mümkündür. Pazarın hemen ötesinde San Polo’nun dar sokakları Venedik’te alışveriş yapmak için en uygun yerlerden birisi olup, rengârenk karnaval maskeler dâhil Venedik’e özgü turistik nesneler satan dükkânlarla doludur.

San Rocco Büyük Okulu (Scuola Grande di San Rocco)

San Rocco’ya adanan beyaz mermer bina 1515 ve 1560 yılları arasında hayırsever bir cemaat için inşa edilmiş olup, Sala dell’Albergo’nun tavanı için merkezi bir panel hazırlama yarışmasını kazanan Venedikli sanatçı Tintoretto daha tarafından tavaları ve duvarları resimlerle doldurulmuştur. Sanatçı 1564 ve 1576 yılları arasında St. Roch’un Yüceltilmesi, Pilates’ten önceki İsa, Ecce Homo ve Çarmıha gerilme gibi eserleri yapmış olup, üst salonda ise 1575 – 1581 yılları arasında boyanmış Yeni Ahit’ten sahneler bulunmaktadır.

Adres: Campo San Rocco, San Polo, Venedik

Scuola di San Giorgio degli Schiavoni (Sailko/WikiCommons)

Scuola di San Giorgio degli Schiavoni

Carpaccio’nun muhteşem bir resim serisine ev sahipliği yapan kilisenin ikinci katında bir odada Rönesans’ın gizli hazinesini yakından görmeniz mümkün. Kilisenin tam karşısında bulunan bir köprü ile sanatçının atölyesine ulaşabilirsiniz.

Adres: Castello, 3259a, 30122 Venezia

Palazzo ca d’oro (Abxbay/Wikipedia)

Ca’ d’Oro

Venedik Gotik mmarisinin en mükemmel örneği olarak kabul edilen mermer yapı Bartolomeo Bon tarafından inşa edilmiş olup, günümüzde sanat müzesi olarak kullanılmaktadır. Baron Giorgio Franchetti 1922’de Titian, Mantegna, Van Dyck, Tullio Lombardo ve Bernini’nin çalışmalarını içeren sanat koleksiyonunu Ca’ d’Oro sarayında sergilenmesi amacıyla devlete vererek buranın sanat galerisine dönüştürülmesine önayak olmuştur.

Adres: Fondamenta Trapolin, 3932, 30121 Venezia

Murano island Venice Italy
Murano adası

Murano ve Burano

Öncesinde Venedik’te bulunan cam fırınları adada yangın ihtimalini azaltmak için

Murano adası cam işçiliğiyle ünlüdür

13. Yüzyılda Murano gönderilmiş olup bir iddiaya göre bu zorunlu göç kararı daha çok cam işçiliğinin sırlarını Venedik tekelinde tutmak için alınmıştır. Venedik Konseyi’nin 1454’te aldığı bir kararda cam sanatçılarının becerisini başka bir ülke için kullanması durumunda geri getirilmesi hatta öldürülmesi emredilmekteydi. Günümüzde cam stüdyo ve imalathaneleri ile dolu Murano adasının uğranılmadan gerçekleştirilen bir Venedik gezisinin tamamlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Adada bulunan 17. yüzyıl yapımı Palazzo Giustinian, Roma döneminden günümüze dek üretilen Venedik camının en büyük ve en önemli koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Veneto-Bizans ve Erken Romanesk özelliklerini birleştiren Santi Maria e Donato kilisesinin 12. yüzyıla tarihlenen hayvan figürlü mozaik tabanı ve soldaki ilk sunağın üzerindeki 1310 tarihli, Venedik resminin en eski örneği kabul edilen St. Donato resmi görülemelidir. Dantel işleriyle ünlü bir balıkçı adası olan Burano’da ise parlak boyalı rengârenk evler, Scuola dei Merletti (dantel okulu) ve müze görülmesi gerek yerlerdir.

Peggy Guggenheim Koleksiyonu (Peggy Guggenheim Collection)

Peggy Guggenheim Koleksiyonu (Peggy Guggenheim Collection)

Sanatseverler için kaçırılmaması gereken bir Venedik destinasyonu ise avangard sanat koleksiyoncusu Peggy Guggenheim’ın Büyük Kanal’ın yanında bulunan eski evi Palazzo Venier dei Leoni’de barındırdığı kişisel sanat koleksiyonudur. Savaş zamanında Paris’in bohem çevresiyle tanışan Peggy Guggenheim bu dönemde çok kapsamlı bir modern sanat koleksiyonu toplamaya başlamıştır. İtalya’nın büyük sanat müzelerinin çoğun Ortaçağ ve Rönesans ustalarının eserleriyle dolu olmasına rağmen Peggy Guggenheim’ın evi 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren Amerikan ve Avrupa sanatının Kübist, Fütürist, Soyut Ekspresyonist, Gerçeküstücü eşsiz örneklerini içermekte. Picasso, Dali, Braque, Léger, Mondrian, Kandinsky, Klee, Ernst, Magritte ve Pollock gibi ressamların tabloalrının yanı sıra müze bahçesinde Calder, Holzer, Caro, Judd ve Hepworth’un heykelleri de sergilenmektedir.

Adres: 704 Dorsoduro, Venedik

Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası (Santa Maria Gloriosa dei Frari)

1340’larda inşaasına başlanılan Gotik üsluptaki Fransisken kilisesinin yapımı ancak 15. yüzyılın ortalarında cephe, iç mekân ve iki şapelin tamamlanmasıyla sona erebilmiştir. Santa Maria Gloriosa dei Frari’nin 14. yüzyıla tarihlenen çan kulesi, kentin en yüksek ikinci çan kulesidir. Kilisenin Franciscan kiliselerinin sade stiline uygun iç mekânı çok önemli sanat eserleri bulunmakta olup, sağdaki ilk şapelde Floransalı heykeltraş Donatello’nun 1451’de yaptığı ahşap Vaftizci Yahya (St. John the Baptist) heykeli, kutsal şeylerin saklandığı oda da Giovanni Bellini’nin Meryem ve Çocuk adlı üç parçalı tablosu (triptych), haç şeklindeki kilisenin sol yan kolunda ise Jacopo Sansovino tarafından yapılan vaftizci Yahya heykeli bulunmaktadı. Rahipler Korosu bölümünde Azizler ve Venedik sahnelerinin kabartmaları ise Marco Cozzi’nin ahşap oymacılığının en önemli örneklerindendir. Avusturya Kralı I. Ferdinand’ın Lombard kralı olduğu dönemde hediyesi olan Titian Türbesi kilisenin güneyinde bulunmaktadır.

Adres: Campo dei Frari, I-30100 Venedik

Cana’da Evlenme (detay), Gallerie dell’Accademia

Gallerie dell’Accademia (Güzel Sanatlar Müzesi, Fine Arts Museum)

Büyük Kanal üzerinde Gallerie dell’Accademia di Venezia Müzesi ya da kısaca ‘Akademi’ (Accademia) adıyla da bilinmekte olup, 15. 18. yüzyıl Venedik resminin en önemli koleksiyonlarından birini barındırmaktadır. Akademi Koleksiyonunun büyü kısmı Eski Santa Maria della Carità Manastırı’nda sergilenen ve onun da öncesinde soylu ailelerin saraylarından toplanan eserlerden oluşmaktadır. 15-16. yüzyıla tarihlenen önemli tablolar arasında Andrea Mantegna’nın St. George, Piero della Francesca’nın St. Jerome, Giovanni Bellini’nin Meryem ve Azizler, Vittore Carpaccio’nun İsa’nın Portresi, Cima da Conegliano’nun Portakal Ağacı altında Meryem, Tintoretto’nun Habil ve Kabil ile St. Mark’ın Mucizesi, Paolo Veronese’nin St. Catherine’nin Evliliği ve Levi Evi, Vittore Carpaccio’nun St. Ursula ile Giambattista Tiepolo’nun çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Adres: Campo Della Carità, 1050, 30123 Venezia

Santa Maria dei Miracoli Kilisesi

Pietro Lombardo’nun Erken Rönesans mimarisinin başyapıtı kabul edilen bu eseri 1481-1489 arasında inşa edilmiştir. Santa Maria dei Miracoli’nin renkli mermerler kullanılarak rozetler, daireler, sekizgenler ve haçlarla süslü cephesi, heykellerle bezeli Venedik’in diğer kiliselerden farklı bir üsluba sahip olup, Venediklilerin evlenmek için özellikle tercih ettiği kilisedir.

Adres: Campo dei Miracoli, Venedik

Palazzo Rezzonico

1750’de Giorgio Massari tarafından inşa edilen saray Venedik’teki ipek üretiminin 18. yüzyılda Fransa’nın Lyon kentine rakip olduğu göz önüne alındığında özellikle ipek kumaşalrdan üretilmiş eşsiz bir kostüm koleksiyonunu barıdınrmaktadır. Koleksiyonlar dışında zarif mobilyaları, ipek duvar kaplamaları ve Flaman halıları ile yapının dekorasyonu da görülmelidir.

Torcello Adası, Venedik

Torcello Adası

7. yüzyılın başlarında yerleşime sahne olup, 12. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi haline gelen küçük Torcello adası bir avuç ev, saraylar ve iki kilisesinin yanı sıra tersane ve rıhtım da barındırmaktaydı. Santa Maria Assunta’ya ithaf edilen katedrali 639’da inşa edilmiş olup, Venedik-Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden birisi kabul edilmektedir. 11-12. Yüzyıl mozaikleriyle ünlü Santa Maria Assunta katedrali 834 ve 1008’de yeniden inşa edilmiş, bu sırada sundurma (portico) ve iki yanal apsis eklenmiştir. Katedralin bitişiğinde 11. yüzyılda inşa edilen portikolu Bizans tarzı Santa Fosca Kilisesi bulunmaktadır. Giriş biletinizle antik dönem ile 16. Yüzyıl arasındaki eserleri barındıran küçük tarih müzesini de gezebilirsiniz.

Lido island Venice Italy
Lido adası

Lido

Venedik lagününü Adriyatik Denizi’nden ayıran uzun şerit formunda bir ada olup, Avrupa’nın ilk gerçek sahil beldesi olarak geçmişte olduğu gibi bugünde görkemli otellerinde konuklarını ağırlamakta ince kumlu plajlarında denize girilebilmektedir. Halka açık plajlar adanın kuzey ucunda, St. Nicholas‘ın kalıntılarını barındırdığına inanılan San Nicolo kilisesinin yakınında olup, diğer plajlar ücretlidir. Toplu taşıma araçları ile kolayca erişilebilen adada zamanınız kısıtlı ama hava müsaitse vaporettodan indikten sonra biran önce ulaşabileceğiniz Magiche Voglie ve El Pescador plajlarında güneşlenip Adriyatik Denizi’nin serin sularına dalmanız tavsiye edilir. St. Nicholas’ın kalıntıları bir dönem Venedik ve Bari arasında tartışma konusu olmuş yapılan araştırma sonucunda azizi kalıntılarının iddialarının eşit derece doğru olduğu Kafatası da dâhil olmak üzere iskeletin yaklaşık yarısı Bari’de, diğer yarısı da Lido’da olduğu anlaşılmıştır. Lido Adası Art Nouveau villaları ve otelleriyle dolu olup, Ağustos ve Eylül aylarında Palazzo del Cinema’da Uluslararası Film Festivali düzenlenmektedir.

Cephanelik ve Deniz Tarihi Müzesi

Ortaçağ’ın en önemli deniz güçlerinden birisi olan Venedik Cumhuriyetinin tersanesi, 17. yüzyılın sonuna kadar dünyanın en büyük ve en önemli tersanelerinden birisi kabul edilmekteydi.1104’de kurulan tersane bir dönem 16.000 işçiye istihdam sağlayacak denli genişlemiş olup, gemi üretim yöntemleri 1550 yılına dek büyük bir gizlilik içerisinde yürütülmüştür.  Cephanelik girişinde, 17. yüzyılda Mora Yarımadası’nın yeniden ele geçirilmesinden sonra Yunanistan’dan getirilen aslan heykellerinin koruduğu Rönesans tarzı bir girişi vardı. Tersaneye bitişik konumda bulunan Venedik Denizcilik Tarihi Müzesi, Venedik Cumhuriyeti’nin katıldığı sayısız deniz savaşından getirilen ganimetlerin yanı sıra çok sayıda resim ve gemi modelini barındırmaktadır.

Adres: Riva degli Schiavoni, Castello, Venedik

Madonna dell’Orto Kilisesi

Venedik’in biraz dışında olduğu için turistlerin pek uğramadığı bu kilisede Rönesans dönemi sanatçılarının özellikle de Tintoretto’nun muhteşem sanat eserleri ile dolu olup ayrıca Meryem ve çocuk İsa adlı heykeli de barındırmaktadır. Kiliseyi ziyaret ederken Venedik’in turistik alanının dışına da çıkarak kentin gerçek yerlilerinin yaşadığı yerleri ve hayat tarzlarını da keşfedebilirsiniz.

Adres: Adres: Cannareggio, 3512, 30121 Venezia

Venedik Gettosu (Ghetto di Venezia, Venetian Ghetto)

Venedik Gettosu (Ghetto di Venezia, Venetian Ghetto)

Venedik Gettosu (İtalyanca: Ghetto di Venezia; İngilizce: Venetian Ghetto) Venedik’e gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisi olup, Venedik Cumhuriyeti 29 Mart 1516’da Yahudi yerleşimini şehrin bu bölgesiyle kısıtladığında kurulmuştur. Dünyanın en eski gettosu olan Venedik Gettosu aynı zamanda İngilizce ve pek çok dile de giren getto (İngilizce ghetto) kelimesinin de kaynağıdır. 1797’de 28 yaşındaki Napoleon liderliğindeki Fransız ordusu İtalya’yı işgal ettiğinde Venedik Cumhuriyeti yıkılırken Yahudi gettosunun kentten ayrı statüsü de son bulmuş, bu yüzden bu bölge 19. yüzyılda Contrada dell’unione adıyla anılmıştır. Bugün önemli bir Yahudi nüfusu da barındıran bölgede çeşitli sinagogların yanı sıra, uğranması tavsiye edilen gayet kaliteli Yahudi restoran ve pastaneleri de bulunmaktadır.

San Giorgio Maggiore kulesi

Venedik’in en yüksek noktasından tüm lagünü görmek istiyorsanız çıkmanız gereken San Giorgio Maggiore Kilisesinin (Venedik dilinde San Zorzi Mazor) 912’de inşa edilen, 1774 yılında çökünce 1791’de 1902’de yeniden çökünce yeniden inşa edilen,  çan kulesi olup, sabah saatlerinde henüz sokakları kalabalık basmadan çıkılması tavsiye edilir. Havanın açık olduğu günlerden bile görülebildiği iddia edilmektedir.

Adres: Isola San Giorgio Maggiore, 30133 Venezia

San Zaccaria Kilisesi (Chiesa di San Zaccaria)

San Zaccaria Kilisesinde Rönesans ressamı Giovanni Bellini’nin 1505’te tamamladığı Pala di San Zaccaria olarak da bilinen Meryem ana, Bebek İsa ve Azizler adlı  5m x 2.35 m boyutlarındaki yağlıboya sunak resmini görebilirsiniz.

Adres: Campo S. Zaccaria, 4693, 30122 Venezia

Venedik En İyi Kahve Nerede İçilir?

Caffe Rosso Venezia

Campo Santa Margherita’nın merkezinde yer alan ‘Kımızı Kahve’ 19. yüzyıl sonlarından beri faal olan basit bir mekandır. Bununla birlikte şehrin şüphesiz en iyi yerinde bir şeyler içip, güneş altında oturmak isterseniz en iyi seçeneklerden birisidir.

Adres: Sestiere Dorsoduro, 2963, 30123 Venezia

Pasticceria Chiusso

Tümü ev yapımı olan ürünlere sahip bir aile işletmesi olan Chiusso pastanesi soluklanıp, dışardan geçen kalabalığı seyrederken baba veya sünger kek eşliğinde İtalyan kahvesi içmek için ideal konumdadır.

Adres: Salizzada dei Greci, 3306, 30122 Venezia

Pasticceria Tonolo

Kahvenize nefis kurvasanların yanısıra tereyağı çerezleri, Venedik’e özgü hamur işleri galani, frittelle, sfogliatine, muhteşem tiramisu, brioche, minik meyve tartları ve mascarpone kreması ile doldurulmuş cannolinin eşlik edebileceğiniz küçük bir pastanedir.

Adres: Calle S. Pantalon 3764, Venezia 30100

Caffè Florian

Gösterişli mekanları seviyorsanız Piazza San Marco’nun merkezinde yer alan bu muhteşem Neo-Barok kahve tam size göre olup, 1720’den beri faaliyette olduğundan belki de dünyanın en eski kafesi olma özelliğini taşıyor. Kendinizi aristokrat gibi hissedeceğiniz bu lüks mekanda fiyatlar da ona göre olup, bir cappuccino için 10 € ödemek zorunda kalabilirsiniz

Adres: Piazza San Marco, 57, 30124 Venezia

Osteria Ai Do Pozzi

Turist kalabalığında uzak öğlen yemeği yemek, pirinç topları, sandviç veya bir İtalyan anneannesinin elinden çıkmışcasına güzel lazanya tadabileceğiniz veya arka bahçesinde kahvenizi yudumlayabileceğiniz keyifli bir mekan.

Adres: Campo Do Pozzi, 2613, 30122 Venezia

Serra dei Giardini

Venedik’in doğu kenarında bir parkta Andrea ve Claudia tarafından işletilen sera çiçek satın almanın yanı sıra, yemyeşil bir bahçede  İtalyan kahvenizi yudumlayabilir, çeşitli aktivite ve genellikle çocuklu aileler için düzenlenen workshoplara katılabilirsiniz.

Adres: Viale Giuseppe Garibaldi, 1254, 30122 Venezia

Acqua Alta kitaplığı (Libreria Acqua Alta) Fotoğraf: hinnosaar/Flickr

Venedik’te İlginç Bir Kitabevi: Acqua Alta kitaplığı (Libreria Acqua Alta)

Dükkân içerisinde boylu boyunca uzanan tam boyutlu bir gondolun içinden kitap seçmeniz gerekirse bu ancak Venedik’te bulunan bu kitapçı içerisinde mümkün olabilir. Arka bahçede kanalın kıyısında kitaplardan yapılmış merdiven ise mekânın atmosferini kent ile uyumlu hale getiren garipliklerden birisi. Acqua Alta Kitapçısında İtalyanca’nın aynı sıra İngilizce ve diğer Batı dillerinde ikinci el kitaplar bulmanız mümkün.

Venedik en iyi Bar ve Restoranlar

Bar Alla Toletta

Venedik’e gelmişken tramezzino adı verilen iki adet üçgen beyaz ekmek parçası arasında prosciutto cotto, enginar, stracchino peyniri gibi dolgu malzemeleri bulunan atıştırmalı sandviçlerin tadına bakmak isterseniz gidebileceğiniz barlardan birisi olup, Accademia’yı gezerken acıkırsanız hemen uğrayabileceğiniz yakınlıkta bulunuyor.

Adres: Dorsoduro, 1191, 30123 Venezia

Al Bottegon

Dorsoduro’nun en güzel kanallarından birinde yer alan bar üç nesildir bir aile tarafından işletilen keyifli bir mekan olup, lokmalık küçük aperatiflerin ustası Luisa tarafından hazırlanan ve cicchetti adıyla bilinen Venedik’e özgü atıştırmalıkların tadına bakmanız için gayet uygun bir mekandır.  Cichetti, domates püresi, ısırgan otu, pesto ile kaplanmış yumuşak peynir veya mayonez ve kakaolu ton balığı gibi dolgu malzemeleri küçük ekmek dilimleri arasında konularak hazırlanmakta olup genellikle içki yanında tüketilmektedir. Aperatif içkiler genellikle Campari ve Aperol gibi keskin tadlı içkilerle hazırlanmakta olup, Negroni, Spritz ve Americano bunalrın başlıcalarıdır. Venedik gecelerinde içkinize mükemmel bir gece panaroması eşlik etsin isterseniz Skyline Bar, ya da kentin yerlileri ile kaynaşmak isterseniz Osteria All’Arco’ya da gidebilirsiniz.

Adres: Italy, Fondamenta Nani, 992, 30123 Venezia

Al Timon

Fondamenta della Misericordia’da yer alan restoran tropik adaya bile düşse ille de et yemek isteyenler için Venedik’te makul sayılacak bir fiyata lezzetli et yemekleri bulabileceğiniz bir yer. Yerli İtalyanların da akşam yemekleri için rağbet ettiği restorana mutlaka rezervasyon yaparak gidin ille de deniz ürünleri yemek isterseniz aynı sokakta bulunan Paradiso Perduto’yu tercih edebilirsiniz.

Adres: Fondamenta dei Ormesini, 2754, 30121 Venezia

Venedik’in En İyi Dondurmacısı: Gelateria Alaska

Campo San Giacomo dell’Orio’nun yakınlarında bulunan enfes dondurmalarıyla ünlü küçük dondurmacı olup, zencefilli, limonlu ve zerdeçallı dondurmaları tavsiye edilir.

Adres: Calle Larga dei Bari, 1159, 30135 Santa Croce, Venezia

Venedik Alışveriş (Cam eşya): Muranero

Venedik’te bulunan ve murano adasında üretilmiş cam süs eşyası satan sayısız butikten birisi olup, ayrıca Muranolu cam sanatçısı Moulaye’nin Afrika tarzı takılarını, Emmanuela’nın punk-rock tarzı özgün tasarım kolyelerini de bulabilirsiniz.

Adres: Salizada del Pignater, 3545, 30122 Venezia

Venedik Alışveriş (İkinci el) Aldo “Strasse”

Venedik’in Castello bölgesinde 1973’denberi açık olan ikinci el eşyalar satan bir dükkan olup, antiko fotoğraf makineleri, erkek tişörtleri, spor gömlekler ve mevsimine göre vitrine çıkan çeşitli kıyafet ve diğer eşyaları bulabilirsiniz. Gitmeden önce aklınızda özel bir şeyler varsa dükkan sahibi Aldo’nun önerileriyle hareket edebilirsiniz.

Adres: Calle del Cafetier, 30122 Venezia

Venedik Haritası

Venice Map
Venedik haritası (Büyütmek için tıklayın)

Ayrıca Oku: Venedik’te çekilen Filmler; Venedik kentinde geçen filmler; Venedik’e gitmeden önce seyredilmesi gereken Filmler