Mitoloji

Rinaldo (İtalyan-Fransız Mitolojisi)

Yazı: Özhan Öztürk

RİNALDO Charlemagne’ın yeğeni Dük Aymon’un dört oğlundan birisi, Richard, Alard ve Guiscard’ın kardeşi, büyücü Maugris’in (Malagi) kuzenidir.

Rinaldo Kimdir?

Rinaldo, 12. Yüzyıl Fransızca kahramanlık destanı Chanson de geste’de Renaud de Montauban, Hollanda söylencelerinde Reinout van Montalbaen olarak anılmıştır. Bir düelloda kralın yeğenini öldürünce Charlemagne ile arası açılan Renaud veya Rinaldo, Gaskonya kralının kız kardeşi Claris ile evlenince düğün hediyesi olarak Montonban şatosunu almıştır. Charlemagne’nin saldırısını püskürttükten sonra kral ile barışman ve Kudüs’e giderek hacı olup, kendini dine veren Rinaldo geri dönüp Köln kilisesinin yapımında duvarcı ustası olarak çalışırken ölmüştür.

Charlemagne’ın 12 şövalyesinden (paladin) birisi olan Rinaldo’nun Bayard adlı sihirli bir atı ve Froberge (Fusberta) adlı muhteşem bir kılıcı vardı. Ortaçağ söylencelerinin yanı sıra Rönesans dönemi İtalyan yazarlarının da gözdesi alan kahramanın bahsi Luigi Pulci’nin Morgante, Ludovico Ariosto’nun Orlando Furioso ve Matteo Maria Boiardo’nun Orlando Innamoratoa eserlerinden geçmiştir. Orlando Furioso’da aşk çeşmesinin suyundan içen Rinaldo güzel Angelica’ya âşık olmuşsa da kız başka bir çeşmeden su içip Orlando’ya âşık olduğundan ümitsizce Orlando ile rekabete girişmiştir. Rinaldo sonunda başka bir sihirli çeşmenin suyundan içince Angelica’yı unutmuştur (Orlando Furioso I: 78, XLII: 63). Rinaldo, Fransa’yı savunmak için Charlemagne tarafından Britanya’ya gönüllü toplamak için gönderilmiş, kız kardeşi Bradamante’yi Afrikalı şövalye Ruggiero ile evlendirmiştir. Torquato Tasso’nun ‘Kudüs teslim’ (1580) adlı eserinde bahsi geçen aynı adlı kahraman yanlışlıkla Rinaldo di Montalbano ile karıştırılmakta olup, 1. Haçlı seferi döneminde yaşayan ve Bertoldo ve Sophia adlı kişilerin oğlu bu kişinin Rinaldo’nun kız kardeşi Bradamante’nin soyundan geldiği sanılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016