Halkbilim Ortadoğu Mitolojisi

Sinbad, Denizci Sinbad

Makale: Özhan Öztürk

Sinbad veya Denizci Sinbad (Arapça ٱلسِّنْدِبَادُ ٱلْبَحرِيّ‎, İngilizce Sinbad the sailor) Doğu Afrika ile Güney Asya arasında yaptığı deniz seferlerinde olağanüstü serüvenlerin kahramanı efsanevi bir kaptanın adı olup, 1001 gece masallarında 536–566. geceler arasında “Denizci Sinbad ile Hamal Sinbad” adlı masalda yedi yolculuğu anlatılmaktadır.

Denizci Sinbad’ın Seyahatleri

1. Seyahat: Varlıklı bir aileden gelen Sinbad parasını çarçur ettikten sonra para

Douglas Fairbanks, Jr. & Maureen O'Hara in Sinbad the Sailor (1947)
Douglas Fairbanks, Jr. ile Maureen O’Hara Denizci Sinbad (Sinbad the Sailor, 1947) filimin bir sahnesinde

kazanmak için ticaret yapmaya karar verip denize açılmıştır. Hint okyanusunda bir adaya çıkan Sinbad ve adamları adanın balina olduğunu ancak hayvan suya dalınca fark etmiş, kahraman boğulmaktan son anda kurtulmuştur.

2. Seyahat: Sinbad başka bir yolculuğunda su almak için uğradığı bir adada uyuyakalınca geldiği gemi tarafından geride bırakılmıştır. Sinbad adada Rok kuşunun 15 m çapındaki yumurtasını bulmuş, yuvasına gelen dev kuşun pençesine tutunarak elmas vadisine

Sinbad, 1898 (Çizim: Frances Brundage)

gitmiş, buradan topladıklarıyla Bağdat’a tekrar zengin bir adam olarak dönmüştür.

3. Seyahat: Sinbad’ın gemisi ilkel cücelerce kaçırılıp tek gözlü yamyam bir devin yaşadığı bir adaya götürülmüş, dev burada mürettebatı teker teker yemeye başlamıştır. Sinbad kızdırdığı iki demir şişi devin gözüne sokarak kör olmasını sağlamışsa da canavarın çığlıklarına gelen iki farklı dev tayfaların büyük bölümünü öldürmüş ancak Sinbad ile iki adamı kurtulabilmiştir.

4. Seyahat: Gemisi batan Sinbad yamyamların yaşadığı bir adaya kazazede olarak düşmüş burada besiye çekilmek istenmişse de az yemek yiyerek yenilmesini geciktirmiş ve kaçmayı başarmıştır. Sığındığı bir krallıkta kendini zengin birisi olarak tanıtan Sinbad buranın prensesi ile evlenmişse de kız bir süre sonra ölünce kahraman karısıyla birlikte gömülmeye zorlanmışsa da kaçmayı başarmıştır.

5. Seyahat: Rok kuşlarının attığı taşlarla gemisini batırdığı Sinbad güzel bir adaya çıkmış burada karşılaştığı yaşlı bir adama acıyıp sırtına aldıktan sonra adamın sandığından güçlü olduğunu ve kendisini bacaklarıyla boğmaya çalıştığını fark etmiştir. Hasmının Denizin Yaşlı Adamı olduğunu anlayan Sinbad, kurnazlıkla adamı sarhoş edip öldürmeyi başarmıştır.

6. Seyahat: Sinbad bir adada rastladığı yeraltı nehrini izleyerek Serendib adlı şehre ulaşmış, edindiği servet ve şehrin kralının Halife Harun el-Reşit’e gönderdiği hediyeler ile Bağdat’a dönmüştür.

7. Seyahat: Halife Harun el-Reşid, aldığı hediyelere karşılık vermek için eşdeğer

7th voyage of Sinbad - Roc
Sinbad’ın 7. Yolculuğunda Roc kuşları

hediyelerle Sinbad’ı Serendib kralına elçi olarak göndermişse de kahraman yolda korsanlarca esir edilmiş ve bir fil avcısına köle olarak satılmıştır. Fil mezarlığını bulan kahraman hem özgürlüğüne kavuşmuş hem de önemli miktarda fildişiyle ülkesine dönmeyi başarmıştır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016

Ayrıca OkuDünyanın Yedi Harikası