İtalya İtalyan Mutfağı

İtalya’nın En İyi Şarap Şehirleri Listesi

İtalya’nın 20 bölgesinin tümünde şaraplık üzüm yetiştirilmekle kalmıyor bunlardan DOC ve DOCG (Bkz. İtalyan Şarap Kalitesi: DOC ve DCOD nedir?) etiketli nefis şaraplar üretiliyor. Her bölge kalitesi konusunda iddia lı olduğu şaraplarını o yöreye özgü gıdalarla sözgelimi Montefalco’da strangozzi makarnası, Fruli ve Veneto’da polenta eşliğinde tüketmekle birlikte turistlerin kendi ağız tadlarına uygun çeşitlemeler yapma şansı her zaman mevcut. Kendi zevkimin ötesinde şarap tadımında uzman olan kişilerin rehberliğinde İtalya’da hangi Şehirde Hangi Şarap İçilir veya İtalya’nın En İyi Şarap Şehirleri Listesi adları verilebilecek şöyle bir liste hazırladım. (Ayrıca Bkz. İtalyan Şarapları Sözlüğü)

Roma’da Fontana Candida Frascati

Fontana Candida Frascati DOC
Roma’da Fontana Candida Frascati DOC

DOC

 

Frascati şarabının Roma imparatorluğunun kuruluş dönemine hatta öncesine dek uzandığı iddia edilmekte olup, renginden dolayı Romalılarca Altın Şarap olarak anılmaktaydı. Roma‘daki tüm meyhanelerin Frascati üreticilerine ait olduğu şeklinde bir söylence de kaydedilmiştir. Gelmiş geçmiş en kudretli devlete adını vermiş tarihi başkent Roma’da sek veya hafif şekerli gazlı seçenekleri bulunan yöresel frascati şarabını yemek öncesi aperatif veya yemekle birlikte tüketebilirsiniz.

Sicilya’da Vittoria DOCG

Sicily wine Vittoria DOCG
Sicilya’da Vittoria DOCG

 

Sicilya mutfağı Arap ve Yunan etkisi altında kalmış kendi özgü tadlar barındırsa da şarapları kesinlikle İtalyan damak tadına uyuyor. Bununla birlikte sadece adanın güney doğusunda küçük bir alanda yetiştirilen Nero d’Avola ve Frappato üzümlerin karşımından üretilen Vittoria şarapları DOCG etiketi taşıma hakkını elinde tutuyor.

Toskana’da Chianti ve Montepulciano

 

İtalya’nın en ünlü şarap bölgesinin haklı üne sahip en iyi şarabı Chianti olmadan bu

Bir restoranda seçilmeyi bekleyen chianti şişeleri

listenin eksik kalacağına şüphe yok. Bizzat Toskana’da ve yöre mutfağına mutfağına özgü yemekler eşliğinde tüketilmesi önerilir: İsterseniz lüks bir restoranda Floransa bifteği eşliğinde akşam yemeğinde isterseniz mütevazi Panzanella (ekmek salatası) ve Fagioli Con Salsiccia (sucuklu fasülye) eşliğinde basit bir trattoriada öğlen yemeğinde bir kadeh Chianti’ye eşlik edebilir. Dünyanın en iyi kırmızı şaraplarının üretildiği Toskana’nın yeşil tepeciklerinin diğer mücehveri ise Montepulciano olup, Sangiovese üzümlerinden San Gimigliano gibi Ortaçağ kentlerini gezerken verdiğiniz molalarda bir şişe Vino Nobile’nin tadına bakabilirsiniz. (Ayrıca Bkz. Chianti şarapları)

Venedik’te prosecco


Venedik‘te günübirlik konaklama peşinde değilseniz ve derin kazma peşindeyseniz

venice mazzarbo island wine
Venedik, Mazzorbo Adası’nda Prosecco

Mazzorbo Adası‘nda burada Prosecco‘nun tanınmış yapımcıları olan Bisol ailesinin sahibi olduğu Venissa şaraphanesine gidebilir, dorona üzümlerinden yapılan prosecconun tadına bakabilirsiniz. Geçmişte Venedikli aristokratlarca tüketilen Venedik şarapları dorona bağlarının azalmasıyla tükenmeye yüz tutmuşsa da Venedik yönetiminin desteğiyle Mazzorbo adasındaki dorona bağları yeniden canlandırılmıştır.

 

Valle d’Aosta’da Montefalco

Valle d’Aosta’da Montefalco

İtalya – Fransa sınırında yer alan dağlık Valle d’Aosta her iki dil ve kültürün kaynaştığı ister istemez İtalyan ve Fransız mutfağı, şarap kültürü ve lezzet anlayışının birlikteliğini barındıran bir sınır bölgesi. Mont Blanc (Monte Bianco) dağı eteklerinde yetiştirilen pinot noir üzümlerinden nefis kırmızı şaraplar özellikle Montefalco DOC yöresel tadlar eşliğinde tüketilebilir.

Modena’da Lambrusco ve Valdobbiadene

 

Emilia-Romagna bölgesi gurme ve yemek düşkünleri için adeta bir yeryüzü cenneti

Modena’da Lambrusco ve Valdobbiadene şarapları

olup ayrıca şarap çeşitliliği ve kalitesiyle de ünlüdür. Ferrari müzesini gezdikten sonra Rubbiara‘ya giderek yerel yemekler eşliğinde Lambrusco şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Yine Modena‘da dünyanın en iyi prosecco bölgesi olduğundan şüphe edilmeyen Valdobbiadene bölgesi olup burada üetilen ve DOC veya DOCG etiketi taşımayan sofra şaraplarını (vino di tavola) bile gönül rahatlığıyla keyifle tüketebilirsiniz.

Napoli’de Sofra Şarabı

 

Düşük bütçeli gezginlerdenseniz Napoli‘ye gitmişken dünyanın en lezzetli pizzalarının tadına bakacaksınız demektir ki bu durumda pizzanın yanına bir sürahi ucuz ama neredeyse hepsi birbirinden lezzetli sofra şarabı (vino di tavola) sipariş edebilirsiniz.

Ayrıca İlginizi Çekebilecek yazılar

İtalyan Şarapları Sözlüğü

İtalyan Şarap Kalitesi: DOC ve DCOD nedir?

Chianti Şarapları

İtalyan içkileri sözlüğü: Alkollü ve Alkolsüz içecekler

İtalyan peynirleri Sözlüğü (i formaggi d’italia)

İtalyan salamları, jambon ve pastırma çeşitleri

İtalyan Mutfağı sosları

İtalyan mutfağı sözlük: Restoran, mutfak ve pazarda kullanılan İtalyanca mutfak terimleri

İtalyan sebze yemekleri

İtalyan mutfağında balıklar ve deniz ürünleri

Risotto ve Risotto çeşitleri sözlüğü (İtalyan Mutfağı)

İtalyan Mutfağı’nda et ve et yemekleri sözlüğü

İtalyan Çorbaları

İtalyan çikolatası, fındık kremaları ve gofretleri

İtalyan Kahve Çeşitleri ve İtalyanca kahve terimleri sözlüğü