İtalyan Mutfağı

Dünyanın en iyi kahve içilecek yerleri, kahvesiyle ünlü şehirler

Kahve içmek tek başına yolculuk motivasyonu olmasa da gittiği yerlerde yorgunluk atmak, yeni planlar yapmak veya sosyalleşmek için ayrılan saatlerde keyifli bir mekanda lezzetli bir kahve içme isteği her gezginin vazgeçilmezidir. Yaşağıdığınız şehirde genellikle eş dost tavsiyesi ve bizzat tecrübe ederek gerek mekan gerekse lezzet olarak size hitap eden cafeleri çoktan keşfetmiş olsanız da yeni yerler keşfetmek isteğinize yenilip, dünyanın farklı şehirlerindeki diğer kahve diyarlarını gezmek isterseniz ‘dünyanın en iyi kahve içilecek yerleri‘, ‘dünyanın kahvesiyle ünlü şehirleri‘ veya ‘dünyanın en iyi kahvesi hangi ülkede‘ gibi sorularına cevap verebilecek aşağıdaki, listeyi rehber olarak kullanabilirsiniz. 

Roma, İtalya

Trastevere, Rome
Trastevere’de çok sayıda cafe bulabilirsiniz. Roma

Listenin bir numarası tabi ki dünyanın turizm merkezi İtalya’nın başkenti Roma. İtalyanlar sadece mutfakları ile değil kahveleri de ünlü olup, Roma kentinde her restoran, pizzera, trattoria, osteria ve cafe‘de kaliteli kahveye ulaşmanız mümkündür. İtalyan kahve üreticileri işlerini son derece yapmakta olup, espresso, macchiato veya latte gibi her biri İtalyan buluşu olan kahvenizi tam kararında lezzet, sıcalık ve sunumda karşınızda bulacağınızdan şüpheniz olmasın. Ayrıca İtalyan kahve çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için okuyun.

Roma nerede kahve içilir?

Sant’Eustachio Il Caffè, Piazza di San Eustachio, Roma, Roma ili, İtalya

Pantheon yakınlarındaki cafe 1938’de kurulmuş olup, bol kremalı gran caffé siparişi verilebilir.

La Casa Del Caffè Tazza D’oro, Via degli Orfani, Roma, Roma ili, İtalya

Romayı bırakın ‘Dünyanın en iyisiyiz’ diyecek denli iddialı olan cafe 1946’da kurulmnuş olup, espresso veya cappuccino içilebilir

Antico Caffè Greco, Via Condotti, Roma, Roma ili, İtalya

Caffè Ciampini, Piazza della Trinità dei Monti, Roma, Roma ili, İtalya

Viyana, Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana’da kahve konusunda iddialı şehirlerden olup,

wiener cafe
Viyana kahveleri şık atmosfere sahip sosyal mekanlar

özellikle cafelerde iç mekan ve dekorasyonu ciddiye almakta ve kahve içilecek atmosferin keyif ve huzur veren şık yerler olması için çaba sarf edilmektedir.  Kahve dükkanları 2011’de UNESCO tarafından manevi miras kategorisinde korumaya alınmış alınmıştır. Viyana’da cappuccino ve espressonun yanı sıra Wiener Melange‘den (“buğulanmış süt ve süt köpüğü ile kaplı büyük bir kahve fincanı arasında sunulan bir espresso çeşidi”) içerken yanına bir de Wiener Apfelstrudel (Viyana usulü Elmalı Strudel) yiyerek kahvenizin tadını çıkarın.

Viyana nerede kahve içilir?

Café Korb, Brandstätte, Viyana, Avusturya

Café Restaurant Weimar, Währinger Straße, Viyana, Avusturya

Paris, Fransa

Les Deux Magots Café. Paris, Fransa

Cafe denilince akla ilk gelen ilk yerler olmakla birlikte gerek genç müşterilerin taleplerine uyum sağlayamamaları gerekse sigara içme yasağı sebebiyle Paris‘te kahve içilecek yer sayısının son 10 yılda azaldığı biliniyor.  Bununla birlikte öğlen yemeği sonrasında kaldırım üzerinde kurulmuş bir cafe masasında  petit noir (espresso) içme geleneği hala Parislilerin hatta bu büyüleyici kente gelen turistlerin vazgeçemeyeceği alışkanlıklarından birisi denilebilir.

Paris nerede kahve içilir?

Les Deux Magots, Place Saint-Germain des Prés, Paris, Fransa
Café des Deux Moulins, Rue Lepic, Paris, Fransa

Café des 2 Moulins ününü iyi kahvesinin yanı sıra Jean-Pierre Jeunet’in Amélie filmine borçlu

Café Verlet, Rue Saint-Honoré, Paris, Fransa

Comédie Française tiyatrosu ile Louvre Müzesi yakınlarındaki bu kahvede ortalama 3 €’ya nefis bir kahve içebilirsiniz

La Caféothèque de Paris, Rue de l’Hôtel de ville, Paris, Fransa

Guatemalalı Gloria Montenegro’nun Ile Saint-Louis kıyısındaki La Caféothèque (“kahve kütüphanesi”) adlı cafesi oldukça iddialı

Café de la Nouvelle Mairie, Rue des Fossés Saint-Jacques, Paris, Fransa

İstanbul, Türkiye

Türk Kahvesinin (Turkish Cofee) tüm dünyada haklı ve eski bir ünü olup, iyi öğütülüp, tadında kavrulup, cevze ile kaynatılmış kahveleri  özellikle İstanbulda pek çok mekanda bulabilirsiniz.

Istanbul nerede kahve içilir?

Velvet Cafe, Bereketzade Mahallesi, Galata, Büyük Hendek Caddesi, Beyoğlu/İstanbul

Mandabatmaz, Asmalı Mescit Mahallesi, Olivia Geçidi, Beyoğlu/İstanbul

Kronotrop, Kuloğlu Mahallesi, Firuzağa Cami Sokak, Cihangir/Beyoğlu/Beyoğlu/İstanbul

Havana, Küba

Cuba
Havana, Küba

Küba, keskin ve şekerli kahveleriye ünlü olup, Espresso dışında Havana’ya özgü  Café Cubano (şekerle demlenmiş espresso) veya  kortadito (sütlü espresso) gibi yerel lezzetleri de tercih edebilirsiniz.

Havana nerede kahve içilir?

Cafe Bohemia, San Ignacio, Havana, Küba

Café El Escorial, Mercaderes, Havana, Küba

La Chuchería, Havana, Küba

Ayrıca Oku: Kahve hakkında bilgi

coffee beans
Kahve çekirdekleri ve kahve tozu


Türkiye’de Kahve tüketimi

Kahve, ortalama 7-8 m boyun­da bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz ve hoş ko­kuludur. Meyvesi kiraza benzer; içinde in­ce iki çekirdek bulunur; çekirdeklerin birbirine bakan tarafı düz. dış tarafı yuvar­laktır. Her çekirdeğin içinde aynı biçim­de bir tohum (kahve tanesi) bulunur; ta­nenin düz yüzünde derin bir çizgi yer alır; içi sert bir besidokusu ile doludur. Kahve ürünü iki veya üç defada toplanır; meyve­den çıkan çekirdeklere kabuklu kahve de­nir. Kabuğun ayrılması için meyveler açık- havâda kurutulur veya nemli yerde bırakı­larak çürütülür yahut en iyisi özel değir­menlerde ayrılır. Daha sonra taneler 25°C’lık bir fırına atılarak dişle kırılır hale ge­linceye kadar kurutulur; 100 kg meyveden 15 kg kadar tane elde edilir. İyi kaliteli bir kahvenin rengi yeşilimsidir; içinde yağ­lı maddeler, glikoz, kafetanik asit, aroma­tik esanslar, madensel maddeler ve azotlu bir madde olan kafein bulunur. Kahve kav­rulunca kahveye özel kokusunu veren aro­matik bir madde oluşur. Kahvenin ana­yurdu Habeşistan, Sudan ve bütün Afrika’­nın ekvator bölgeleridir: XIV. veya XV. yy.da Yemen’de Moka dolaylarından getiril­miş, oradan Hindistan’a Bourbon adasına ve daha sonra Yeni Dünya’ya (Brezilya, Guyana, Antiller v.b.) yayılmıştır. Arabis­tan kahvesi özellikle Güney Amerika’da dö­nenceler arasında Eski Dünya’nın tropik bölgelerinde yüksekçe yerlerde yetiştirilir.

Dünyada yıllık kahve üretimi, tale­be bağlı olmaktan çok, geçmiş yılların stok miktarlarına göre değişen oynamalar göste­rir. Bu durumun sonucunda da 1963’te 3,9 milyon ton olan dünya yıllık kahve üre­timi 1964’te 3,2 milyon tona düştükten son­ra 1965’te de 4,1 milyon tona yükseldi.

Kahve Nedir?

KAHVE (Arapça kahve). Kökboyasıgillerden bir ağaç (coffea). Yirmi kadar türü bulu­nan bu ağacın en önemlisi Arabistan kah­vesidir: coffea arabica. Aynı ağacın meyve çekirdeği ve kah­ve çekirdeklerinin kavrulup dövülmesi ve­ya öğütülmesiyle elde edilen toz da kahve olarak anılmaktadır. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin veya bunlardan elde edilen tozların suda kaynatılmasıyla hazırlanan içecek: Kahveleri­miz bitince kalktı, fincanları Önümüzden uzaklaştırdı (A. H. Tanpınar). Kah­ve, çay, ıhlamur v.b. şeylerin içildiği yer: Aksetti bir dakika uzaktan hayalime / Ten­ha Emirgâri m Çınar altınında kahvesi (Yahya Kemal). Geçen gün kahvelerden birinin önün­den geçiyordum (R. N. Güntekin).

İstanbul’da Seyyar Kahve Satıcısı, 1890’lar

Kahve Terimleri Sözlüğü

Coffee Time of Armenian Ladies at Home, 1862
Ermeni Kadınların Kahve Zamanı, 1862

Kahve ağacı, kahve elde edilen ağaç.

Kahve çekmek, kahve öğütmek, kavrul­muş kahveyi toz haline getirmek.

Kahve çekirdeği, kahvenin meyvesi.

Kahve dolabı, kahve kavurmakta kullanılan ve bir eksen etrafında dönen araç.

Kahve dövmek, kavrulmuş kahveyi dibek denilen içi oyuk kapta toz haline getirmek.

Kahve finca­nı, kahve içmeğe mahsus küçük kap.

Kahve kaşığı, çay kaşığından büyük, yemek kaşığından küçük kaşık.

Kahve kavur­mak, çiğ kahveyi döğülecek veya çekilecek duruma getirmek için hafif ateşte kavurmak: Yeni gelinler kahve kavurur / Çın­gıraklı mıngır aklı tavada (Halk türküsü).

Kahve ocağı, kahvehane veya konak, han, işletme gibi yerlerde kahve v.b. şeyle­rin pişirilip dağıtıldığı yer: Pandeli kahve ocağına gidince […] Osman Ağa güldü (Ke­mal Tahir).

Kahve tabağı, kahve fincanının altına konulan küçük tabak.

Kahve telvesi, kahve içildikten sonra, fincanın di­binde kalan erimemiş kahve tozu, tortu.

Coffee and Ice Cream Seller, Istanbul, c1870
Kahve ve Dondurma Satıcısı. İstanbul, 1870’ler

Kahve tepsisi, kahve sunulurken fincanla­rın konulduğu küçük tepsi: Cemil kapı aralığından kahve tepsisini aldı (Kemal Tahir).

Acı (veya sade) kahve, şekersiz kah­ve.

Bulvar kahvesi, büyük şehirlerde bul­var üstlerinde kurulan, esas binanın dışında oturacak yeri olan kahvehaneler. (Bu tür­lü kahvehanelerde alkollü içki, pasta, çe­rez v.b.de satılır.)

Esnaf kahvesi, ay­nı çeşit esnafın devam ettikleri kahve (şoförler, hamallar, badanacılar v.b.). [Es­naf bu türlü kahvelerde oturarak iş tek­lifi bekler.]

Garipler (gariban) kahve­si, eskiden kervansarayların yanında, bu­gün şehirlerarası otobüslerin durakladık­ları noktalarda bulunan kahvehane. (Müş­terileri her gün değiştiği, yolculuğa [gurbe­te] çıkan kişiler olduğu için bu ad verilmiş­tir.)

Hemşeri kahvesi, büyük şehirlerde Anadolu’nun çeşitli bölge ve şehirlerinden olan kimselerin buluşup oturdukları kah­vehane.

İşçi (amele) kahvesi, daha çok yapı-iş kolunda çalışanların, iş bulmak için devam ettikleri kahvehane.

Kır kahve­si, kırlarda, açıkhavada, portatif veya sa­bit olarak kurulmuş kahvehane.

Köy kah­vesi, köylerdeki kahvehaneler. (Anadolu’da hemen her köyde, bir, hattâ birkaç kahve­hane vardır.)

Kuru kahve, kavrulup dö­vülmüş veya çekilmiş kahve, kahve tozu.

Kuşçu kahvesi, içinde kanarya, saka v.b. kuşların da satıldığı kahvehane.

Lon­ca kahvesi, lonca teşkilâtının var olduğu zamanlarda, aynı lonca mensuplarının de­vam ettikleri kahvehane.

Mahalle kahve­si, aynı mahalle halkının gittiği kahve­hane.

Pehlivan kahvesi, eskiden pehli­vanların devam ettikleri kahvehane.

Sa­bahçı kahvesi, hiç kapanmadan 24 saat açık kahve