İtalya Gezi Yazıları

İtalya gezilecek Muhteşem Yerler Listesi (2)

İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesinin (1) devamı aşağıda verilmiştir.

İtalya Gezilecek Muhteşem Yerler Listesi (2)

Montepulciano, Toskana

Montepulciano, Toscana

Montepulciano, tadına doyulmaz İtalyan şarapları ama özellikle klasik kırmızı Vino Nobile di Montepulciano ile ünlü bir Toskana kasabasıdır. Siena’da bir tepe üzerinde yer alan kasabada Ağustos ayının son Pazar günü, kaçırılmaması gereken Bravio delle botti adı verilen bir fıçı yarışı düzenlenmektedir. Montepulciano’da lezzetli focacciaların yanı sıra kaliteli bir kahveyi 1 €’ya La Casa di Edel‘de içebilirsiniz. Büyük Meydan (Piazza Grande), saat kulesi, Kent Müzesi görülebilir ve şarap tadımı yapılabilir.

Venedik Kanalları

Venice canals, Italy
Venedik Kanalları

Veneto‘nun başkenti Venedik‘in etrafı 118 adayla (Bkz. Venedik adaları) içi ise en önemlisi Büyük Kanal (Canale Grande) adıyla bilinen 150 kanal ile doludur. 400 kadar köprüyle bölünen Venedik kanallarında gondol gezisi, gezginlerin yüzyıllardır vazgeçemediği bir gelenektir.  6 kişilik 40 dakika süren bir gondol turu ücreti yaklaşık 80 €’ya mal olmaktayken, 20 dakika daha eklenirse fiyat 120 €’ya çıkmaktadır.  Akşam saat 7’den  sonra 40 dakika için 100 €, 60 dakika için  ücret ise 150 €’dur.

Daha Fazlası İçin:

Venedik Gezi rehberi

Venedik’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Venedik’te Geçen Filmler

Venedik Lagünü’nde yer alan Adalar

Venedik bir gün ölürse

Uffizi Galerisi (Galleria degli Uffizi)

Galleria degli Uffizi
Uffizi Galerisi
Galleria degli Uffizi
Galleria degli Uffizi

Floransa‘nın kalbinde yer alan Uffizi Galerisi (Galleria degli Uffizi), U şeklinde bir Rönesans binası boyunca yer alan labirent benzeri odalarda kabaca kronolojik sırayla sergilenen Rönesans döneminden kalma zengin eser ve şaheserleri barındıramaktadır. Dünyanın en ünlü müzelerden birisi olan Uffizi’de koleksiyonların büyük bölümü Medici ailesi tarafından Toskana eyaletine bağışlanmıştır.  Botticelli, Giotto, Cimabue, Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Raffaello gibi sanatçıların eserlerini barındıran müze koleksiyonu 12. ve 17. yüzyıllar arasına yoğunlaşmaktaysa da daha yeni eserleri de barındırmaktadır. Uffizi Galerisi, Floransa ve Toskana’yı ziyaret eden herkes için görülmesi gereken bir yer olup, her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi ağırlamaktadır.

Chianti, Toskana

Chianti’de bir çiftlikte üzüm bağları

Chianti, Toskana’nın kalbinde kırmızı şarapları (Bkz. Chianti şarapları)  ve doğal güzellikleriyle ünlü bölgesinin adıdır. Buğday tarlaları, zeytinlikler, üzüm bağları, kenarları selvi ağaçlarıyla kaplı kır yolları, Ortaçağ kaleleri ve büyüleyici villalar ile kaplı hafif kıvrımlı tepeler Chianti’nin sihirli manzarasına özgüdür. Floransa, Siena, Arezzo ve Pisa tepeleri arasında kalan engebeli tepelerden oluşan Chianti 1932’de çıkarılan bir kanunla dünyanın ilk şarap bölgesi ilan edilmiştir.

Dolomitler

Cortina d’Ampezzo, yaz mevsiminde Dolomitler

İtalya‘nın kuzeyinde Trentino-Alto Adige, Veneto ve Friuli-Venezia Giulia sınırları dahilinde yer alan Alp dağlarının bir kolu olup, 2009’dan beri UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır. 18. yüzyılda bir  ilkbahar mevsiminde bölgeyi inceleyen Fransız mineralojist Déodat de Dolomieu‘nun adını verdiği kaya çeşidi ‘dolomite‘lerden alan bu sıradağ kitlesi

dolomites, Italy
Dolomitler, Belluno

ayrıca Solgun Dağlar olarak da bilinmektedir.  Dolomitler, Belluno ilinde Piave nehri kollarından Cordevole deresi tarafından Batı Dolomitleri ve Doğu Dolomitleri olarak ayrılmakta olup, Marmolada (3.343 m), Antelao (3.263 m) ve Dolomitlerin Kralı olarak bilinen Cortina d’Ampezzo civarındaki Sella, Tofane, Sorapiss ve Cristallo dağları en ünlüleridir. Yazın treking, kışın kayak için tercih edilen Dolomitler, geyik, sansar, saman kuşu, domuz, kurt, kartal, şahin ve daha pek çok türün yaşadığı koruma altındaki bir doğal yaşam alanıdır.

Giardino di Ninfa, Latina

Giardino di Ninfa, Latina
Giardino di Ninfa, Latina

İtalya’nın merkezi Latina ilinde bulunan Giardino di Ninfa Ortaçağ mimarisi ile çevrili bir masal bahçesidir. Ziyaretçiler, hassas çevre dengesini korumak için yalnızca Nisan-Ekim ayları arasında haftanın ancak birkaç günü ziyaret edebilmektedir. Virgina Woolf, Truman Capote, Ungaretti ve Moravia’nın eserlerinde bu bahçeden ilham aldıkları söylenmektedir.

Bosco Monumentale del Sasseto, Sasseto Anıtsal Ormanı

Bosco Monumentale del Sasseto

Bosco Monumentale del Sasseto Lazio bölgesindeki Alfina Kulesi‘nin eteklerinde yer almakta olup, yosunları ve eğrelti otlarıyla kaplı kayalar ile sık ağaçlarla dolu muhteşem bir ormandır.

Porto venere, Liguria

Kuzeyindeki beş Cinque Terre köyü kadar ünlü olmasa da demiryolu erişimi olmayan küçük Porto Venere, 1997’de birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine alındığı Cinque Terre‘ye alçakgönüllü bir alternatif olarak La Spezia ili sınırlarında yer almaktadır. Shelley ve Bryon’un uğrak yeri olan bu Ortaçağ kıyı kasabasının hemen karşısında bağlı turistik Palmaria adası ile askeri alanalr olduğunda geziye kapalı Tino ve Tinetto adaları bulunmaktadır. Palmaria adası çevresinde Nero Portoro adıyla bilinen altın renginde bir tür kireç taşı çıkarılmakta olup, adını byron’dan alan şairin adını taşıyan bir mağarası ile de ünlüdür.

Porto Selvaggio, Puglia

Porto Selvaggio, Puglia

Güney Puglia‘daki Salento yarımadasında yer alan Porto Selvaggio‘da Romalılar kulübelerinde yaşarken, Antik Yunanlılarca sömürgeleştirilen Magna Grecia olarak bilinen Güney İtalya’nın parçacıklarından biri olan bölgede Griko adlı bir Yunan lehçesi konuşulmaya devam etmektedir. 1980’den beri koruma altında bulunan Porto Selvaggio (Vahşi Liman) Nardo kasabasının zeytinliklerle dolu arazisinden bir kaç km ötesinde bulunan bir koy olup nefis mağaraları ile ünlüdür.

Matera, Basilicata

Sassi di Matera sokakları, Matera (Basilicata)

Matera’nın mahallerinden birisi olan tarihi şehir kireçtaşına kazınmış Sassi mağara evleri ile ünlüdür.

Campo Imperatore

Campo Imperatore

İtalya’nın Abruzzo bölgesinde yer alan Campo Imperatore adlı yayla İtalya’da ‘Küçük Tibet‘ olarak bilinmektedir. Her mevsimde farklı bir görünüm sergileyen çayırlık Campo Alp Botanik Bahçesi’ni de barındırmaktadır.

Treviso, Veneto

Treviso wine vineyard veneto Italy
Treviso’da şaraplık üzüm bağları, Veneto

Venedik‘e uçanların çoğu, yaklaşık 20 mil uzaklıktaki Treviso’ya inmekle birlikte, Arnavut kaldırımlı sokakları, kırmızı kiremitli tuğla evleri, sayısız villası ve kurutulmuş su kanallarını çeviren küçük duvarlı Treviso‘ya çok azı uğramaktadır.

Floransa

Ponte Vecchio, Floransa

Floransa, en az Venedik ve Roma kadar ikonik olmakla kalmayıp, İtalya’nın en romantik ve görülmeye değer şehirlerinden birisidir. Ponte Vecchio‘da yürümek, Piazza della Signoria’yı ziyaret ve Piazzale Michelangelo‘da gündoğumunu seyretmek tadına doyulmaz deneyimler hayat boyu hatırlanacaktır. Floransa bifteği yemek, yerel İtalyan şaraplarını tatmak ve Uffizi Müzesi gezisi de mutlaka yapılmalıdır.

Roma

Vittoriano Emanuele Anıtı, Altare della Patria, Roma

İtalya‘da ziyaret edilecek en iyi kentler listesinin başında bulunması gereken Roma kenti, çeşmeleri ve büyük anıtlarının yanı sıra Arnavut kaldırımlı sokakları, alışılmadık mağazalarda ve romantik plazalarının her biri  gezginler için ayrı bir keyif kaynağıdır.

Daha Fazlası İçin:

Roma Gezi Rehberi

Roma’da Faşist Mimari

Roma Aşk Çeşmesi: Trevi Çeşmesi

Sorrento

Sorrento’da cafeler

Amalfi Sahili‘nin güzel kıyı kasabası Sorrento, Vezüv Dağı ve Napoli‘nin güzel manzarasına sahip muhteşem bir şehir olup, her mevsim Arnavut kaldırımlı caddeler ve kafeler ile dolu büyüleyici sokaklarda dolaşan her milletten turistlerle doludur.

Daha Fazlası İçin:

Sorrento Gezi Rehberi

Milano

Galleria Vittorio Emanuele II alışveriş merkezinin galeri girişinde Pegasus heykeli, Milano

Milano, moda ve alışverişin başkenti olmakla birlikte pek de ucuz olduğunu söylemek zor dolup, Leonard da Vinci’nin Son Akşam Yemeği tablosunu, Santa Maria delle Grazie Bazilikası’nı, Duomo katedralini, Galleria Vittorio Emanuele II alışveriş merkezini ziyaret ederken, ayaküstü panzerotti (mini calzone) yenilebilir.


Verona

Verona ili genel görünüm

Shakespeare’in Romeo ve Juliet adlı eserinde arka plan olan Verona küçük, şık ve tertemiz bir şehir olup,  Piazza Bra‘de Roma Tiyatrosu‘nu ziyaret etmeniz ve Piazzale Castel San Pietro‘da kentin günbatımını seyretmeniz tavsiye edilir.

Palermo

Palermo, Sicilya

Güney İtalya’nın bu ünlü mafya şehrinin tarihi binalarla dolu sokakları günümüzde güvenlik sorunu olmadan gezilebilir. Palermo’da otantik Sicilya yemeklerinin tadına bakılabilirken, Gesu Kilisesi, Palermo Katedrali ile çok sayıda mumyayı görebileceğiniz Kapuçin manastırı gezilebilir.

İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesinin (2) devamı olan İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesi  (1) şurada