Mitoloji

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü D – L

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü adlı bu çalışma aynı zamanda çizgi film kahramanlarını da kapsamakta olup, alfabetik formda 3 bölümde (A-Ç, D-L, M-Z) yayınlanmıştır. 

Dalton Kardeşler [Çizgi Roman] Lucky Luke (Red Kid) çizgi roman serisinin en önemli öğelerinden birisi olan -küçükten büyüğe- Joe, Jack, William ve Averell adlı kardeşlerden oluşan-bir haydut çetesinin adıdır. Özellikle sıkça sorduğu ‘ne zaman bir şeyler yiyeceğiz, Joe?’ sorusuyla tek akıllı Dalton Joe’yu küplere bindiren en büyük ve en aptal kardeş Averell sürekli Lucky Luke’un tuzaklarına düşmeyi başarmakta romana mizah öğesi katmaktadır.

Daredevil, Gözüpek [Çizgi Roman] Lev Gleason Publications firması için Jack Binder tarafından yaratılıp ilk olarak Silver Streak serisinin 6. sayısında (Eylül, 1940) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Çocukken gözlerinin önünde babası öldürülmüş, yetişkin olduğunda özel bir köstüm içinde düşmanlarından intikamını almaya başlamıştır.

Destroyer, Yok edici [Çizgi Roman] Timely Comics firmasının II. Dünya savaşı yıllarında popüler olan süper kahramanının adıdır. Nazi toplama kamplarından birisinde mahkûm olarak bulunan Amerikalı gazeteci Keen Marlow rejim karşıtı olduğu için hapse girmiş Alman bilim adamı Professor Eric Schmitt’in bulduğu bir serumu kullanınca olağanüstü yeteneklere sahip bir savaşçıya dönüşür ve özgün kostümüyle Nazilere karşı mücadele etmeye başlamıştır.

Disneyland [Çizgi Film] Walt Disney Şirketinin, çizgi filmlerinde kullandığı kahramanların yaşadığı masal ve efsane dünyasının bir benzerini çocuklara sunabilmek amacıyla Aanaheim kentinde (Kaliforniya) 18 Temmuz 1955 tarihinde kurduğu eğlence parkının adıdır. 1843 yılında Kopenhag (Danimarka) açılan Tivoli bahçeleri ve 1950 yılında Oakland’da açılan ‘Children’s Fairyland’ adlı oyun ve eğlence parklarından etkilenmiş olmalıdır.

730,000 m² alana yayılan park 17 milyon dolara mal olmuştur.

1983 yılında Tokyo’da, 1993’de Paris’te ve 2005’te Hong Kong’da uluslararası Disneyland’ler açılmıştır.

Doc Strange [Çizgi roman] Better Publications/Nedor Comics firması için Richard E. Hughes’ın yazıp Alexander Kostuk’un çizdiği bir süper kahramanın adı olup Thrilling Comics serisinin 1. sayısında ortaya çıkmıştır. Doctor Thomas Hugo Strange adlı bilim adamı güneş atomlarını damıtarak Alosun adlı serumu bulmuş, kendi üzerinde denemiş ve bu sayede olağanüstü güç, yaralanmazlık ve uçma kabiliyetleri kazanmıştır. 24. sayıdan itibaren Mike adlı genç yardımcısı ortaya çıkmıştır.

Doll Man, Oyuncak Adam [Çizgi Roman] Quality Comics için Will Eisner tarafından yaratılmış ve ilk olarak Feature Comics serisinin 27. sayısında ortaya çıkmıştır.

Donald Duck [Çizgi Film] Walt Disney Stüdyolarının yarattığı antropomorfik (insan özellikleri taşıyan) çizgi ördek karakterinin adıdır. Beyaz renkli bir ördek olup, denizci gömleği ve şapkası giymekle birlikte pantolonu yoktur. Donald Duck’ın popüler olmasının bir sebebi de seslendirmeni Clarence ‘Ducky’ Nash’ın başarısıdır.

‘Donald Gets Drafted’ (1942) adlı çizgi filmde tam adı ‘Donald Fauntleroy Duck’ olarak geçmektedir.

İlk olarak Silly Symphonies’in 9 Haziran 1934 tarihli ‘The Wise Little Hen’ (Küçük Akıllı Tavuk) çizgi filminde ortaya çıkmış olup, animatör Dick Lundy tarafından yaratılmıştır. The Wise Little Hen’in yönetmeni Bert Gillett Donald’ı ‘The Orphan’s Benefit’ (Yetimlerin Yararına) adlı Mickey Mouse çizgi filmlerinden birisine eklemiş (11 Ağustos 1934) ve film büyük başarı kazanmıştır. 9 Ocak 1937 tarihinde Ben Sharpsteen’ın Don Donald adlı ilk solo çizgi filmi yayınlanmış, bu filme sevgilisi Daisy Duck (bu filmde Donna Duck) ortaya çıkmıştır. Yeğenleri Huey, Dewey ve Louie ise 15 Nisan 1938’de yayınlanan ‘Donald’s Nephews’  (Donald’ın Yeğenleri) adlı çizgi filmde ortaya çıkacaktır. 1949 yılından itibaren Donald Duck, Walt Disney’in o güne dek en popüler kahramanı olan Mickey Mouse’a üstün gelecektir. 1941 öncesi yılda 50 civarında çizgi filmde rol alırken 1941-65 arasında bu rakam 100’ü aşacaktır. 2. Dünya Savaşı sırasında Der Fuehrer’s Face (1 Ocak 1943; Führer’in Yüzü) gibi anti-Nazi probaganda filmlerinde de rol almıştır.

Bkz. Führer’in Yüzü

Sinema’da Donald Duck:

  • Saludos Amigos (1942)
  • The Three Caballeros (1944)
  • Mickey’s Christmas Carol (1983)
  • The Prince and the Pauper (1990)
  • Fantasia 2000 (1999)

Televizyon dizisi olarak Donald Duck:

  • DuckTales (1987-1990)
  • Quack Pack (1996-1997)
  • Mickey Mouse Works (1999-2000)
  • House of Mouse (2001-2003)
  • Disney’s Mickey Mouse Clubhouse (2006)

Dünya dillerinde Donald Duck:

  • Alman: Donald Duck
  • Arapça: Battoot < Batt ‘ördek’
  • Çekçe: Kacer Donald
  • Çince: Tánglăo Yā
  • Danca: Anders And
  • Fince: Aku Ankka
  • Hırvatça: Paško Patak
  • Hollandaca: Donald Duck
  • Fransızca: Donald Duck
  • Endonezya: Donal Bebek
  • İspanyolca (El) Pato Donald, Pato Pascual (eskiden)
  • İsveçce: Kalle Anka
  • İtalyanca: Paperino
  • İzlandaca: Andrés Önd
  • Japonca: (Donarudo Dakku)
  • Katalanca: Ànec Donald
  • Lehçe: Kaczor Donald
  • Letonca: Donalds Daks
  • Norveçce: Donald Duck
  • Portekizce: Pato Donald
  • Sırpça : Paja Patak
  • Slovakca: Káčer Donald/Strýko Donald
  • Türkçe: Donald Amca

Downpour [Çizgi Roman] Justice League Unlimited adlı çizgi roman serisinde adı geçen, şekil değiştirebilen, özellikle suyun çeşitli formlarına dönüşebilen bir süper kahramanın adıdır.

< İngilizce downpour ‘sağanak’

Kız kardeşi Shifter ile birlikte albino beyaz cilde ve benekli kulaklara sahiptir.

Dupont et Dupond [Çizgi Roman] Les Aventures de Tintin adlı çizgi roman serisinde bıyıklarının şeklinden ayırt edilebilen beceriksiz ikiz kardeş polis hafiyelerin adıdır.

Dylan Dog [Çizgi Roman] Tiziano Sclavi tarafından Bonelli Comics için yaratılan doğaüstü olayları araştıran beş parasız ve maceraperest bir dedektifin adıdır. Genellikle mavi bir kot pantolon, kırmızı bir gömlek ve siyah bir ceket giyerken tasvir edilen kahraman, Londra’da 7 Craven Road adresinde oturmakta, kapı zilinin üzerinde ‘Kabus Dedektifi’ (İtalyanca Indagatore Dell’incubo) yazmaktadır. Geçmişte Scotland Yard’da çalışmış olan Dylan gerçekdışı ortamlarda bile sağduyu ve mantığını kaybetmeyen eski şefi Müfettiş Bloch ile halen görüşmekte, can düşmanı Xabaras’la mücadele etmekte, Groucho Marx’ı taklit eden yardımcısı Groucho ile birlikte çeşitli maceralara atılmaktadır.

Emma Frost [Çizgi Roman] Marvel Comics’in mutant karakterlerinden birisi olup ‘Beyaz Kraliçe’ adıyla da bilinmektedirler. Chris Claremont ile John Byrne’nın yarattığı ve ilk olarak ‘Uncanny X-Men’ serisinin 129. sayısında (Ocak, 1980) ortaya çıkmıştır.

Fantastic Four, Fantastik Dörtlü [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılan bir çizgi roman dizisinin adı olup, ilk sayısı Kasım 1961 tarihinde yayınlanmıştır. Günümüze dek çizgi roman olarak yayınlanmasının yanı sıra 1967, 1978, 1994 ve 2006 yılında çizgi film olarak TV’de, 1994 ve 2005 yılında ise aynı isimle sinema filmi olarak gösterime girmiştir.

  • Fantastik Dörtlü üyeleri:
  1. Mister Fantastic ‘Bay Fantastik’ (Reed Richards): Grubun lideri olmasının yanı sıra, vücudunu olağanüstü derecede esnetebilen dahi bir bilim adamıdır.
  2. The Invisible Woman ‘Görünmez kadın’ (Susan Richards): Reed Richards’ın karısı olmasının yanı sıra, görünmez olabilme ve güç alanları yaratabilme yeteneklerine sahiptir.
  3. The Human Torch ‘Meşale Adam’ (Johnny Storm): Sue’nun erkek kardeşi olup etrafında bir alev topu oluşturarak uçabilmektedir.
  4. The Thing ‘Şey’ (Ben Grimm): Bedeni portakal renkli levhalarla kaplı olağanüstü güç ve dayanıklılığa sahip, canavar görünümüne karşın altın kalpli grup elemanıdır.
  • Geçici üyeler:

H.E.R.B.I.E., Medusa, Crystal, Luke Cage, Nova, She-Hulk, Ms. Marvel, Lyja, Ant Man II, The Hulk, Spider-Man, Wolverine and Ghost Rider

  • Dost karakterler/müttefikler:

Franklin Richards (oğul), Valeria Richards (kız), Alicia Masters, The Inhumans, Black Bolt, Crystal, Medusa, Gorgon, Karnak, Triton, Lock-jaw, Namor the Sub-Mariner, Silver Surfer, The Watcher, Postal worker Willie Lumpkin, Wyatt Wingfoot

  • Düşman karakterler:

Air-Walker, Annihilus, Blastaar, Devos, Diablo, Doctor Doom, Dragon Man, Frightful Four, Galactus, Hydro-Man, Impossible Man, Kang the Conqueror, Klaw, Mad Thinker, Mephisto,

Mole Man, Molecule Man, Overmind, Puppet Master, Ronan the Accuser, Red Ghost, Skrulls, Super-Skrull, Thanos, Terrax, The Sandman, Thundra, Trapster, Wizard

Fighting Yank [Çizgi Roman] Richard E. Hughes ve Joe Blummer tarafından Nedor Comics için yaratılan ve ilk olarak Startling Comics’in 10. sayısında (Eylül, 1941) ortaya çıkan bir süper kahramanın adı olup giydiği büyülü bir pelerin sayesinde olağanüstü güç ve yaralanmazlık yeteneği kazanmaktadır.

Fishboy, Balık Çocuk [Çizgi Roman] Scott Goodall tarafından yazılıp, John Stokes tarafından çizilen İngiliz çizgi roman kahramanının adı olup İngiltere’de 1968-75 yılları arasında ‘Fishboy: Denizen of the Deep’ (Balık çocuk: derinliklerin sakini) adıyla siyah-beyaz olarak yayınlanmıştır. Issız bir adaya terk edilmesine rağmen hayatta kalmayı başaran ve su altında nefes almak, balıklarla konuşmak gibi beceriler geliştiren genç, açık denizde seyahat edip anne babasını ararken karşılaştığı insanlara yardım etmektedir.

Flintstones, Çakmaktaşlar [Çizgi film] Hanna Barbera Cartoons şirketi tarafından hazırlanan bir çizgi filmin adı olup ABC kanalında 30 Eylül 1960-1 Nisan 1966 tarihleri arasında yayınlanmıştır. Taş Devri’nde Bedrock adlı bir kasabada geçen hikâye gerçekte 1960’ların Amerikan yaşam tarzının parodisidir. Başlangıçta 1950’li yılların TV dizisi The Honeymooners’ın (Balayıcılar) karakterilerinden esinlenilen diziye zamanla sonraları The Addams Family ve The Munsters karakterleri de katılmıştır.

Temel karakterler:

  • Fred, Frederick Flintstone (Fred Çakmaktaş): Wilma Flintstone’un kocası, gürültücü ve saldırgan karakteri. Bronto vinç operatörü olmasına karşın sürekli ailesinin yaşam standardını arttırma gayretindedir. 1950’li yılların TV dizisi Honeymooners’taki Ralph Kramden karakterinden esinlenilerek yaratılmış olup anlamı bilinmeyen sloganı “Yaba Dabba Doo!” dizinin jenerik müziğini hazırlayan Hoagy Carmichael tarafından uydurulmuştur.
  • Barney Ruble (Barney Moloztaş: Fred ile Wilma Flintstones’un en iyi dostları ve komşuları olan Rubble ailesinin erkeği, Betty Rubble’ın kocası ve evlatlık aldıkları Bamm-Bamm Rubble’ın babasıdır. Honeymooners’taki Ed Norton karakterinden esinlenilen Barney neşeli ve iyi huyludur.

Her iki karater de bowling, bilardo, golf ve poker oynamanın, ev bahçesinde aylaklık yapmanın yanı sıra, ‘Su Buffaloları’ locasının sadık üyesidir.

Freedom Fighters [Çizgi Roman] DC Comics şirketinin ‘Justice League of America’ (Amerika Adalet Ligi) adlı çizgi roman serisinin 107. sayısında (Ekim, 1973) yayınlanmaya başlayan çok sayıda süper kahramanın maceralarının anlatıldığı bir çizgi romanın ‘Özgürlük Savaşçıları’ anlamına gelen adı olup Len Wein tarafından yazılmış ve Dick Dillin tarafından çizilmiştir.

Godiva [Çizgi Roman] DC Comics için yaratılan birden çok kahramanın adı olup süper kahraman olanı E. Nelson Bridwell tarafından çizilmiş ve ilk olarak Super Friends’in 7. sayısında (1977) ortaya çıkmıştır.

Goofy, Goofy Goof, Goofy Goofey [Çizgi Film] Walt Disney Şirketi’nin Mickey Mouse çizgi filmlerinde oynayan antropomorfik bir köpek kahramanının adı olup, Mickey Mouse’un en iyi arkadaşlarından birisidir. İlk olarak ‘Mickey’nin Revüsü’ adlı çizgi filmde 25 Mayıs 1932 tarihinde Dippy Dawg adıyla ortaya çıkmış, 11 Ağustos 1934 yılında ‘Yetimlerin Yardımı’ adlı çizgi filminden itibaren Goofy adıyla şirketin temel karakterlerinden birisi olmuştur.

< İngilizce (argo) goofy ‘Ahmak’

Grim Reaper, Reaper [Çizgi Roman] Better Publications şirketi tarafından yayınlanan Wonder Comics serisinin 1. sayısında (Mayıs, 1944) ortaya çıkan bir kahramanın adıdır. Tabanca ve kılıç taşıyan, maske ve pelerin takan kahramanın süper gücü bulunmamakta olup gerçek adı William Bill Norris’tir.

Haddock [Çizgi Roman] Tam adı Capitaine (Kaptan) Archibald Haddock olup Tenten’in en iyi dostudur. İlk olarak ‘Altın pençeli yengeç’ (The Crab with the Golden Claws) macerasında ortaya çıkan Kaptan başlangıçta zayıf ve alkolik bir karakterken sonraki maceralarda saygıdeğer bir karakter olduğunu ispatlayacaktır.

Bkz. Tenten

He-Man [Çizgi film] Dünyanın en güçlü adamı olarak tanımlanan, ‘He-Man ve Evrenin Hakimleri’ adlı 1983-85 yılları arasında 130 bölüm olarak çekilen çizgi filmin ana karakteridir. He-Man ve arkadaşları Eternia ile İskelet şatosunun hâkimi İskeletor’a karşı amansız bir mücadele vermektedir. He-Man çizgi film olmadan, Kasım 1982 tarihinden itibaren DC Comics’den çizgi roman olarak ve 1987 yılında ‘Evrenin Hakimleri’ (Masters of the Universe) adıyla film olarak yayınlanmadan önce 1981 yılında oyuncak üretilmiştir.

Homer Simpson [Çizgi Film] The Simpsons adlı çizgi TV dizisinin temel kahramanlarından birisinin adı olup, şişmanlık, tembellik, oburluk, kaba sabalık, beceriksizlik, düşüncesizlik gibi tüm olumsuz huylarına rağmen sevimli bulunan, Simpson ailesinin baba karakteridir.

Springfield Nükleer Santrali’nde çalışmakta olan Homer, Abraham Simpson’un ikinci Mona Simpson’un ilk oğlu, Marjorie Bouvier’in kocası, Bart, Lisa ve Maggie’nin babası olup çeşitli bölümlerde 36-39 yaşları arasında olduğu belirtilmiştir (10 Mayıs 1955, 12 Mayıs 1956, 20 Mart 1955).

742 Evergreen Terrace, Springfield adresinde yaşayan Simpson ailesinin babasını, Dan Castellaneta seslendirmektedir.

Bkz. Simpsons

Hourman, Hour-Man ‘Saat adam’ [Çizgi Roman] DC Comics firması için Ken Fitch ile Bernard Bailey tarafından yaratılan ve ilk olarak Adventure Comics serisinin 48. sayısında (Nisan, 1940) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. New York’ta yaşayan biyokimyacı Rex Tyler tesadüfen insanlara kullanıldığı süre zarfında olağanüstü güç ve hareket kabiliyeti kazandıran mucize vitamin Miroclo’yu keşfetmiş ve bizzat kendi üzerinde denemiştir.

Hulk [Çizgi roman] Marvel Comics şirketi için Stan Lee ve Jack Kirby tarafından 1962 yılında yaratılan bir karakterin adı olup, nükleer fizikçi Robert Bruce Banner’ın ordu için Gamma bombası yapmaya çalışırken radyasyona maruz kalıp olağanüstü güçlü yeşil bir deve dönüşmesinin ardından yaşadığı maceraları konu almaktadır.

Human Bomb ‘Bomba adam’ [Çizgi Roman] Police Comics’in 1. sayısında (Ağustos, 1941) ortaya çıkan ve Paul Gustavson tarafından yaratılan bir süper kahramanın adıdır. Babasıyla birlikte ‘27-QRX’ adlı kimyasal patlayıcıyı keşfeden kimyager Roy Lincoln’un laboratuarı Nazi ajanları tarafından basılmış ve babası öldürülürken Roy kurtulmayı başarmış, bu sırada ellerine bulaşan kimyasal maddeden ötürü dokunduğu maddeleri patlatma gücü kazanmış, özel bir eldiven takmadıkça çevresine zarar verebilen bu gücünü Japon ve Nazilere karşı kullanmıştır.

Human Torch ‘Meşale Adam’ [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılmış, Fantastik dörtlünün üyesi olan karakter, ilk olarak Fantastic Four’un 1. sayısında ortaya çıkmıştır. Human Torch, ısı enerjisini absorbe edebilme, uçma ve ısı saçabilme özelliklerine sahiptir.

Carl Burgos tarafından yine Marvel Comics için yaratılan ve Marvel Comics’in 1. sayısında (Ekim, 1939) yayınlanan daha eski bir versiyonunda ise Human Torch bir bilim adamı tarafından yaratılan ateşi kontrol edebilen bir androittir.

Hyperboria [Çizgi Roman] Robert E. Howard’ın ‘Conan the Barbarian’ (Barbar Conan) adlı çizgi romanında, yazar tarafından Atlantis’in batışı ile klasik medeniyetlerin başlangıcı arasında kalan zaman dilimi olarak tarif edilmiştir.

İan Nottingham [Çizgi Roman] Witchblade adlı çizgi roman ve Tv dizisinde suikastçi bir kahramanın adıdır.

Incredibles [Çizgi Film] Brad Bird tarafından yazılıp, Pixar Animation Studios tarafından hazırlanan Akademi ödüllü bir çizgi filmin adı olup, ABD’de 26 Kasım 2004 tarihinde vizyona girmiş, Türkiye’de ‘Süper Aile’ adıyla tanıtılmıştır.

Önemli Karakterler:

  • Mr incredible ‘Bay İnanılmaz’: 2 m boyunda, 159 kg ağırlığında olağanüstü güç ve dayanıklılığın yanı sıra zor ender rastlanılan altıncı his duygusuna da sahip bir kahraman olup gerçek adı Robert Bob Parr’dır.
  • Helen Parr, ‘Elastigirl’: 73 m boyunda, 57 kg ağırlığında olup vücudunu 30 m kadar uzatabilecek ve 1 mm’ye kadar incelebilecek esnekliğe sahip bir süper kahramanın adı olup, Mr. Incredible’ın eşi Dash, Violet ve Jack-Jack’ın annesidir.
  • Violet Vi Parr: 1.60 mboyunda, 41 kg ağırlığında olan ailenin kızı Violet istediği anda görünmez olabilme ve etrafında güç alanı oluşturabilme özelliğine sahiptir.
  • Dashiell ‘Dash’ Robert Parr: 22 m boyunda, 22 kg ağırlığında hiç bir insanın ulaşamayacağı bir hızda hareket etme yeteneğine sahip olup ailenin 10 yaşındaki oğullarıdır.
  • Jack-Jack Parr: Bedenini farklı biçimlere sokma yeteneğine sahip Parr ailesinin bebeklerinin adıdır.
  • Frozone: 88 m boyunda, 82 kg ağırlığında ailenin yakın dostu olan parmak uçlarından buz çıkarabilme özelliğine sahip bir kahramanın adıdır.
  • Syndrome: Çocukluğunda Mr. Incredible’ın en büyük hayranı olan Buddy Pine’ın ‘Incredi Boy’ adıyla kahramanın yardımcısı olma isteği reddedilince, olağanüstü zekâsıyla icat ettiği teknolojik aygıtlarla kahramanı yenmek için kullanmaya çalışacaksa da başarısız olacaktır.
  • Mirage: Syndrome’un pek çok süper kahramanın öldürmesine yardım etmiş, casusluk ve bilgisayarlar konusunda uzman seksi sevgilisinin adıdır.
  • Esna ‘E’ Mode: Süper kahramanları için kostüm tasarlayan modacının adıdır.

İnvaders, İstilacılar [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Roy Thomas ile Sal Buscema tarafından yaratılan ve ilk olarak The Avengers serisinin 71. sayısında (Aralık, 1969) ortaya çıkan bir süper kahramanlar grubunun adıdır.

Marvel Comics’in öncülü olan Timely Comics’in 1940 yılı grubunda Captain America (Steve Rogers), Bucky (James Barnes), Human Torch (Jim Hammond), Toro (Thomas Raymond) ve Namor birlikte Nazilere karşı savaşmakta hatta bir maceralarında Winston Churchill’in hayatını kurtarmaktaydı.

Günümüz takımı The New Invaders ise (Ağustos, 2004 -Temmuz 2005) USAgent (John Walker), Thin Man (Dr. Bruce Dickson), Human Torch, Blazing Skull’dan (Mark Todd) oluşmakta Amerikan Savunma Bakanlığı için çalışmaktadırlar.

İnvisible Woman, Görünmez kadın [Çizgi roman] Gerçek adı Susan Richards olan görünmezlik yeteneğine sahip, Fantastik dörtlü üyesi kadın kahraman, Marvel Comics şirketi için Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılmış ve Kasım 1961 tarihinde çıkan Fantastic Four’un 1. sayısında yayınlanmıştır.

Jeffrey Mace [Çizgi Roman] Marvel Comics firmasının Marvel Mystery Comics çizgi roman serisinin 21. sayısında (Temmuz, 1941) ortaya çıkmış kahraman üçüncü Captan America olacaktır.

Johnny Canuck [Çizgi Roman] 1869 yılında yaratılan politik çizgi karakterin adı olup 1942 ve 1975 yıllarında yeniden keşfedilip Kanada’nın kişileştirilmiş formuna dönüştürülmüştür. 2. Dünya Savaşı sırasında karikatürist Leo Bachle Şubat 1942 tarihinde ‘Dime Comics’ dergisinin 1. sayısında genç Johnny Canuck karakterini sıkı bir anti Nazi olarak tekrar diriltmiştir.

Jubilee, Jubilation Lee [Çizgi Roman] Chris Claremont tarafından Marvel Comics için yaratılan bir mutant kadın kahramanın adı olup ilk olarak X-Men’in 244. sayısında (Ağustos, 1989) görünmüştür. Beverly Hills doğumlu, jimnastiğe yetenekli Çin kökenli bir Amerikalının adı olup ailesi öldürüldükten sonra süper güçlerini kazanmıştır.

Judas [Çizgi Roman] 1979 yılında İtalyan sanatçı Ennio Missaglia’nın (1930-1993) yarattığı alışılmadık özelliklere sahip bir western kahramanının adıdır. Kahramanın iyi ve adil birisi şüpheli olduğu gibi, John Wayne’nin şahsında özdeşleşen tipik kovboy davranış kalıplarına da pirim vermez. Anti sosyal bir Pinkerton ajanı olup, suçlulara karşı duyduğu engellenemez nefret duygusu, onu sürekli silah kullanmaya ve can almaya yatkın hiç arkadaşı olmayan sevimsiz birisi yapmıştır. Yakaladığı suçluların kendilerince haklı sebepleri olduğunu görmesine karşın yasaları haksız da olsa uygulamaya çalışmış, bu açıdan başka bir İtalyan ekolü olan Tex’in tam zıttı olmuştur.

Julie Power [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için Louise Simonson ile June Brigman tarafından yaratılan ve ilk olarak Power Pack çizgi roman serisinin 1. sayısında ortaya çıkan (Ağustos, 1984) kahramanın adıdır.

Justice Society of America, Amerika A-dalet Cemiyeti, JSA [Çizgi Roman] DC Comics şirketi için Gardner Fox tarafından yazılan ve editörlüğü Sheldon Mayer tarafından yapılan Amerikalı süper kahramanlar topluluğunun adı olup Sheldon Mayer’in 3. sayısında (Kış, 1940) ortaya çıkmıştır.

JSA üyeleri (All-Star Comics’in göründükleri sayıları):

  • Flash (3-7, 10, 24-57)
  • Green Lantern (3-7, 10, 24-57)
  • Hawkman (3-57)
  • Sandman (3-21)
  • Spectre (3-23)
  • Doctor Fate (3-12, 14-21)
  • Hourman (3-7)
  • Atom (3-26, 28-35, 37-57)
  • Johnny Thunder & Thunderbolt (3-4, 6-35, 37-39)
  • Superman (7, 36)
  • Batman (7, 36)
  • Doctor Mid-Nite (8-57)
  • Starman (8-23)
  • Wonder Woman (11-22, 24-57)
  • Mister Terrific (24)
  • Wildcat (24, 27)
  • Black Canary (38-57)

Ka-Zar [Çizgi Roman] Ormanda yaşayan bir süper kahramanın adı olup, ilk olarak Manvis Publishing’in Ka-Zar (1936) serisinde bir tarzan kopyası olarak ortaya çıkmıştır. Ekim 1939’da Marvel Comics’e transfer olan karakter Marvel Comics X-Men serisinin 10. sayısında (Mart 1965) tekrar ortaya çıkmıştır. İngiliz aristokrat Lord Robert Plunder’ın en büyük oğlu olup, mağara adamları ve dinozorlarla dolu Vahşi Toprak (Savage Land) adlı bir bölgede Zabu adlı insan zekâsına sahip tarih öncesi döneme ait uzun dişli bir kaplan dostuyla birlikte yaşamaktadır.

Kal-L [Çizgi Roman] DC Comics firması için çizilen süper kahraman Superman’in Krypton gezegenindeki adı olup, ilk olarak Superman’ın bir versiyonu olarak ‘Justice League of America’ serisinin 73. sayısında (1969) ortaya çıkmıştır.

Kara Akbaba [Çizgi Roman] DC Comics şirketi tarafından yaratılmış ve Freedom Fighters (Özgürlük Savaşçıları) üyesi üç süper kahramanın adıdır. Bunlardan en ünlüsü Crack Comics’in 1. sayısında (Mayıs, 1940) ortaya çıkan uçma yeteneğine sahip gerçek adı senatör Richard Grey Jr’dır.

Karabasan [Çizgi Roman] Hakan Tacal tarafından yazılıp Yıldıray Çınar tarafından çizilen, 2003 yılında ilk macerası (Kehanet) Arkabahçe Yayıncılık tarafından basılan bir Türk çizgi roman kahramanının adıdır.

Karaoğlan [Çizgi Roman] Suat Yalaz tarafından yazılıp çizilen 1963 yılında dergi olarak yayın hayatına başlayan Orta Asya kökenli bir çizgi roman kahramanının adıdır. Karaoğlan yaratılırken, 1926 yılında Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun Kızıltuğ adlı öyküsünün baş karakteri Kaan’dan esinlenilmiş, Kızıltuğ’un yardımcı karakteri Otsukarcı ise Çalık adını almıştır. 1959 yılında Suat Yalaz, Kızıltuğ’un devamı niteliğinde olan ‘Cengiz Han’ın Hazineleri’ adlı öyküyü çizmiş ve Kaan karakterini kendi çizdiği dokuz öyküde kullanmıştır. Bunlar:

Cengiz Han’ın Hazineleri, Tibet Canavarı, Altın Saçlı Kız, Kız Kulesi Kahramanı, Hülagu’nun Gözdesi, Ağahan’ın Yüzüğü, Alagoya’nın Ölümü, Altın Hançer, Bozkurt’un İntikamı.

Uygur genci Karaoğlan ile dostlarının (Baybora ile Çalık) Çin, Hindistan ve Bizans toprakları arasında yaşadığı renkli maceralar öylesine beğenilir ki ‘Altay’dan Gelen Yiğit’, ‘Baybora’nın Oğlu’ ve ‘Camoka’nın İntikamı’ maceraları Karaoğlan rolünü Kartal Tibet’in oynadığı üç filmle beyazperdeye aktarılır.

Çizgi Roman albümleri:

1963-17 sayı

1964-186 sayı

1967-151 sayı

1973-156 sayı

1977-19 sayı

1982-158 sayı

1988-20 cilt

Katie Power [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için Louise Simonson ve June Brigman tarafından yaratılan enerjiyi absorbe etme ve yayma gücüne sahip bir kız çocuğu karakterinin adı olup, Power Pack serisinin 1. sayısında (Ağustos, 1984) ortaya çıkmıştır.

Ken Parker [Çizgi Roman] Giancarlo Berardi ile İvo Milazzo tarafından 1977 yılında yaratılan, ilk macerası Lungo fucile (Uzun Tüfek) ile birlikte yayınlanan 59 seriden sonra yayın hayatına veda eden bir anti kahramanın adıdır. Robert Redford ile Jeremiah Johnson karışımı bir karakter olup, tipik bir kovboydan farklı olarak, hayati bir gerekçesi olmadıkça öldürmekten hoşlanmayan Kuzeybatı Amerika’nın öncülerinden birisidir.

Kimmeria [Çizgi Roman] Robert E. Howard’ın yarattığı Barbar Conan karakterinin anavatanı olan ülkenin adıdır. Bkz. Conan

Koziołek Matołek [Çizgi Roman] 1933 yılında yazar Kornel Makuszyński ile çizer Marian Walentynowicz tarafından yaratılan, insanımsı özellikler taşıyan bir erkek keçi kahramanın adıdır.

Kull, Kull of Atlantis, Atlantis’li Kull, Kull the Conqueror, Fatih Kull [Çizgi Roman] Barbar Conan adlı karakterin yaratıcısı Robert E. Howard tarafından yaratılan bir başka savaşçının adıdır. İlk olarak Tuhaf Hikâyeler’den (Weird Tales) birisi olan ‘Gölge Krallığı’nda (The Shadow Kingdom) (Ağustos, 1929) ortaya çıkmıştır. Conan MÖ 15.000-12.000 yılları civarında yaşamışken, Kull MÖ 100.000 tarihlerinde Atlantis’in barbarlar tarafından yönetildiği, tufandan çok önceki dönemlerde yaşamaktadır.

Kyklop [Çizgi Roman] Marvel Comics için Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılan ve ilk olarak ‘The Uncanny X-Men’ serisinin 1. sayısında (1963) ortaya çıkan, gözlerinden enerji saçan bir mutant kahramanın adıdır. Gerçek adı Scott Summers olan karakter X-Men grubunun taktik lideridir.

Lana Lang [Çizgi Roman] 1950 yılında DC Comics’in Superboy serisinin 10. sayısında ortaya çıkan, Superman’ın ergenlik döneminde aşık olduğu genç kızın adıdır. Süpermen yetişkin olduktan sonra Lois Lane ile ilişkiye girmiş, Lana Lang ise Pete Ross ile evlenmiştir.

Lex Luthor [Çizgi Roman] DC Comics şirketinin Superman serisinde ilk olarak Action Comics 23. sayıda (1940) kendisini gösteren, Jerry Siegel ile Joe Shuster tarafından yaratılan kahramanın adıdır.

Başlangıçta kel kafalı deli bir bilim adamı olarak çizilen, gençlik döneminde en iyi arkadaşlarından birisi olduğu Superman’in azılı düşmanı olmuş, zamanla karakter Makyevelist ve zengin bir işadamı olarak değiştirilmiş, 2000’li yılların başlarındaki maceralarda ABD Başkanı olarak Beyaz Saray’a çıkmıştır.

Liberty Legion, Özgürlük Lejyonu [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için 1976 yılında 1940’lı yıllara ait süper kahramanların kullanılmasıyla Roy Thomas tarafından yaratılan bir kahramanlar takımının adı olup ilk olarak The Invaders dizisinin 5. sayısında (Mart, 1976) ortaya çıkmıştır.

Üyeleri: Bucky, Blue Diamond, Jack Frost, Miss America, Red Raven, The Patriot, The Thin Man, Whizzer

Lionheart, Aslan yürek [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için Chuck Austen ile Olivier Coipel tarafından yaratılan The Avengers adlı çizgi roman serisinin 77. sayısında (2004) ortaya çıkan, gerçek adı Kelsey Leigh olan İngiliz kökenli bir kadın süper kahramandır.

Lois Lane [Çizgi Roman] DC Comics için yaratılan bir karakterin adı olup, ilk olarak Action Comics’in 1. sayısında (1938) ortaya çıkmıştır. Lois Lane, Superman’ın Metropolis’de Daily Planet gazetesinde birlikte çalıştığı -aynı zamanda romantik bir aşk yaşadığı- muhabir kızın adıdır. İlk sayılarda esmer olan karakter 1980’lerden itibaren kumral olarak çizilmeye başlanmıştır.

Lucky Luke, Red Kit [Çizgi Roman] Belçikalı sanatçı Morris’in (1923-2001) yarattığı ‘gölgesinden hızlı ateş eden kovboy’ olarak da bilinen Uzak Batılı bir çizgi karakterin adıdır. Lucky Luke sadece kıta Avrupa’sında değil tüm dünyada popüler olmuştur. Yardımcı karakterler olan azılı haydut Dalton kardeşler, Lucky Luke’un bindiği dünyanın en akıllı atı Jolly Jumper ve evrenin en aptal köpeği Rin Tin Tin de tüm dünyaca tanınmıştır. Türkiye’de Red Kit adıyla yayınlanmıştır.

Lyja [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için yaratılan şekil değiştirme yeteneğine sahip bir kadın kahramanın adı olup, ilk olarak Alicia Masters adıyla Secret Wars’ın 12. sayısında (Nisan 1985), ardından Lyja adıyla Fantastic Four’un 357. sayısında (Ekim, 1991) boy göstermiştir.

Kaynak

Özhan Öztürk. Folklor ve Mitoloji Sözlüğü. Phoenix Yayınları. Ankara, 2009

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü Bölümleri

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü A-Ç,

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  D-L

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  M-Z