Mitoloji

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü adlı bu çalışma aynı zamanda çizgi film kahramanlarını da kapsamakta olup, alfabetik formda 3 bölümde (A-Ç, D-L, M-Z) yayınlanmıştır.

Süper Kahraman nedir?

Cesaret, asalet, iyilik gibi erdemlerin yanı sıra olağanüstü güçlere de sahip, renkli kıyafetler giyinmiş, ilginç isimlere sahip hayali çizgi karakterlerin toplu adıdır. 1930’lu yıllarda ABD’de kurgulanan modern çağ efsanelerinin konusu olan süper kahramanlar (Superman, Örümcek adam, Batman, Captain America…) tıpkı ataları olan tarih öncesi efsanelerin kahramanları gibi yaşadıkları toplumun inanç, değer ve ideallerini savunan semboller olup, kapitalizm ve Amerikan yaşam tarzını idealize etme işini üstlenmişlerdir. Bu açıdan bakıldığında hem Amerikan halkına kendi değerlerini kutsama işlevini hem de rakip ulus, ideoloji ve yaşam tarzı modellerine karşı propaganda misyonunu ustalıkla gerçekleştirmişlerdir. Kısacası Amerika’nın kültürel, siyasi ve ekonomik alanlarda damgasını vurduğu 20. yüzyılda, 1930’ların çizgi roman kahramanı Superman, 1980’lerin beyazperde kahramanı Rambo ve daha nicesi, antik çağda barbar dünyaya karşı Yunan kültürünün üstünlüğü ve yaşam tarzını savunan kahramanlardan misyon açısından pek de farklı değildir. Günümüzde diğer dillere çevrilerek, basılı yayın, TV, video hatta bilgisayar oyunu olarak tüm kültürlere sızan Amerikan tipi kahramanı anlamak için, savunucusu olduğu ‘Amerikan Rüyası’ olarak bilinen ideali doğru tanımlamak gerekmektedir. Başlangıçta Hollandalı tüccarlar ve Fransız kürk avcılarının iş alanı olan kıta, 17. yüzyılda İngilizler, 19. yüzyılda Kuzey ve Güney Avrupa’dan büyük kitlelerin yerleşimine sahne olmuştur. Adaletsizlik, sefalet ve önyargılardan kaçan milyonlarca göçmen, beş parasız ve refah dolu bir yaşama kavuşma hayaliyle geldikleri yeni vatanlarında çok çalışarak kendini kurtarmanın ve soyluluk gerektirmeden saygın biri olmanın yollarını aramışlardır. Başarılı olsun ya da olmasın bu arayış Amerikan rüyası ve idealinin, dolayısıyla Amerikan Süper kahramanının savunduğu değerlerin özünü oluşturmuştur ki bu motivasyon Homerik kahramanınkinden oldukça farklıdır.

Amerikan süper kahramanların özellikleri:
  1. Ahlaki açıdan örnek niteliklere sahip olmak
  2. İyilik ve adaletin hizmetinde olmak
  3. Olağanüstü güç ve yeteneklere sahip olmak
  4. Toplum içinde gerçek kimliğini saklayabileceği farklı ikinci bir kimliğe sahip olmak
  5. Kendine özgü frapan bir kostüme sahip olmak
  6. Defalarca savaşmasına karşın tam olarak yok edemediği güçlü ve kötü düşmanlara sahip olmak
  7. Kendisine sadakatle bağlı, gizli kimliğini bilmelerine rağmen yardımlarını esirgemeyen dostlara sahip olmak

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü A -Ç

Adams Ailesi (The Addams family) Amerikalı karikatürist Charles Addams tarafından çizilip, 1930’lu yıllarda The New Yorker dergisinde yayınlanan, ideal Amerikan ailesini hicvetmek amacıyla korkunç ve acayip olan her şeyden keyif alan bir aileyi Amerikan hayat tarzıyla buluşturan sonradan TV ve sinemaya aktarılan bir çizgi romanın adıdır.

Temel karakterler:

  • Gomez Alonzo Addams: Ailenin İspanyol kökenli, model trenleri parçalamaktan ve puro içmekten hoşlanan mirasyedi babasının adıdır.
  • Morticia A. Addams: Vampir görünüşlü, siyahlar giyen, solgun yüzlü annesinin adıdır.
  • Pugsley ile Wednesday (Çarşamba): Ailenin birbirlerine acı çektirmekten hoşlanan çocuklarıdır.
  • Fester amca ile büyükanne (Grandmama) ailenin diğer karakterleridir.
  • Thing (Şey): Ailenin hizmetkârı olan bir erkek elidir.
  • 18 Eylül 1964 -2 Eylül 1966 tarihleri arasında ABC kanalında Tv dizisi olarak yayınlanmasının ardından 1990’lı yıllarda üç filme konu olmuştur:
  • The Addams Family (1991)
  • Addams Family Values (1993)
  • Addams Family Reunion (1998)

1998-99 yılları arasında Fox Family kanalında tekrar TV dizisi olarak yayınlanmıştır.

Alan Ford [Çizgi Roman] Max Bunker (Luciano Secchi) tarafından yaratılmış (1969) New Yorklu bir gizli ajanın adı olup İtalyanca’dan İngilizceye çevrilmediğinden popülaritesi sınırlı olmuştur.

Alias the Spider, Takma adı Örümcek [Çizgi Roman] Crack Comics şirketi için Paul Gustavson tarafından 1940 yılında yaratılan bir süper kahramanın adıdır. Gerçek adı Tom Hallaway olan playboy karakterli kahraman, dürüst ve namuslu insanları savunmak için mavi şort ile sarı gömlektan oluşan ve güreşçiye benzer kıyafetiyle, The Black Widow (kara dul) adlı özel arabası, ustaca kullandığı ok ve yayıyla, yardımcısı Chuck ile birlikte kötülüğe karşı amansızca savaşmaktadır.

All-Star Squadron [Çizgi Roman] DC Comics şirketi için Roy Thomas tarafından yaratılan ve 1981-1987 yılları arasında yayınlanan kalabalık bir süper kahraman grubunun maceralarını içeren Amerikan orijinli çizgi romanın adıdır.

American Crusader, Amerikan Haçlısı [Çizgi Roman] Better Publications şirketi tarafından yayınlanan Thrilling Comics’in 19. sayısında (1941) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Astronomi profesörü olan Archibald (Archie) Masters, bir kaza sonucu radyasyona maruz kalınca ölmemiş ama bazı süper güçler kazanmış ve güçlerini kötülüğe karşı kullanmaya karar vermiştir.

Amok [Çizgi Roman] İtalyan sanatçı Antonio Canale tarafından 1946 yılında yaratılan ve aynı adla İtalya’da yayınlanan Cenovalı süper kahramanın adıdır. Nişanlısı Nikita’nın tecavüze uğramasının ardından grotesk bir maske ve kıyafete bürünerek kötülüğe ve düşmanlarına karşı savaşmıştır.

Angel [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Paul Gustavson tarafından 1930’larda yaratılmış, ilk olarak Marvel Comics’in 1. sayısında (Ekim, 1939) ortaya çıkan, Thomas Halloway adıyla New York’ta dedektiflik yapan, uçabilme yeteneğine sahip bir süper kahramanın adıdır.

Ant man, Karınca Adam, Henry ‘Hank’ Pym [Çizgi Roman] İlk olarak Marvel Comics yayınevinin ‘Şaşırtan Hikâyeler’ (Tales to Astonish, Ocak, 1962) hikâyesinde olağanüstü zekâsıyla kendisini gösteren, Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılan bir süper kahramanın adıdır. R. Henry Pym zamanının büyük bölümünü laboratuarında geçiren ve ‘Ant Man I, Giant Man I, Goliath I, Yellowjacket’ kostüm ve kimlikleriyle çeşitli maceralarda görünen bir bilim adamı olup ‘Avengers’ grubunun paha biçilmez bir üyesidir.

Archangel [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Stan Lee ile Jack Kirby tarafından yaratılan ve ilk olarak X-Men’in 1. sayısında (Eylül, 1963) görülen sırtında iki tüylü ve büyük kanadıyla uçabilen erkek bir mutantın adıdır.

Asterix [Çizgi Roman] Rene Goscinny ve Albert Uderzo adlı sanatçıların yazıp çizdiği, büyülü bir iksir içerek olağanüstü güçlendikleri için Roma İmparatorluğu’nun bir türlü ele geçiremediği bir Galya köyünü konu alan çizgi romanın ve başkahramanının adıdır.

Atomic Betty [Çizgi film] Atomic Cartoons & Breakthrough (Kanada) ve Tele Images Kids (Fransa) şirketleri tarafından 2004 yılında üretilen aynı isimli çizgi filmin kızıl saçlı bir kız çocuğu olan süper kahramanının adıdır.

Avanak Avni [Çizgi Roman] Oğuz Aral’ın Gırgır dergisi için yarattığı bir saf, temiz yürekli, sakar, inatçı haşarı ama sevimli bir çizgi karakterin adıdır. Oğuz Aral’ın kardeşi Tekin Aral Avni’nin derginin çay ocağında çalışan Rıza isimli bir geçten esinlendiğini bir süre delikanlı olarak çizdiği karakterin sonraları çocuk haliyle devam ettiğini belirtmiştir:

‘Avanak Avni’yi, önceleri büyük haliyle çiziyorduk. Askılı pantolon giyen birisiydi. Gırgır Dergisi’nde, çay servisi işine almıştık. Simdi, bir mizah ustası oldu. Saf, tuhaf, sempatik… Bir şey anlatırsın, öyle garip garip bakar insanın yüzüne. Ağabeyim Oğuz Aral, onu Avanak Avni olarak çizdi. Mizahta ayni harflerle başlayan isimler vardır. Avanak Avni, Cesur Cemal, Deve Dilaver gibi. Daha sonraları, Oğuz Aral onu bir jenerasyon aşağı çekti. Konuşamayan biri oldu Avni. Duygusallaştı. Devamlı kullandığı ‘Dıgıl Dıgıl’ kelimesini, küçükken ben çok söylermişim. Bu, ağabeyimin kafasına yerleşip kalmış’ (Hürriyet Gazetesi, 25 Nisan 1999)

Ayı Yogi [Çizgi Film] Hanna-Barbera kahramanlarından birisinin adı olup, 1958 yılında ‘The Huckleberry Hound Show’ için yardımcı karakter için yaratılmış, 1961 yılından itibaren kendi adını taşıyan çizgi filmin temel karakteri olmuştur. Ayı Yogi’nin arkadaşları Boo-Boove ve Cindy ile birlikte yaşadığı Jellystone Parkı’nın, Yellowstone Milli Parkı’ndan, Ayı Yogi’nin ise 1950’li yılların popüler TV dizisi The Honeymooners’ın kahramanlarından Art Carney’den esinlendiği sanılmaktadır.

Baka [Çizgi Roman] Japonca ‘aptal, geri zekâlı’ anlamına gelen hakaret ifadesi olup manga kültürü sayesine Batı dillerine girmiştir.

Bambi [Çizgi Film] Walt Disney tarafından 13 Ağustos 1942 tarihinde gösterime sokulan çizgi filmin ve filmin ana karakteri olan genç karacanın adı olup Avusturyalı yazar Felix Salten’in Bambi, Ormand yaşam (Bambi, A Life in the Woods) adlı kitabından esinlenilmiştir. Ormanın prensi olan Bambi, tavşan arkadaşı Thumper, kokarca olan Flower (çiçek) ve ailesiyle birlikte yaşamaktadır.

Bananaman, Muz Adam [Çizgi Roman] DC Comics şirketinin yayınladığı Nutty serisinin 1. sayısında (16 Şubat 1980) ilk olarak görünen Steve Bright’ın yazıp John Geering’in çizdiği süper kahraman kavramınla dalga geçmek amacıyla yaratılmış, güçlü, uçabilen, kimseye yaranamayan, aptal bir süper kahramanın adıdır.

Batgirl, Yarasa Kız [Çizgi Roman] DC Comics’in Batman adlı çizgi roman serisinde 1960’lı yıllarda ortaya çıkan suça karşı savaşan bir kadın süper kahramanın adıdır. İlk Batgirl Batman’ın 139. sayısında ortaya çıkmıştır (Nisan, 1961) İkincisi ise, Gotham şehri Polis müdürü James Gordon’un kızı olan Barbara Gordon’dur. 1988 yılında Joker tarafından sırtından vurularak felç edilmiştir. 1990’larda ‘No Man’s Land’ macerasında 3. Batgirl olarak Helena Bertinelli, son ve 4. Batgirl olarak ise dövüş ustası Cassandra Cain olup, ilk olarak 1999 yılında ortaya çıkmıştır.

Batman, The Batman, Yarasa Adam [Çizgi Roman] İlk olarak Detective Comics çizgi roman serisinin 27 sayısında (Mayıs 1939) görünen süper kahramanın adı olup, ‘Yarasa Adam’ anlamına gelmektedir. Bill Finger’in yazıp Bob Cane’in çizdiği karakter önceleri Detective Comics’in karakterlerinden birisiyken daha sonra kendi adıyla yayınlaşmış, Robin ve Batgirl’ün de maceralara dahil olmasıyla Superman ile birlikte DC Comics şirketinin en popüler 2 karakterinden birisi olmuştur.

Hikâyeye göre gerçek adı Bruce Wayne olan hayırsever ve milyarder bir sanayici olup suçlulara karşı Gotham kenti halkını savunmaktadır.

Karakterler:

  • Robin: Batman’ın yakın arkadaşı olan gençtir.
  • Alfred Pennyworth: Bruce Wayne’in kahyası olup onun gizli kimliğini bilmektedir
  • Batgirl: Batman ailesine sonradan katılmış genç bir kızdır.
  • James Gordon: Gotham şehrinin polis komiseridir.

Düşman karakterler:

(1930-1940’lar) Joker, Catwoman, Penguin, Two-Face, Riddler, Mad Hatter, Scare-crow, Clayface

(1960-1990’lar) Mr. Freeze, Poison Ivy, Ra’s Al Ghul, Killer Croc, Ventriloquist, Bane, Harley Quinn

Batman, 1960’lı yıllarda Filmation, 1970’lerde Hanna-Barbera ve Filmation, 1980’lerde Hanna-Barbera, sonrasında Warner Bros tarafından Tv dizisi olarak yayınlanmıştır.

Sinema’da ise ilk olarak 1943-49 arasında Columbia Pictures tarafından 15 bölümlük film serisi olarak yayınlanmış, 1966, 1989, 1992, 1995, 1997 ve 2005 yıllarında yeni Batman filmleri üretilmiştir.

Black Terror, Kara dehşet [Çizgi Roman] Nedor Comics şirketi tarafından yayınlanan Exciting Comics serisinin dokuzuncu sayısında (1941) ortaya çıkan bir süper kahramanın adı olup Richard E. Hughes ile Don Gabrielson tarafından yaratılmış bazı maceraları Patricia Highsmith tarafından yazılmıştır.

Eczacı Bob Benton ‘formic ether’ adını verdiği kedine süper güçler veren bir kimyasal madde icat etmiş ve yardımcısı Tim Roland ile birlikte kötülüğe karşı savaş açmış, Dehşet İkizler olarak bilinen ikilinin maceraları 1949 yılına dek yayınlanmıştır.

Blazing Skull, Alevli kafatası [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketinin öncülü olan Timely Comics’in çıkardığı Mystic Comics serisinin 5. sayısında (Mart, 1941) ortaya çıkan bir süper kahramanın adı olup yaratıcısı bilinmemektedir. Gerçek adı Mark Todd olan karakter olağanüstü gücünün yanı sıra bedenini görünmez kılabilme, ateşe karşı dayanıklılık gibi özelliklere sahiptir.

Bucky [Çizgi Roman] Joe Simon ile Jack Kirby tarafından Marvel Comics şirketinin öncülü Timely Comics için Captain America’ya yardımcı olarak yaratılan ve ilk olarak Captain America Comics’in 1. sayısında görülen (Mart, 1941) bir süper kahramanın adıdır.

Bugs Bunny [Çizgi Film] Looney Tunes ve Merrie Melodies adlı çizgi film serilerinin en önemli çizgi karakterlerinden birisi olup gri renkli akıllı bir tavşandır.

1940 yılında Brooklyn’de (New York) Bob Clampett, Chuck Jones, Friz Freleng, Arthur Davis ve Robert McKimson tarafından yaratılmıştır. Mitolojik üçkâğıtçı karakterlerin tüm dünyada tanınıp sevilen modern karşılığıdır.

Bugs Bunny yaratılırken Charlie Thorsen’in 1934 yılında kısa çizgi film dalında Akademi ödülü aldığı karakter Max Hare adlı tavşan karakterinden esinlenilmiş olmalıdır. 2. Dünya savaşı sırasında Japon askerleri ve Hitler ile dalga geçen Buggs Bunny karakteri oldukça popüler olmuştur.

Bulletgirl [Çizgi Roman] Bkz. Bulletman

Bulletmen, Mermi Adam [Çizgi Roman] Bill Parker ile Jon Smalle tarafından Fawcett Comics şirketi için yaratılan ve ilk olarak Nickel Comics’in 1. sayısında (Mayıs, 1940) ortaya çıkan süper kahramanın adıdır. 1953 yılına dek Fawcet Comics tarafından yayınlanan çizgi roman 1976 yılından itibaren DC Comics tarafından tekrar yayınlanmaya başlamıştır. Jim Barr, polis babası öldürülünce kötülerle savaşmaya karar vermiş, bazı kimyasal araçlarla olağanüstü mental ve fiziksel yetenekler kazanmış bir süper kahramandır. İcat ettiği Yerçekimi düzenleyici kask sayesinde uçma yeteneği de kazanan kahraman sonradan evleneceği kız arkadaşı Susan Kent için de aynı kasktan yaratmış, Susan’da Bulletgirl adıyla anılmaya başlanmıştır.

Cable [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketinin X-Men ve X-Force ile ilişkili telepati, telekinesis, teleportasyon gibi özel güçlere sahip bir mutant karakterinin adı olup, ilk olarak ‘The New Mutants’ (Yeni Mutantlar) serisinin 87. sayısında (1990) ortaya çıkmıştır.

Captain Crandall [Çizgi Film] Disney TV dizisi Teamo Supremo için yaratılan ihtiyacı olan herkese yardım takım arkadaşları Rope Girl ve Skate Lad ile birlikte yardım eden çocuk kahramanın adıdır.

Captain Marvel [Çizgi Roman] 1939 yılında C.C. Beck ile Bill Parker tarafından

Bir Comics store’da Marvel kahramanlarına ait çizgi romanlar

yaratılan, ilk olarak Whizz Comics’in 2 sayısında (1940) görünen bir çizgi kahramanın adıdır. Bir radyoda haber muhabiri olan Billy Batson’un ikinci kişiliği olan Captain Marvel Shazam adlı büyücünün öğrencisidir. Genç Bill büyücünün adını telaffuz ettiğinde (‘SHAZAM’) bir şimşek çakmasıyla olağanüstü güçlere sahip yetişkin bir süper kahramana dönüşmektedir.

SHAZAM’ın formülü aynı zamanda Captain Marvel’in özelliklerini belirlemektedir:

S: Süleyman’ın bilgeliği

H: Herkül’ün kuvveti

A: Atlas’ın dayanıklılığı

Z: Zeus’un kudreti

A: Akhilleus’un cesareti

M: Mercury’nin sürati

Marvel ailesi:

  • Büyücü Shazam: Gücünü Billy’e aktardıktan sonra ölmüşse de ruhu Billy’i kollamaya devam etmektedir
  • Mary Marvel: Billy’nin kayıp ikiz kardeşidir (Bkz. Mary Marvel).
  • Captain Marvel, Jr: Freddy Freeman’ın dönüştüğü Captain Marvel’in delikanlı versiyonudur.
  • Uncle Dudley ‘Dudley amca’
  • Tall Billy’ ‘Fat Billy’ ile ‘Hill Billy’ adlı üç vekil Marvel’in adıdır.
  • Hoppy the Marvel Bunny: Ailenin pembe renkli tavşanıdır.

Kötü karakterler: Dr. Sivana, Black Adam, Captain Nazi, Ibac, Mister Mind, Mister Atom, Blaze and Satanus, Oggar.

Captain Triumph [Çizgi Roman] Quality Comics şirketi tarafından çıkarılan Crack Comics serisinin 27. sayısında (Ocak, 1943) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Gerçek adı Lance Gallant olan kahraman uçma ve yaralanmazlık yeteneklerinin yanı sıra olağanüstü güç ve dayanıklılığa da sahiptir.

Cat-Man & Kitten [Çizgi Roman] Charles M. Quinlan ile Irwin Hasen tarafından bugün var olmayan Holyoke Publications için 1940 yılında yaratılıp ilk sayısı yayınlanan süper kahramanların adıdır. Cat-Man ‘Kedi adam’ David Merryweather ailesini kaybettiği Burma’da bir dişi kaplan tarafından büyütülmüş bu sırada olağanüstü güç, çeviklik ve kedilere özgü 9 canlılık gibi yetenekleri kazanmıştır. ABD’ye döndüğünde suçlularla mücadeleye etmeye başlayan kahraman daha sonraları (II. Dünya savaşının atmosferinde) orduya subay olarak katılmıştır. 5. sayıda kötü niyetli amcası tarafından kaçırılan Katie Conn adlı genç kızı koruması altına almış, genç kız zamanla Kitten adlı süper kahraman dönüşmüştür. Cat-Man serisi 1946 yılında dek 32 sayı yayınlanmıştır. 1950’lerde Avustralya’da, 1980’li yıllarda Tricho ise ABD’de AC Comics firmaları tarafından revize edilen kahramanların maceraları yeniden basılmıştır.

Catwoman, Kedi kadın [Çizgi Roman] Batman’ın yaratıcıları olan Bill Finger ile Bob Kane’in tasarlayıp DC Comics’in çıkardığı Batman çizgi roman serisinin 1. sayısında (1940) ortaya çıkan bir kadın kahramanın adıdır. Selina Kyle olan adını ay tanrıçası Selene’den aldığı sanılmaktadır.

Citizen V, Vatandaş V [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketinin süper kahramanlarından birisinin adı olup, gerçek kimliği Nazi işgali altındaki Fransız direnişçilere ‘Özgürlük Savaşçıları’ adlı bir grubun lideri olarak yardım eden İngiliz John Watkins’tir. ‘V’ adını 2. Dünya savaşı sırasında Churchill’in tanıttığı zafer işaretten (Victory ‘zafer’) almıştır. 1940’ların Citizen V’sinden sonra Marvel Comics Baron Helmut Zemo adlı modern çağ kahramanı içinde aynı adı kullanmıştır.

Conan, Barbar Conan, Kimmeryalı Conan [Çizgi Roman] Robert E. Howard’ın ilk olarak 1930’lu yıllarda Weird Tales’te (Anlaşılmaz Hikâyeler) yayınlanan olağanüstü güç ve yeteneğiyle öne çıkan kahramanının adıdır.

Conan’ın serüvenleri Howard tarafından yaratılmış Hyborian Döneminde geçmekte olup yazar tarafından bu dönem Atlantis’in batışı ile klasik medeniyetlerin başlangıcı arasında kalan zaman dilimi olarak tarif edilmiştir. Conan eski dünyanın kuzeyinde barbarların yaşadığı Cimmerya adlı hayali ülkede doğmuş olup (tarihi Kimmerya ile karıştırılmamalıdır) bir demircinin oğludur. Daha 15 yaşında usta bir savaşçı olduğunu ispat etmiş yolu kötü büyücüler, korkunç canavarlar ve güzel prenseslerle çakışan pek çok macera yaşamış bir süre için kendi krallığını bile kurmuştur.

Howard’ın romanında Conan bulut mavisi gözlü 2 m boyunda (6’6’) ve 90 kg’dan biraz daha ağır (200 lbs) atletik yapılı, olağanüstü güçlü ve bir panterin çevikliğine sahip olarak tasvir edilmektedir.

Çelik Blek, Grande Blek [Çizgi Roman] Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris tarafından yaratılan, Amerikalıların İngilizlere karşı verdiği bağımsızlık savaşına aktif olarak katılan bir avcının macerlarını konu alan çizgi roman olup İtalya’da 1954 yılında ‘Il Grande Blek’ yayınlanan adıyla yayınlanmıştır. Olağanüstü güç, cesaret ve yeteneklere sahip Blek’in Professor Occultis (Profesor Oklitus) ve Roddy (Rudi) adlı arkadaşlarıyla birlikte yaşadığı maceralar Türkiye’de ‘Teksas’ adıyla 1955 yılından itibaren yayınlanmıştır.

Çiko [Çizgi Roman] Zagor’un Meksikalı yakın dost ve arkadaşının adı olup, tam adı Çiko Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalosa’ dır. Oburluğu yüzünden Kızılderililer arasında ‘küçük adam büyük göbek’ takma adıyla tanınmaktadır. Miskin, tembel, komik, korkak ve beceriksiz olmasına karşın pek çok macerada dostu için canını tehlikeye atmaktan çekinmeyen, pek çok maceranın bizzat başlamasına sebep olan yardımcı karakterdir.

Kaynak

Özhan Öztürk. Folklor ve Mitoloji Sözlüğü. Phoenix Yayınları. Ankara, 2009

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü Bölümleri

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü A-Ç,

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  D-L

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  M-Z