Veneto

Veneto

Veneto /’vɛːneto/ [Vèneto, Venezia Euganea] İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi olup, Alpler ve Adriyatik Denizi arasında uzanan Veneto, güneyinde Emilia-Romagna ve Lombardia, kuzeyinde Trentino Alto Adige ve Avusturya doğusunda ise Friuli-Venezia Giulia ve Avusturya ülkesi ile Adriyatik denizi ile çevrilidir.

Veneto nerede? Veneto harita

İtalya’nın en zengin ve en endüstrileşmiş bölgelerinden birisi olan Veneto’da 18.398 km2 alanda 4.915.123 (2015) kişi yaşamaktadır. Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia (Venedik) ve Vicenza illerinden oluşan bölgenin başkenti Venediktir.

5. yüzyıla dek Roma imparatorluğu sonrasında feodal dönemde ise 1797’ye dek en deniz ticaretine hâkim en önemli kent devletlerinden Venedik Cumhuriyetinin parçası olmuştur. Napolyon savaşlarından sonra Viyana kongresi kararıyla Avusturya imparatorluğu tarafından ilhak edilen bölge 1866’da 3. İtalyan bağımsızlık savaşı sonunda İtalyan krallığının bir parçası haline gelmiştir.

İtalyancanın yanısıra büyük ölçüde Venedik dili (vèneto, vènet, łéngua vèneta) adlı Roma dili konuşulan bölge ülkenin çoğu Faslı ve Romen olmak üzere en çok göçmen alan bölgesidir ki bu rakam 2008’de 454.453 kişiyi (bölge nüfusunun % 9.3’ü) bulmuştur. Veneto biraz da bu sebeple 2010 seçimlerinden bölgeden % 60.2 oranında oy alan Lega Nord adlı milliyetçi ve ayrılıkçı partinin en önemli destekçilerinden birisidir.