Roma

Trevi Çeşmesi, Fontana di Trevi (Roma)

Fontana di Trevi 41°54′03.15″N 12°28′59.4″E Aşk Çeşmesi adıyla da bilinen Trevi (Üçyol) Çeşmesi Roma’da Trevi bölgesinde Papa XII. Clement döneminde 1732’de mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanıp, ancak 30 yıl sonra Pietro Bracci tarafından bitirilen 26.3 m yükseklik ve 49.15 m genişliğe sahip Barok bir yapıdır.

Trevi Çeşmesi, Fontana di Trevi nerede?

Roma’nın en ünlü simgelerinden birisi olan Trevi Çeşmesi başta Federico Fellini’nin

Marcello Mastroianni, Anita Ekberg in Fontana di Trevi for Fellini's'La Dolce Vita'movie
Marcello Mastroianni ve Anita Ekberg Fellini’nin Talı Hayat (La Dolce Vita) filminin ünlü sahnesi için Fontana di Trevi’de

1960 yapımı ‘La Dolce Vita‘sı (Tatlı Hayat) olmak üzere pek çok filmde görülmüştür. Adı üç yolun (tre vie) birleşimi anlamına gelip, Acqua Vergine adlı sukemeri yollarının kesişiminde yer almasına atıf yapıldığı sanılmaktadır. Çeşmenin orta kısmında birisi huysuz bir denizaltını dizginlerken diğeri ise daha sakin olan hayvanı süren iki Triton’un çevrelediği bir Neptün figürü bulunmakta ayrıca bir rölyefte bir söylencede İmparator Augustus döneminde su arayan askerlere su kaynağının yerini gösteren kız tasvir edilmektedir.

Trevi Çeşmesi’ne atılan paralar ne oluyor

Çeşmenin turistler arasındaki popülaritesinin bir nedeni de sağ eli ile sol omzunun

Neptune statue Fontana di Trevi Rome Italy
Trevi ceşmesinde Neptün heykeli, Roma

üzerinden çeşmeye bozuk para atarken dilek dileyen kişinin dilenin gerçekleşeceği ve Roma’ya tekrar geleceği inancıdır. Çeşmeye atılan bozuk paralar her hafta hayır kurumu Caritas tarafından toplanmaktadır. 1998’de elden geçirilen çeşme, Haziran 2014-Kasım 2015 arasında restore edilmiş bu sırada yüzden fazla led lamba eklenerek gece aydınlatması etkileyici hale getirilmiştir. 2016 yılında 1 milyon 400 bin € tutarında bozuk para atıldığı açıklanan Trevi Çeşmesi böylece Roma’daki Altemps Sarayı, Terme di Diocleziano, Crypta Balbi ve Massimo Sarayı müzelerinin kazancının toplamından (1,1 milyon €) daha fazla kazandırmıştır. Trevi Çeşmesi’nden toplanan paralar, Katolik yardım kuruluşu ‘Caritas’ aracılığıyla yardıma muhtaç insanlara ulaştırmakta olup, Caritas bu gelirin % 27’si İtalya’nın yardıma muhtaçlar için açılan ilk bedava süpermarketi L’Emporio della Soliderieta’ya, % 32’si sosyal hizmetlere, % 8’i aşevlerine, % 31’i ise evsizlere barınma imkânı sağlanan merkezlere aktarmaktadır.

Trevi Çeşmesi ilginç bilgiler

Trevi Çeşmesi İtalya’nın en ünlü ve 26 m x 20 m ölçüleriyle aynı zamanda en büyük

Trevi ceşmesi detay

çeşmesi olup, merkezinde Neptün heykeli bulunmaktadır.

30 yılda inşa edilen çeşme 1762 daha eski ama daha az gösterişli bir çeşmenin yerin konulmuştur. Çeşme dizaynı için açılan yarışmayı Floransalı Alessandro Galilei kazanmışsa da komisyon Romalı Nicola Salvi’nin itirazı üzerine projeyi Salvi’ye vermiştir. Bununla birlikte 1751’de ölen Slavi çeşmenin tamamlandığını görememiş, yapı ressam ve mimar Giuseppe Pannini tarafından tamamlanmıştır.

Önceden de belirttiğim gibi çeşmenin adı Trevi ‘Üç yol’ anlamına gelmekte olup bu yollar Via De’ Crocicchi, Via Poli ve Via Delle Muratte‘ydi.

Trevi Çeşmesinin kitabesinde ‘XII. Clemens Pontifex Maximus, Kız Çeşmesini süslemiş ve hizmet süresinin 6. yılı olan 1735 yılında sağlık ve refah içinde muhteşem hevesi için kararlılıkla çalıştı’ (CLEMENS XII PONT. MAX. AQUAM VIRGINEM COPIA ET SALUBRITATE COMMENDATAM CULTO MAGNIFICO ORNAVIT ANNO DOMINI MDCCXXXV PONT VI) yazılmaktadır.