Piemonte

Santa Maria delle Grazie Kilisesi ve Son Akşam yemeği (Milano)

Santa Maria delle Grazie Kilisesi 45°27′57″N 9°10′16″E Milano‘da bulunan Domiken manastırının duvarında Leonardo da Vinci‘nin UNESCO Dünya Kültür Merkezi listesinde yer alan ünlü Son Akşam yemeği (L’Ultima Cena) adlı eseri yer almaktadır.

Santa Maria delle Grazie Kilisesi nerede?

Santa Maria delle Grazie Kilisesi tarihi

Milano dükü I. Francesco Sforza’nın emriyle mimar Guiniforte Solari tarafından

Santa Maria delle Grazie, 1880’ler
S. Maria delle Grazie bombardıman sonrası, 1943

1463-1497 arasında apsid ve kubbesi Rönesans, nef kısmı Gotik formda inşa edilmiştir. Ludovico Sforza döneminde aile mezarlığı olarak kullanılan yapının apsis yeniden inşa edilmiş, Ludovico’nun eşi Beatrice’de buraya gömülmüştür. Titian’ın 1543’de yaptığı ve nefin sağında yer alan İsa’nın dikenli telden taç takmış formdaki heykeli 1797’de Fransız ordusunca yağmalanmış olup, günümüzde Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir. Şapel duvarları Gaudenzio Ferrari’nin, Küçük manastırda ise Bramantino’nun freskleri bulunmaktadır. 2. Dünya Savaşı sırasında 15 Ağustos 1943 günü Amerikan bombardımanı sırasında kilise ve manastır büyük ölçüde tahrip olmuşsa da İsa’nın Son Akşam yemeği tablosunun da bulunduğu duvarlar ayakta kalmayı başarmıştır.

L’Ultima Cena

L’Ultima Cena veya Son Akşam Yemeği . 15. yüzyılda Milano’da Leonardo da Vinci tarafından Duke Lodovico Sforza’nın isteği üzerine 1494-1498 arasında Santa Maria Delle Grazie kilisesinin duvarına yaptığı 460×880 cm ölçülerindeki freskin adı olup, Leonardo’nun MaonaLisa kadar ünlü bu eseri bugün büyük ölçüde yıpranmış durumdadır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan fresk İsa’nın Romalı askerlerce tutuklanmasından önceki gece (Pesah) 12 havarisiyle yediği son akşam yemeğini tasvir etmektedir.