İtalyan Mutfağı

Risotto ve Risotto çeşitleri sözlüğü (İtalyan Mutfağı)

Risotto /riˈzɔtto/ Kuzey İtalya’ya özgü et suyunda pişirilerek hafif krema kıvamında servis edilen pirinç lapası olup,  genellikle pişme esnasında içine tereyağı, soğan ve şarap da eklenmektedir. Risotto ana yemek öncesi (primo) alınmaktadır. Örneğin Milano‘da risotto alla milanese, ossobuco alla milanese adlı et yemeğinden önce yenilmektedir.

Risotto alla milanese Milano’da safran, et suyu ve dana iliği ile pişirilen risotto

Kabaklı risotto üzerinde taze keçi peyniri

Risotto alla monzese Lombardia‘da Monza’ya özgü safran, et suyu ve sosis ile pişirilen risotto

Riso alla pilota Lombardia bölgesinde Mantova‘ya özgü sosili risotto yemeğidir.

Riso Pirinç

Riso al latte Sütlaç

Riso soffiato Patlamış pirinç

Riso Venere Siyah Pirinç

Rixi e bixi Venedik ve civarında et suyu içerisinde pişirilen bezelye ve pancettalı rissotto yemeğidir.

Arborio pirinci Po vadisinde özellikle Arborio kentinde yetiştirilen kısa tahıllı İtalyan pirinci olup, ABD’de Arkansas, California ve Missouri’de de ekilmektedir. Nişastalı bir tada sahip olan arborio pirinci risotto ve sütlaç yapımında kullanılmaktadır.

Maratelli Kuzey İtalya’da Vercelli iline bağlı Asigliano Vercellese civarında yetiştirilen semifino (orta büyüklükte tahıllı) pirinç çeşidi olup, içerdiği yüksek nişasta sebebiyle risotto yapımında kullanılmaktadır.

Panissa [paniscia] Piemonte ve Lombardia bölgelerine özgü risotto yemeği çeşidi olup, pirinç, barbunya, sebze, kırmızı şarap, pastırma ve Duja domuz salamı kullanılarak hazırlanmakta, ‘primo piatto’ olarak sunulmaktadır.

Risotto Kahverengi Pirinç Carnaroli Pirinç
Carnaroli pirinci

Carnaroli Kuzey İtalya’da Pavia, Novara ve Vercelli illerinde yetiştirilen orta büyüklükte taneli pirinç çeşidi olup, geleneksel olarak risotto yapımında kullanılmakta ve ‘pirinçlerin kralı’ olarak anılmaktadır. İtalya’da yaygın ekilen arborio pirincine göre daha yüksek nişasta içeriğine, daha sıkı dokuya sahip olup üstelik daha uzun tanelidir.

Crocchette di riso Pirinç kroket

Insalata di riso Pirinç salatası

Sartù di riso Napoli‘ye özgü içi et, bezelye ve peynir ile doldurulmuş pirinç kekinin adıdır.

Sformato di riso dolce Pirinç turtası

Supplì Sığır yahnisi ve mozzarella ile Patates veya pirinç kroket

Tiella Barese Bari kentine özgü patates ve midye ile yapılan pirinç böreğidir. Ayıca istenirse Pecorino peyniri, sarımsak ve maydanoz da eklenebilmektedir.

Arancini Pirinç kroket

Tiella Barese Bari kentine özgü patates ve midye ile yapılan pirinç böreğidir. Ayıca istenirse Pecorino peyniri, sarımsak ve maydanoz da eklenebilmektedir.

Ayrıca Oku

İtalyan Mutfağı Genel Terimler 

İtalya’da Pirinç Tarımı, Risotto, İtalyan Pirinç Yemekleri