Liguria

Riomaggiore (Cinque Terre, La Spezia, Liguria)

Riomaggiore 44°05′57.43″N 9°44′14.82″E /riomaʤˈʤore/ [Rimazùu] La Spezia ilinde 1.576 nüfuslu (2015) bir belediye olup, Cinque Terre’nin 5 köyünden birisidir. 13. yüzyıl başlarında kurulduğu sanılan köy şarabıyla ünlü olup, restoran, bar ve diğer önemli yapıları ana caddesi Via Colombo üzerinde yer almaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=1jdy9aDdnrI

Riomaggiore nerede? Riomaggiore  harita

Riomaggiore gezilecek yerler

Riomaggiore’de Cinque Terre’nin rengarenk evleri

Aşk yolu (Via dell’Amore ) adlı patika Cinque Terre‘nin en güneyinde yer alan Riomaggiore’yi komşu köy Manarola ve diğer köylerle birleştirmektedir. Riomaggiore, Macchiaioli grubundan Floransalı İtalyan ressam Telemaco Signorini‘nin (1835–1901) resimlerine ilham kaynağı olmuştur. Riomaggiore kasabasında San Giovanni Battista (1340), Sant’Antonio, Nostra Signora di Montenero (Munteneigru), San Lorenzo (Manarola) ve Nostra Signora della Salute (Volastra) kiliseleri ile Riomaggiore kalesi (1260) görülebilir.

Riomaggiore Cinque Terre hakkında ilginç ve önemli bilgiler

Riomaggiore evleri, Cinque Terre

Eğer Cinque Terre’ye La Spezia yönünden geliyorsanız  Cinque Terre’nin 5 köyünden karşınıza çıkacak ilk köy Riomaggiore olacaktır.

Riomaggiore’de ilk yerleşim tarihi  8. yüzyıla dek indirilmekteyse de Casen, Cacinagora, Saricò ve Lemen sahillerindeki küçük topluluklar birleşmesiyle ancak 1250’lerde  kurulmuştur.  Bugün yerleşimin ana caddesini oluşturan yokuş o

Riomaggiore, Cinque Terre

dönemde Rivus Mayor adlı dere akmaktaydı ki kasabanın adı da bu dereden gelmekteydi.

Riomaggiore ve diğer Cinque Terre köylerindeki Ortaçağ tipi rengarenk boyanmış aralarında merdivenler hatta kemerler bulunan dar evler “case torri” olarak adlandırılmaktadır. Bu evlerin gerek ön gerek se arka kapı girişleri yoldan yüksek olup en güzel örnekleri Marina Piccola boyunca

20. yüzyıl başlarında Riomaggiore

görülebilmektedir. Marina’nın güneyinde taş merdiven ile Fossola plajına inilmektedir.  Buradan yürüyerek Torre Guardiola adıyla bilinen botanik bahçesine gidilmektedir.

Riomaggiore’nin yukarısında piskopos Luni tarafından 1340’da inşa ettirilen San Giovanni Battista kilisesi ile yanı başında Disciplinati oratoryosu (Oratorio dei Disciplinati) bulunmaktadır.

Riomaggiore Torre
Riomaggiore kulesi

Cinque Terre’nin beş köyü birbirine mükemmel ama zorlubir yürüyüş parkuru ile bağlı olup, Aşıklar Yolu (Via dell’Amore) olarak bu yoldan yürüyerek komşu köy Manarola ile diğer köylere aynı gün içinde ulaşılabilmektedir.

Riomaggiore belediyesi website: www.comune.riomaggiore.sp.it